Vi skal udnytte de gamle veje bedre, før vi bygger nye

Plus28. august 2020 kl. 10:005
Vi skal udnytte de gamle veje bedre, før vi bygger nye
Illustration: Ingeniøren.
Mere infrastruktur skal ikke være et mål i sig selv, når transportministeren inden længe skal finde opbakning til den næste transportplan, lyder det fra eksperter.
Artiklen er ældre end 30 dage

Transport Fagfolkenes input til ny 10-årsplan

Med kulsort asfalt, kridhvide striber og fire spor i hver retning stod Køge Bugt Motorvejen i 2017 klar til at tackle en stigende mængde biltrafik. Året før havde bilisterne fået to nye spor på motorvejen til Helsingør.

De mange nye spor er blot eksempler på regelmæssige udbygninger af det statslige vejnet, der har set dagens lys, siden et bredt flertal i Folketinget i 2009 indgik aftalen om »en grøn transportpolitik«.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
5 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
1. september 2020 kl. 10:41

Som nævnt, vil der være arbejdspladser der ikke kan flyttes. Men bemærk at din virksomhed selv forsøger sig med hjemmearbejdspladser.

/Peder

4
30. august 2020 kl. 10:56

Man starter med en enkelt afdeling på et par stykker der lejer et lille lokale i en by. Når de så har slået rod kan andre afdelinger komme med. For deres kollegaer vil jo se med misundelse at de har så kort på arbejdet - og så ordner ting sig undervejs.

Det er jo kun en form for hjemmearbejdsplads. Det kan man ikke bruge til så meget.

Jeg arbejder selv i en virksomhed hvor medarbejdene kommer langt fra, og i dette efterår kører vi et forsøg med fast hjemmearbejdssag ugentligt. En stor del er dog undtaget fordi de skal bruge laboratorier og værksteder.

Men vi kan nok ikke gå længere. Vi skal også lave vidensoverdragelse. Vi har en masse udstyr etc.

3
30. august 2020 kl. 10:26

Tak for kommentaren :)

Men nu skal du læse hvad jeg skriver! Hvis de to ægtefæller allerede har en lille time til arbejde så er deres aktionsradius ret stor og landets geografi taget i betragtning vil det faktisk være svært at kunne give dem længere til arbejde.

Men jeg forventede dette svar, for det kommer altid. Det er derfor jeg skriver at det selvfølgelig ikke vil kunne gøres over en nat som fjolserne der udflytter diverse råd og nævn nu gør. Det tager år for folk skal jo have tid til at ændre deres private forhold. Man starter med en enkelt afdeling på et par stykker der lejer et lille lokale i en by. Når de så har slået rod kan andre afdelinger komme med. For deres kollegaer vil jo se med misundelse at de har så kort på arbejdet - og så ordner ting sig undervejs.

Det skal selvfølgelig også jobskifter til, for erhvervsstrukturen vil jo ændre sig. Det er lidt som rygeafvenning - i starten virker det komplet forrykt og umuligt, men så ændrer det sig når alle fordelene kommer frem.

Virksomhederne og ledelsen vil selvfølgelig være imod. Men de får jo langt mere friske medarbejdere der lever sundere. Samtidig vil de residere i områder med lav skat og stadig den samme tilstrømning af potentielle ansatte. Deres kommende ansatte vil fakttisk foretrække dem da de nu kan bo i størrer boliger med luft omkring.

De fleste mindre byer har ihvertfald tidligere haft virksomheder, det er lissom derfor de er der. Og der har før været meget støj og møg fra virksomhederne, men de ligger typisk i et erhvervsområde i cykelafstand fra villakvartererne. Så der vil ingen gene være fra dem da afstanden simpelthen er for lang og så har alle virksomheder jo rettet meget op så de hverken støjer eller ryger mere.

2
30. august 2020 kl. 00:39

HVOR FOLK ALTSÅ BOR NU!

Det er bare ikke praktisk muligt.

Bare tag mand og kone med to forskellige uddannelser. Så skal der være to virksomheder hvor de bor.

Og så kan ingen af dem skifte job, med mindre der altså ligger 2x2 virksomheder af samme slags hvor de bor.

Og da der sikkert skal være flere ansatte, så skal alle naboerne have den samme ægteskabsprofil. Med mindre vi da flytter flere virksomheder ud i villa kvarteret.

Og så skal ALLE villakvarterer have 100 virksomheder. Skulle man så få øe p et spændende job i et andet villakvarter, så er det forbudt at søge det med mindre hele familien flytter.

Og så er der alle de støjende virksomhede etc.

1
28. august 2020 kl. 18:26

Kom morgenkaffen i en kurv og begiv dig 50 kilometer bort fra en storby, start ved 6 tiden om morgenen. Bring rigelig med morgenkaffe, for du skal blive der frem til 8.30 for at se den konstante kø af biler på vej IND til storbyen. Om eftermiddagen gentager forlystelsen sig med udgående køer..!

Imens der lures på den sørgelig morgentrafik hvor folk bruger 2 timer med intet (de skal også hjem) af de 24 vi har dagligt. Så er der rig lejlighed til at gruble lidt over om det ikke ville være smart at lægge mange arbejdspladser hvor folk i forvejen bor. En sådan løsning vil jo som ved et trylleslag reducere mængden af kørte kilometer dagligt.

Man kan selvfølgelig ikke flytte en arbejdsplads fra dag til dag; mange arbejdspladser har jo medarbejdere der kommer både fra nord og syd. Byggepladser, kommunekontorer, hospitaler og plejehjem er også svære at flytte. Men man kan overveje at hælpe politikere med at finde en løsning hvor arbejdspladser får skattebegunstigelser for at flytte ud til mindre byer. Start med at fjerne kørselsfradraget - og ja, lad os kalde det et miljøtiltag så glider det nemmere igennem. Skattebegunstigelsen kan jo passende komme fra de sparede udgifter til trafikken.

På den måde får vi faktisk mindre fritid! Det er jo vel og mærke to timers gratis arbejde, der kun er skattebegundstiget. OK, de bliver ikek reduceret til nul. Men transporttiden vil blive mindre.

Selvfølgelig kan man ikke flytte alle arbejdspladser og det vil tage tid; men de der kan flyttes vil jo kunne flyttes over en længere tidsramme. Tænk på de enorme samfundsbesparelser. Langt mindre infrastruktur med veje, baner og diverse organer i forbindelse med øget trafik. Besparelsen kan så gå til udvidelse af infrastruktur i mindre byer HVOR FOLK ALTSÅ BOR NU! Mere fritid og bare skattelettelser. Folk skal ikke nødvendigvis arbejde alene hjemme. Man kan lægge et kontor i alle de ledige huse der står rundt omkring. Man kunne forestille sig kontorfællesskaber ude i byerne, der kan fines på masser af ideer. Tænk sig at gå fra at benytte to timer i bilkø om dagen(tog er overvejet og fravalgt af billister) - og erstatte det med en cykeltur på et kvarter. Det var da værd at undersøge!

Jeg ved dette er skrap læsning for de utallige mellemledere der mener at de så ikke længere dagligt kan udgyde deres uendelige viisdom med masser af møder og samtaler. Samfundet vil nok komme sig over det tab, for det sidste halve år har jo vist os at mange folk godt kan arbejde hjemme. Så kan man nok også flytte mindre afdelinger ud fra storbyen, der formår at styre sig selv. De kan så sende en medarbejder ind til hovedkontoret en gang om ugen for at sige hej.

Dette er kun strøtanker som man har lov til at gruble videre over, eksemplelvis ved at indtage morgenkaffen og se på den enorme kø af biler der snegler sig frem til storbyen.

Peder