Vi styrer direkte mod fire grader varmere vejr om 50 år
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser og accepterer, at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Vi styrer direkte mod fire grader varmere vejr om 50 år

Indrømmet: Det kan være trættende at læse sig igennem den ene dommedagsprofeti om klimaet efter den anden.

Så inden vi opruller de kommende katastrofer, så lad os straks sætte denne artikel ind i rækken for de læsere, der forventer at kunne holde sig vågne gennem en ny omgang varme klimanyheder:

Vi har at gøre med en rapport skrevet af Potsdam Institute for Climate Impact Research and Climate Analytics for Verdensbanken. Rapporten giver sig ikke ud for at konkurrere med IPCC's mere gennemarbejdede værker, hvoraf det næste udkommer i 2013. Men den giver 'et snapshot af den seneste videnskabelige litteratur'.

Rapporten udpensler først og fremmest de kvaler, der overgår klodens befolkning, hvis temperaturen stiger med fire grader i forhold til niveauet fra før industrialiseringen. Men den slår også fast, at det ikke er noget skrækscenarium. Tværtimod skal der handling til for at forhindre det.

'Ellers kan en global opvarmning på fire grader indtræffe så tidligt som i 2060,' og det stopper ikke der, lyder Verdensbankens advarsel:

'2100 bliver ikke endepunktet: En yderligere opvarmning til niveauet over seks grader, med adskillige meters øget vandstand, bliver sandsynligvis virkelighed i de kommende århundreder.'

Verdensbanken opremser dernæst, hvad der indtil videre er sket. For det første er temperaturen allerede steget 0,8 grader. Det skyldes, at CO2-koncentrationen i atmosfæren ikke har været højere i 15 millioner år. Og udslippene stiger stadig år for år.

De fattige og mest sårbare bliver ramt hårdest

Inden vi kommer til følgerne, så er Verdensbankens væsentligste pointe, at de kommer til at ramme skævt.

'Alle verdens regioner bliver berørt, men de fattige og mest sårbare bliver hårdest ramt,' skriver bankens præsident, Jim Yong Kim, i rapportens forord.

Og lad os så komme i gang med følgerne: Vi begynder tæt på os selv med nogle af danskernes foretrukne feriemål, nemlig Middelhavsområdet, Nordafrika, Mellemøsten og dele af USA. Her forventer Verdensbanken, at sommerens gennemsnitstemperatur stiger med seks grader eller mere.

Sommerferien ved Middelhavet bliver en smeltende oplevelse i løbet af de næste årtier.

'Stort set alle sommermåneder bliver sandsynligvis varmere end de mest ekstreme hedebølger, vi hidtil har oplevet. For eksempel kan den varmeste juli i Middelhavsområdet blive ni grader varmere end den hidtidige varmerekord for juli.'

Større konsekvenser får det dog for troperne, som ifølge rapporten 'sandsynligvis vil opleve hedebølger af en størrelse og en varighed, som ikke tidligere er set'.

Da vandstanden stiger, bliver befolkningen i lavtliggende egne tvunget til at forflytte sig. Det gælder også dem, som bor nær nogle floder. Nilen og Ganges ventes at skulle bortlede 20 procent mere vand i regntiden, hvis temperaturen stiger blot to grader. Med fire graders temperaturstigning er der udsigt til jævnlige oversvømmelser.

Helt omvendt er det for andre floder, herunder Donau, Amazonas og Mississippi. De vil miste mellem 20 og 40 procent af deres vand ved de to graders temperaturstigning. Det bliver dobbelt så slemt med dobbelt så stor stigning.

Mere ekstremt regnvejr og flere tørkeperioder går også ud over høsten. De seneste forskningsresultater viser, at når temperaturen kommer over et vist niveau, falder udbyttet drastisk. I USA har det vist sig at være 29 grader for majs og 30 grader for soja.

Koralrev går i opløsning

Også verdenshavene bliver hårdt ramt. De har allerede optaget 90 procent af varmen fra de temperaturstigninger, der har fundet sted. Samtidig bliver de forsuret af den ekstra CO2.

'Den observerede og forventede ændring i havenes surhed i løbet af det næste århundrede ser ud til at være enestående i Jordens historie,' konkluderer rapporten.

Den fremhæver konsekvenserne for økosystemet ved at benytte koralrevene:

'Koralrevenes vækst stopper muligvis, når CO2-koncentrationen nærmer sig 450 ppm (svarende til en opvarmning på omkring 1,4 grader i 2030'erne). Når koncentrationen når omkring 550 ppm (svarende til en opvarmning på 2,4 grader i 2060'erne), er det sandsynligt, at koralrevene i mange områder begynder at gå i opløsning'.

Lad os slutte med Verdensbankens egen udgangsbøn, efter den har konstateret, at der stadig er store usikkerheder om de nøjagtige effekter af en temperaturstigning på fire grader, og om menneskeheden overhovedet kan tilpasse sig den:

'En fire grader-verden er sandsynligvis en verden, i hvilken befolkningsgrupper, byer og lande vil opleve alvorlige afbrydelser, skader og forflyttelser.'

De læsere, som ikke allerede er blevet skræmt af Verdensbanken, får en chance mere næste år, når IPCC udsender sin næste rapport. Yvo de Boe, der var FN's chefforhandler under klimatopmødet i København i 2009, hævder at have læst nogle af de foreløbige konklusioner fra klimapanelet. Han vurderer, at den rapport 'vil skræmme alle fra sans og samling'.

Dokumentation

Verdensbankens rapport

Tror det er ret nemt at gøre noget ved klimaproblemet med det danskopfundne Aquaporin-filter. Eneste problem er måske at oprette filterstationer og nedgravning, har ikke så meget tiltro til ulandenes effektivitet.

Kun Vor Herre ved hvad der sker de næste 50 år.

Nå`? Hvorfor spurgte han så Adam om hvor han var, da Adam gemte sig pga han opdagede sin nøgenhed?

  • 0
  • 0