Vi skal spare på energien i Danmark: Men hvordan gør vi det?

Illustration: Dyfrain/Bigstock

I 1973 havde vi oliekrisen, hvor de arabiske lande begrænsede olieproduktionen som følge af Yom Kippur-krigen. Og danskerne lærte at lukke flere af hjemmets rum, bygge forsænkede lofter og tage uldsokkerne på.

I dag har vi energikrisen som følge af Ukraine-krigen. Hele hele Europa skal lære at spare på både gas og strøm.

De første initiativer er sat i værk: I Berlin er lyset slukket på offentlige bygninger, og andre steder i landet slukkes trafiklys udenfor myldretiden. Temperaturen er sænket i svømmehaller og offentlige bygninger, og plejehjem indkøber elektriske varmetæpper i stor stil. Udstillingsbygninger kan lukkes helt ned, og selv belysningen på byens populære julemarkeder er til diskussion.

Mørke i hytten

Norske politikere og elselskaber har lagt planer for egentlig rationering: Først ryger strømmen til fjeldhytterne og gadebelysningen. Dernæst slukker strømmen i udvalgte områder flere timer om dagen. Og som en advarende pegefinger er private truet af voldsomme afgifter, såfremt de overskrider deres kvote.

Alt sammen for at sikre energiforsyningen til sygehuse, forsvar, politi og internetservere.

I Spanien fik udfordringen et ufrivilligt komisk skær, da landets premierminister foreslog offentligt ansatte at droppe slipset for at kunne spare på aircondition. Nu er ideen omsat til konkrete begrænsninger: Aircondition må ikke stilles til mindre end 27 grader i årets varmeste måneder og ikke højere end 19 grader i vintermånederne. Ude på gaden skal butikkerne slukke for lyset i vinduesfacaderne fra klokken 22.00 om aftenen.

Elpriser og våben

Herhjemme har vi endnu ikke set nogen forslag fra hverken politikere eller elselskaber. Vi lever endnu med lyse aftener, og gaslagrene er ved at blive fyldt op. Men både gas- og elmangel vil kunne ramme landet, og så bliver der brug for gode råd, hurtige løsninger og nemme tips.

På sociale medier dukker emnet stadig oftere op til diskussion. Blandt andet fra Magnus H. Gottlieb, der betegner sig selv som energinørd på Twitter. Her trækker han en direkte og makaber beregning mellem energibesparelser og priser på udstyr til forsvaret af Ukraine: *Der er mange gode grunde til at spare på energien - og især gassen, i lyset af #Ukraine. Men hvad betyder de konkrete besparelser, sådan målt i Putins militærbudget? *

Et af forslagene fra Magnus Gottlieb, der får hans følgere på Twitter til at bidrage med beregninger. Illustration: mhg

Kom med et spareforslag

Et eksempel: Hvis du skifter 20 sparepærer til LED, sparer du vel 150 W. Lad os sige 6 timer i døgnet i snit. Så bliver det til et mindre forbrug på 329 kWh pr. år. Antag 20 procent gas i elmixet med virkningsgrad på 70 procent. Så får jeg det til ca. 14 dollars om året - eller halvanden håndgranat.

På ing.dk samler vi alle jer læseres ideer til energibesparelser med al den tekniske indsigt, I besidder.

Og det er ikke for at beregne militært udstyr, men for at samle og dele de bedste forslag og regne på, hvor meget energi, vi som samfund kan undvære, hvis vi tager jeres forslag til os.

Skriv forslag ind i kommentarsporet her under artiklen. Lad os dele idéer.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Mon ikke grunden til at der ikke er kommet potentielt upopulære forslag endnu, er at ingen politikere har lyst til det, når der muligvis er et valg, nært forestående.

 • 50
 • 0

...og luk forsamlings steder og kontor arbejdspladser, og tving folk til at arbejde hjemme. Det kunne f.eks. være een dag (man-fre) om ugen, samt forbyd adgang til kontor arbejdspladser i weekenden (der burde de fleste alligevel mentalt slappe af).

Det burde resultere i ganske store besparelser af energi.

 • 33
 • 12

Samt FB, Apple, Google, et als datacentre, som med et kollossalt konstant træk er gift for den grønne omstilling.

Og at nordmændene skal til at slukke for lyset er jo direkte tragikomisk, al den stund det udelukkende skyldes at rettidig omhu er et ubekendt begreb i Norge.

Landet svømmer i stort set gratis el i nord, men mangler i syd, fordi de ikke kan finde bruge nogen af alle deres mange penge på et ordenligt transmissionet i landet.

Norge burde være en del af løsningen, men er i stedet blevet en del af problemet.

 • 43
 • 11

Hverdags energibesparelser. Der er virkelig mange muligheder for energibesparelser i hverdagen. Vores adfærd betyder meget. F. eks. at tage cyklen. Eller toget. En mulighed, som ikke nævnes ofte, men som er super let at bruge i hverdagen, er at lave mad i høkasse. Det er kommet med i Sparenergis energispareråd, og sparer energien i kogespidsen, hvilket er godt for både privatøkonomien og elsystemet. Elprisen kommer i dag i kogespidsen over 8 kr/kWh. 17. august. Hvis man ikke lige har en høkasse, kan man læse mere på www.cookit.dk. Hilsen Lene. W. Hartmann

 • 31
 • 0

90 km/t på mootorveje, 70 km/t for lastbiler.

Landeveje 70 kmt/t

Alle øvrige veje sænkes med 10 km/t, undtaget for veje der allerede er 30km/t eller lavere

 • 37
 • 32

Embalage misbrugere skal stoppes.

Her tænker jeg vægt af indholdet vs vægt af emballagen.

Fødevare industrien har været ret aktive de seneste mange år med at reducere mængden af indhold i deres indpakninger.

F.eks smør 250 gram til 200 gram, spegepølse fra 130 gram til 60 eller 110 gram. Kød fra 500 gram til 400 gram. (eller kød i 2 kg bakker der kunne designes med markant mindre plast mængder)

Vi kan også kigge på produkter omkring hygiejne: Hårshampoo fra mærkevare produdent i 150ml tyk plastflaske versus 1 liter NoName i tynd plast.

Opvaskemiddel fra mærkevare 500ml i tyk plast versus 2 liter refil fra NoName i tynd "sprinklervæske pose"

Håndsæbe, små 500ml plastbeholdere med pumpe, vs 1 liter refil i "sprinklerpose" (som kunne opgraderes til samme 2 liter poser som opvaskemidlet. (gammeldags bloksæbe er nok beste hvad emballage angår)

Alt ovenstående kan løses ved massive afgifter i produktionsledet.

 • 52
 • 5

Der sælges mange unødvendige produkter.

En kategori kunne være: Alkohol, sodavand, energidrikke, slik

En anden: Pools og pool legetøj, gummibåde, wakeboards osv.

En tredie: Elektronik som helhed (mange skifter bare for at skifte)

Fjerde: Møbler (mange sifter bare for at skifte)

Femte: Betonfliser (folk graver deres græsplæner/haveanlæg op, kører jorden på lossepladsen for så at skaffe et læs stabilgrus og mange tons beton)

Listen af ting der godt kunne trænge til en massiv afgift i produktionsleet er meget lang !

Og så kommer der jo også mere ind i moms, grundet den højere pris til forbrugerne.

 • 10
 • 38

En forudsæting for at spare på

Samt FB, Apple, Google, et als datacentre, som med et kollossalt konstant træk er gift for den grønne omstilling.

Ja det kan jo undre at stærk elforbrugende datacentre ligger i dk frem for i nordlige områder i Norger hvor der er rigeligt og pålidelig el. En fiber kabel til Europa ville alt andet lige have været billigere end elkabler ! Dertil kommer at de centre i princippet beslaglægger større dele af kapasiteten i elnettet ( også til Norge) hvor de siger de har sikret sig grøn el fra . Det ændre dog ikke ved at dansk strøm alt andet lige bilver mere sort og at vores el bliver dyre i dk .

 • 26
 • 1

Producenter burde også tvinges til at tilpasse deres indpakning til produktet

En pose haribo kunne være halv størrelse uden det gjorde nogen forskel.

Den eneste grund til det plastic svineri er for at narre forbrugeren til at tro de får mere end de reelt det gør.

 • 47
 • 0

Beskat disse ud fra vejledene pris i stedet for at lade diverse mellemled berige sig på afgiftsundragelse.

Måske endda også beskatte ud fra faktuelt brændstofforbrug, km/l

Således vil firmabils segmentet motiveres til at køre pænt og vælge mindre biler der kører langt på energien.

Edit: Skulle der lukke nogle leasing selskaber på den bekostning, så sparer vi også energien til at drive deres kontorer

 • 35
 • 6

Der kan indføres en række påbud som rammer overflødigt eller ikke nødvendigt energiforbrug: * Sluk alle lysreklamer * Sluk butiksbelysning fra kl. 21 * Begræns nedkøling i storcentre og butikker, fx ikke under 25 gr (i dag er det hundekoldt at komme ind i min lokale Netto) - evt, helt forbud i spidslasttiderne * Påbud om overdækning af alle kølemontre * Sænk fremløbstemperaturen i fjernvarme med et par grader landet over * Stop for bilopladning i spidslastperioden

 • 38
 • 3

Vi har en myriade af små varevogne der pisker op og ned af villa vejene og rundt i landet.

En fiks lille lovændring der gør at den slags vare udbringning kun må foregå med elektriske varevogne vil spare rigtigt meget på energi forbruget til vare udbringning.

For ikke at nævne CO2 og partikler.

 • 15
 • 17

Begræns nedkøling i storcentre og butikker,

Kølings behov og udetemperaturer hænger tæt sammen, der er typisk varmest om dagen og om dagen er det lyst.

Tving dem til at opsætte solceller på taget, i en størrelse så de mindst dækker deres dagtime elforbrug i Juli.

Ejer de ikke selv den aktuelle bygning og kan de ikke få lov af bygningsejerene til at opsætte solceller, så må de leje et tag areal andet steds!

Måske der nogle steder er overskydende plads på centralagrenes bygninger når disse har fået deres kølebehov dækket ?

 • 16
 • 3

Opvaskemiddel fra mærkevare 500ml i tyk plast versus 2 liter refil fra NoName i tynd "sprinklervæske pose"

Men refill... Er lidt et sjovt problem.

Nescafe Gold, kommer i et fint glas med 200g. De laver også en refill en plastikpose med 210 g i.

Problemet er bare at Glasset ofte er på tilbud og det er refillen ikke. Hvilket gør glasset 60 kr billigere per kg end refillen.

Der er flere refills hvor dette er et problem. ;-)

 • 36
 • 0

Individuelt kan vi gøre meget. Jeg har selv formået at sænke mit forbrug af varme, så jeg i gennemsnit bruger “79% mindre end en tilsvarende lejlighed i ejendommen”. Det er gjort ved at skifte til elektroniske termostater, som sænker temperaturen i aften-/nattetimerne og når jeg ikke er hjemme, samt at jeg sidste vinter først tændte for varmen den 23. november, vel at mærke uden at fryse. Det kræver dog at man er villig til at bruge hjemmesko, en trøje og evt. et tæppe når man sidder stille. Det skal dog nævnes at min lejlighed ligger mellem to andre, så noget af opvarmningen kommer fra disse og derfor er det nok svært at opnå samme besparelser i et parcelhus.

 • 15
 • 3

En EU/EØS afgift per kilometer i fossilbaseret fly.

F.eks 100 Euro pr km, dette uanset fly størrelse.

Eller bedre: Forbyde al flyvning med fossile fly.

 • 10
 • 20

En god forudsæting for at spare på el er at man har et overblik hvad ens el bliver brugt til . Det være sig både i private husstande og i virksomheder. Dertil kommer at denne information skal være særdeles let tilgængelig. ( App).

Eks Smappe https://aabweb.dk/produkt/smappee-infinity... er et glimrende værktøj til at give et overblik over hvad ens el bliver brugt til . Endda autmatisk detektering af apperaters forbrug .

Med en overblik over hvad ens elforbrug bruges til konkret, bliver det nemmer at ændre til en mere elbesparende adfærd . Det vil også vise om der er apperater der med fordel kan justeres eller evt udskiftes . ( eks en fryser ) Via sådan et system er det også muligt at sætte automatiske styring på div apperater IFTTT på en let måde.

Fælleskøb via elnetselskaber: Ja at sådan en funktion ( ala Smappe) ikke blev indbygge i de såkaldte smart elmålere vi fik udskiftet for år tilbage skriger jo til himlen men det løb er nok kørt ? Som et plaster på såret kunne elnetselskaberen i det mindst finde en producent der ville give et godt tilbud så vi som forbruge kunne købe et sådan apperet til en billig penge via netelselskaberne.

 • 4
 • 2

Vi har brug for en adfærdsændring, hvor vi får ændret "Forbrug" til "Brug For".

Vi er blandt de rigeste mennesker på planeten, men vi bruger vores velstand ret besynderligt. Lad os stoppe med at købe en masse nyt billigt skrammel, og begynde at købe færre ting, men i en ordenlig kvalitet, samt at reparere det vi allerede har. Er det virkelig nødvendigt med en endnu større fladskærm eller 2-3 biler pr hustand? Og hvorfor rive et lille hus som trænger til en kærlig hånd ned og bygge et kæmpe nyt parcelhus?

 • 25
 • 4

Tilrette lovgivningen så det giver mening at have BÅDE solceller og elbil. Producer strømmen tættest på forbruget. I dag kan man ikke få afgift refusion på sin elbil hvis man har solceller, fordi man er bange for at give afgift refusion på strøm produceret af egne solceller. Det bør være let at håndtere, alle har en timeafregnet elmåler og lade stander har det samme. træk den ene fra den anden, så sikrer man at der ikke udbetales afgift refusion på mere strøm end man har trukket fra nettet.

 • 22
 • 1

[Norge] svømmer i stort set gratis el i nord, men mangler i syd, fordi de ikke kan finde bruge nogen af alle deres mange penge på et ordenligt transmissionet i landet.

Norge burde være en del af løsningen, men er i stedet blevet en del af problemet

Norge har netto el-eksport, så de er såmænd en del af løsningen. Norge bruger også ganske mange penge på at bygge nye el-ledninger internt : https://www.statnett.no/vare-prosjekter/ men nogen har været så uhøflige at smide bjerge og fjorde hulter til bulter, så det er dyrt og langvarigt at udbygge elnettet.

Norge har desværre fået en holdning om at udlandskabler er skadeligt, så vi kan ikke forvente at de vil hjælpe os mere end nu. Vi må selv sørge for det. Danske el-lagre er på vej, men byggetiden er for lang til at kunne nå at hjælpe os i denne krise.

Iøvrigt kan danske gaslagre ses her : https://gasstorage.dk/OP-INFO-1-_-Storage-... næsten fyldt.

Liste med europæiske gaslagre : https://agsi.gie.eu/#/ Tyskland 77% , Frankrig 86%.

Bemærk søjlen "Stock/Cons" som viser hvor stor en del af året lagrene kan forsyne. Danmark kan dække 1/3 af året, Tyskland kun 19% og Frankrig 24% - lidt mere når de er helt fulde. Polens gaslagre er fyldte, så Baltic Pipe går direkte ind i forbruget.

 • 8
 • 1

Vi har siden 2. verdenskrig, langsomt men sikkert, vænnet os til at være energifråsere. Der skal derfor en holdningsændring til i hele befolkningen, på alle plan, for at der for alvor sker noget. Derfor skal der nok nogle kærlige klap til og her er et af dem: 1. Nedsæt den maksimale hastighed på motorveje til 110 km/t eller lavere. 2. Tillad kørsel i overhalingsbaner ved hastigheder nær det maksimalt tilladte uden at man skal skifte vognbane til højre som krævet i §15 i færdselsloven.

Fordelene er at det er billigt at indføre, lavere energiforbrug grundet hastighed og vindskygge, mindre udslip, færre uheld grundet færre vognbaneskift, bedre udnyttelse af alle vognbaner, afslappet kørsel, udnyttelse af moderne bilers assistentsystemer samt forberede trafikanter til mere automatiseret transport.

 • 11
 • 22

Tilrette lovgivningen så det giver mening at have BÅDE solceller og elbil. Producer strømmen tættest på forbruget. I dag kan man ikke få afgift refusion på sin elbil hvis man har solceller, fordi man er bange for at give afgift refusion på strøm produceret af egne solceller. Det bør være let at håndtere, alle har en timeafregnet elmåler og lade stander har det samme. træk den ene fra den anden, så sikrer man at der ikke udbetales afgift refusion på mere strøm end man har trukket fra nettet.

Det kan gøres meget meget lettere :

 • Registre alle matrikler med elbiler under samme vilkår som elopvarmede huse. Så betales fuld afgift for el optil 4000kWh/år, resten til lav sats. Det har virket siden 80'erne, og virker med solceller, og folk kan så bare slev stå for deres ladestandere.

 • LAd nuværende ordning fortsætte, så er der frit valg om man vil det ene eller det andet.

Idag kræves at en virksomhed på din matrikel driver en el-ladestander fuldstændig afkoblet af den ejendom. Du må ikke have nogen risiko overhovedet ved denne lader, reelt kan du derfor ikke eje den selv. Din betaling skal være fast, også selvom den går i stykker, der SKAL lade-operatøren betale for reperationen, og intet må betales af dig. Det er en åndssvag fortolkning af skat for bytydningen af drifts-begrebet.

YDermere tror skat alle er tyve og snyde med afgiftesreduktionen så måler skal nu sidde i boksen, og alle tidligere installerede måler i tavler kan ikke benyttes til afgiftsreduktion, og udbetalt refusion skal tilbagebetales til skat inkl. moms. Det følger af at juridisk vejledning tidligere sagde 'måler forbundet', så alle troede det var godt nok - men i lov-bemærkningerne stod monteret i lader. Dette over-trumfer den juridiske vejledning så der er nu en masse lade-standere hos private der skal smides ud - f.esk. alle TEslas.

Til sidst så kan det som skrevet ikke sameksistere med Solceller, så enten el-bil uden solceller - eller sol-celler så ingen elbil - med mindre du skifter til elvarme idag, så er det ikke fedt at have begge. Altså kan fjernvarme-forbrugerne kun få økonomi i elbil hvis de ikke har solceller og omvendt - at have begge uden elvarmen forringer økonomien med ca. 6000-8000kr/år - det er nok til at afholde folk fra det.

Det er et kafkask mareridt som man skal være djøffer for at se det fornuftige i. Det er rene bullshits-job at administrere det i lade-virksomhederne og i SKAT - med 1 mio elbiler i 2030 udgør det omtrent en mia i spildte penge på disse bullshit-ordninger per år.

HVis man syntes at Bruxelles laver formeget lovtekst og åndssvage regler - så skal man bare læse vores elafgiftslov, bemærkninger, og vejlednnger til samme igennem tiden.......

 • 31
 • 2

muligvis et dumt spm, men hvor stor en del af årsforbruget ligger om vinteren? 1/3 er selvfølgelig bedre end 20% men hvis halvdelen af forbruget ligger liggger fra dec-feb skal der jo stadig tilføjes en del eller spares en del, hvisforsyningerne udefra stopper.

 • 6
 • 0

Helt kortsigtet kan vi be' til vejrguderne om at blæse normalt på Tyskland og Danmark og regne normalt på Norge. Det ville hjælpe meget, men der er noget galt med præmisserne for debatten. Vi skal spare på naturgassen fordi der er mangel og Danmark er koblet på det tyske gasnet, men skal vi spare på strømmen ? Der er masser af kapacitet til at producere dansk strøm på vores biomasse og kulkraftværker, men af en eller anden grund kører kulkraftværkerne på lavblus selv om elprisen er oppe på 3-4 kr i engrospris. Man har valgt at lav CO2 har højere prioritet end bare en rimelig elpris.

 • 8
 • 2

Jeg har længe haft den vane, at slukke min elkedel når vandet koger, og ikke vente til den slukker automatisk.

Hvis alle gør/gjorde sådan kunne det alligevel løbe op i adskillige husstande X nogle sekunder X ~1.500 Watt.

 • 1
 • 1

I England har man erfaring med dårlig isolerede huse, bryst på håret holdning til indetemperatur og for få penge.

Boligerne kan have fra kun 11 til 17 grader. Det anses ikke for et problem, da det altid har været sådan.

Der har man overrasket opdaget, at mange flere ældre dør om vinteren, selv om der ikke er frostvejr og temperaturen ikke er meget under 21 grader. Ligeledes er de selvsamme ældre vant til at tage ekstra tøj på.

Man fandt ud af at den lidt lavere temperaturer førte til sammentrækningen af de ydre blodkar, hvilket førte til fortykkelse af blodet, for at tilpasse volumen. Denne tilpasning var nok til at føre til dødelige blodpropper.

Det er nok heller ikke formålstjenligt, at parkere de ældre ubevægeligt under varmetæpper.

Kombinationen af dårlig isolering og varmefattigdom i UK fører også til fugtig indeklima med bl.a. skimmelsvampeskader og dårligt helbred tilfølge.

Man skal passe på, at man ikke smider barnet ud med badevandet i sin spareiver.

Så sæt fokus på, at folk nøjes med 21 grader istedet for 23 grader og at de investerer i et termometer, så man sætter temperatur efter viden og ikke fornemmelse.

 • 12
 • 0

Landet svømmer i stort set gratis el i nord, men mangler i syd, fordi de ikke kan finde bruge nogen af alle deres mange penge på et ordenligt transmissionet i landet.

Norge kan bare lade være med at sælge strømmen til Danmark, så har de rigeligt.

Det ønsker jeg selvfølgelig ikke, men deres salg af strøm er grunden til knaphed og høje priser. Hvorfor skulle nordnordmændene ønske knaphed på strøm og høje priser?

 • 3
 • 6

Det er en god ide, at koge vandet ved første brug pga, at vores vand ikke er steril.

Især når det står lunkent i ikke eller dårligt isolerede vandrør i etageboliger kan der dannes bakteriesupper.

Men bortset fra det, har der været udbudt en hel del modeller med temperaturvisning de seneste år, så jeg tror, der er flere der allerede bruger metoden, mig selv og resten af familien inklusive.

 • 2
 • 4

hvor stor en del af årsforbruget ligger om vinteren?

Godt spørgsmål. De 380.000 husstande bruger selvfølgelig meget mere gas om vinteren, men virksomhederne har cirka konstant forbrug.

Der er 4 grupper som bruger cirka 20% hver : https://www.dst.dk/da/Statistik/nyheder-an... Energi, industri, råstof, boliger.

Regneark med månedsdata https://ens.dk/service/statistik-data-noeg...

Det tager 3-10 år at omlægge de fleste af husene fra gas til fjernvarme, så det er kun de få der alligevel havde planlagt det, der når det i denne omgang.

 • 2
 • 0

Hvis der reelt skal spares, skal tiltagende også kunne påvirke dem, der har overskud på indtægten og ikke selv med de stigende priser er motiveret for at spare.

F.eks. var der stadig 75 % af billisterne, der kørte for hurtigt.

Istedet for, at give afgiftsnedsættelse af elforbruget over 4000 kWh, burde det være omvendt.

Brug de definitioner på acceptabelt lavt elforbrug vi allerede har på forskellige familietyper og fjern afgiften samt momsen, men indfør meget større afgift med moms på forbrug der overstiger disse grænser.

På den måde understøtter man også de laveste indkomster direkte, der er hårdest ramt af inflationen, og ikke har et forbrug, hvor en mindskelse giver nogen effekt.

 • 10
 • 8

Dette vil ikke direkte give en besparelse, men det vil hjælpe os til at nå hurtigere i mål med den grønne omstilling :

Politikerne burde gøre det til et lovkrav, at elbiler kan sende strøm tilbage på nettet. Jeg er sikker på at det kan lade sig gøre på nye biler, og gamle biler burde rimeligt nemt kunne retrofittes til at gøre det (bare pinden og guleroden bliver tunge nok).

Vi har som elbilsejere fået en kæmpe skatterabat. Hvad om vi betalte en smule for denne rabat tilbage, f.eks. ved at gøre det lovpligtigt at vi stiller 10 eller 20% af batterikapaciteten til rådighed for almenvældet? Med 100000 elbiler på vejene ville det give en backupkapacitet i størrelsesordenen 1GWh hvilket burde være nok til at udjævne kogespikes mv.

Apropos biler - min gamle traver om at fjerne kørselsfaradraget for at fremme samkørsel står jeg ved. Det er besparelser lige ned i foret for alle parter.

 • 10
 • 9

Reducer forbrug hos

de 20% der bruger mest gas i hver by (over 5.000 personer)

de 20% der bruger mest el i hver by

de 20% der bruger mest fjernvarme i hver by

ved at en energi konsulent gennemgår det der er årsag til det høje forbrug og dermed kommer med forslag til mulige reduktioner.

Sluk motor på alle lastbiler hvor chaufføren forlader førersædet mere end 60 sekunder.

 • 12
 • 2

Firmabiler er en af mine yndlings-pet-peeves.

Den nuværende model med total afkobling mellem forbrug og udgift fører ofte til et grotesk forbrug. Både i valg af model, antal kørte km og kørestil.

 • 28
 • 0

Jeg tænker på at meget forbrug kunne også omlægges til når det er mest fordelagtigt.

Her i sommer perioderne varmes vandet i min husstand med el, og den kan godt holde et par dage, ude at bruge strøm.

Med nordpol er elprisen bestem et godt stykke tid frem (48timer), men jeg mangler noget der kan bruge den informationer til at tænde vandvarmeren på den mest fornuftige tid.

Hvorfor findes det ikke, der må være mange steder hvor det giver mening.

 • 9
 • 0

Forbyd crypto currencies

Har lidt svært ved at se hvordan det måleligt kommer til at påvirke det danske energi forbrug.

Internationalt helt klart... men primært hvis man tager farmene i Kina, Island, USA og andre steder hvor el er billig nok, med.

Men de steder hvor el priserne er høje, så justerer mining aktiviteten nok sig selv ganske hurtigt.

Jeg tror også det bliver lidt svært at håndhæve at man ikke må mine... med mindre det er deciderede danske mining farme, som det er "nemt" fysisk at finde, hvordan skal dette håndhæves?

Hvad med gaming? Eller computere der tændt i døgndrift? Eller BOINC eller Folding@Home lign. setups? Deres brugsmønster ligner mining ekstremt meget, så med mindre man aktivt kigger med på hver computer, så bliver det svært at autodetektere ulovligheder.

 • 5
 • 1

send,de offentlige ansatte hjem. dem på rådhuset,som under covid. dette tiltage. havde ingen mærkbar betydning for samfundet. det vil spare ,en smule varmt vand og transport. at sænke temperaturen i et rum. betyder træk og ofte mere forbrug i det opvarmede rum.

 • 1
 • 9

Nescafe Gold, kommer i et fint glas med 200g. De laver også en refill en plastikpose med 210 g i.

Problemet er bare at Glasset ofte er på tilbud og det er refillen ikke.

Tak. Jeg er glad for, at jeg ikke er den eneste, der studser over dette. Jeg har stået i Bilka mange gange og syntes, at det er 100 % hul i hovedet.

Og jeg skal ærligt indrømme, at jeg (med lidt røde ører) ofte så har valgt at købe glasset. Pris er åbenbart en vigtig driver, trods alle gode intentioner.

/Bo

 • 19
 • 0

Jeg har forstået lovgivningen sådan, at hvis du har solceller og bruger strømmen derfra, er strømmen jo afgiftsfritaget, så hvis du bruger strømmen til at lade din el-bil, så er strømmen jo i forvejen afgiftsfritaget, og du kan derfor ikke få afgiftsrefusion oveni en gang til så at sige. Men jeg vil gerne modsiges hvis nogen har bedre indsigt i reglerne. Det, som er besværligt er, at hvis du skal bruge den billige strøm, skal det jo ske, mens den produceres. Så hvis du vil lade om natten bliver strømmen jo taget fra nettet til dyrere pris. Ellers er du nødt til at have et batteri, som kan lades op i dagtimerne og hvorfra der kan trækkes strøm, når solen ikke skinner. Hvis lovgivningen kunne laves om, så man kun betaler nettaksterne ved forbrug fra nettet, så kan man jo i realiteten bruge nettet i stedet for et batteri. Jeg har desværre ikke oveblik over om det ville give en god økonomi, men man ville spare mange batterier.

 • 2
 • 0

Jeg har forstået lovgivningen sådan, at hvis du har solceller og bruger strømmen derfra, er strømmen jo afgiftsfritaget, så hvis du bruger strømmen til at lade din el-bil, så er strømmen jo i forvejen afgiftsfritaget, og du kan derfor ikke få afgiftsrefusion oveni en gang til så at sige.

Mjah - det står der ikke direkte noget om i lovgivning. Men det er sådan Skat tolker det. Men sagen er jo, at jeg fx personligt bruger meget mere strøm end jeg producerer og derfor har masser af afgift jeg kunne få retur. Hvis man skal være helt pedantisk, så kan man også på timeniveau hive data ud, så jeg kan garantere, at jeg ikke lader med solcellestrøm, da jeg mest lader bilen om natten. Så det er ikke et problem at garantere, at man har betalt afgift, uanset hvor fjollet man vil være.

Så kan man jo så også se på intentionen med loven, som har været at få flere folk til at købe elbiler af hensyn til den grønne omstilling. Det samme med divs. solcelleordninger, som er lavet for at man skal lave grøn strøm med solceller.

Her vælger Skat så at ødelægge det hele, så man mister penge, hvis man har begge dele samtidig. Jeg har læst om folk, der har fået pillet deres solceller fra, fordi de har fået elbil, og det var for dyrt at beholde solcellerne. Det er utrolig fjollet.

Som NH skriver ovenfor, så kunne man super nemt komme ud over alle problemer ved bare at lave elbilordningen ligesom elvarme ordningen. Nemt og billigt at administrere. Giver fuld frihed til forbrugeren, som ikke er låst til en eller anden dårlig lader, som udbyderne tilbyder, men kan investere i smarte ladere med flere udtag og som kan styres efter forbrug og elpris automatisk. Jeg skal fx ud og skifte stik fra den ene til den anden bil, fordi jeg kun har een ladeboks, som er utrolig dum og uden API eller flere udgange.

 • 10
 • 2

Jeg har forstået lovgivningen sådan, at hvis du har solceller og bruger strømmen derfra, er strømmen jo afgiftsfritaget, så hvis du bruger strømmen til at lade din el-bil, så er strømmen jo i forvejen afgiftsfritaget, og du kan derfor ikke få afgiftsrefusion oveni en gang til så at sige.

Selvfølgeligt skal man ikke have refusion for penge man ikke har betalt, og det er da sikkert også derfor reglerne er lave så firkantede som de er.

Helt væk med afgiften, eller som minimum give alle samme afgiftsregler som folk der falder ind under nuværende elvarme regler.

Hvis lovgivningen kunne laves om, så man kun betaler nettaksterne ved forbrug fra nettet, så kan man jo i realiteten bruge nettet i stedet for et batteri.

Det er tæt ved at det er det, der sker når man har elvarme.

Man propper strøm ud på nettet som sælges til 3 kroner Køber strøm senere til (nettakskt+moms) plus ( spotpris+0,8 øre/kwh +moms)

Ved samme 3 kroner i køb bliver momsen 75 øre/kwh = 3,75 + nettakst.

Man kan ikke finansiere meget batteri for 75 øre/kwh + nettakst!

Nogle gange så er spotprisen om natten lavere end man sælger til om dagen.

Og når det er rigtigt godt så sælger man så meget dyrere i dagtimerne kontra nat, at man kan sælge solcelle strømmen og hente hjem fra nettet om natten og opnå profit på at "lagre på nettet" også selv om der kommer nettakst på den hjemtagne strøm.

Uanset hvor blå i hovedet jeg har regnet mig, så kan jeg simpelt hen ikke finde god økonomi i et batteri for os med elvarme.

Noget livskvalitet fra devisen "Bare fordi" kan dog godt retfærdiggøre et batteri.

 • 4
 • 1

Det er ikke småpenge man kan spare ved at lovliggøre opstilling af hustands vindmøller. Der kan også spares en masse strøm, hvis fabrikkerne og forretningerne fik lov til at genbruge spildvarmen fra henholdsvis maskiner og køleanlæg, uden at skulle beskattes af det. Andre besparelser har jeg nævnt i artiklen "Gem lidt energi til det bliver gråvejr" under # 29, hvor 5 har vendt tomlen nedad.

 • 5
 • 7

I Spanien fik udfordringen et ufrivilligt komisk skær, da landets premierminister foreslog offentligt ansatte at droppe slipset for at kunne spare på aircondition.

Det er da ingenting. Da Ingeniøren bad sine læsere om forslag til at spare på gas og el vældede det ud med forslag om at spare gramvis af emballage årligt ved at købe refillpakker.

 • 7
 • 5

Selvfølgeligt skal man ikke have refusion for penge man ikke har betalt, og det er da sikkert også derfor reglerne er lave så firkantede som de er.

De er sådan set ikke firkantede, de fortolkes bare helt sindssygt fordi en nidkjær stats-ansat engang skrev en bemærkning til lovforslaget som hele elbils og opladningsbranchen var imod!!

Du kan ikke have dine solceller tilsluttet bagved en import (M3)/eksport(M4) måler sammen med din elbils-lader. Hvor måleren sidder bag ved den kollektive net-nåler (M1/M2).

 • M1=Totalt forbrug fra Kollektivt net
 • M2 = Total eksport til kollektivt net
 • M3 = Total forbrug fra kollektivt net til opladning, fuld afgiftsbelagt
 • M4 = Total export fra Solceller/Elbils segment
 • M4-M2 = Hustand Egetforbrug
 • Inverter - M4 = Egetforbrug til opladning

Så kunne man søge afgiftsrefusion for M3-forbruget, som er fuldt og helt afgiftsbelagt. HElt i overensstemmelse med intentionen i lovgivningen (min vurdering).

MEn nej! Det er OGSÅ afvist af skat - det kan ikke lade sig gøre fordi måleren efter en nidkær kommentar i lovens bemærkninger SKAL sidde i lade-udstyret. Alle andre erhvervsdrivenes bimålere skal bare sidde et eller andet sted og måle det de skal, men for elbiler så gælder dette ikke - da skat mener alle private vil snyde.

At man så bare idag kan gå ud og købe et kabel som laver samme snyd som konverterer CCS-stikket til 3x400VAC eller 1x230VAC det er åbenbart ikke gået op for idioten i SKAT som lavede den dumme kommentar, der nu har ret vidtrækkende konsekvenser.

Så dybt dybt tåbeligt.

 • 14
 • 2

Ja, for min gamle traver forslår samtidig dobbelt kærselsfradrag til eventuelle passagerer. Jeg tænkte ikke at folk magtede den lange version noch einmahl, derfor den korte

Car-pool lane - Jeg kan love dig for det ville gøre noget omkring hovedstaden på alle indfaldsvejene.

Støt offentlige lav-CO2 elektrificeret transport tiltag (pulje ordning).

Fartkamerare på gennesnitsfart (mener de er på vej) - jeg ville HADE det som pesten, men jeg må erkede det ville have en effekt, da jeg altid kører i elbilen lige under klip-grænsen......

 • 8
 • 2

John Johansen vandet fra vandværket skal holde en minimumstemperatur og en cfu under grænseværdien.

Det vand der kommer ud af vandhanen og overholder grænseværdierne kan drikkes uden forbehold.

Men det betyder ikke vandet er steril og at der kan komme bakterievækst ved højere temperaturer.

Det ses typisk i etageboliger, hvor vandrør ligger lige bag ved en solbeskinnet uisoleret mur.

Der skal man lade vandet løbe indtil det er koldt.

Hvis du kun lige opvarmer det vand du skal bruge og drikker det med samme går det.

Min erfaring er bare, at folk opvarmer mere en de skal bruge og senere bruger denne rest. Her kan der komme vækst, hvis den første sjat ikke er kogt.

Derfor mit råd om at koge den første kande og så nøjes med at opvarme resten i løbet af dagen.

 • 5
 • 0

Jeg ved, at der er nogle er jer, der betydeligt klogere end jeg 😊

Hvilken metode er bedst rent CO2-mæssigt til optændning af en grill?

 1. Grillkul der vædes med optændingsvædske
 2. Optændingsblokke
 3. Eletrisk grillstarter (ligner en dyppekoger)
 4. Eller?

Mvh Bjørn

 • 0
 • 0

Hvilken metode er bedst rent CO2-mæssigt til optændning af en grill?

Det bedste er vist at grave kullene ned og så grille på brødristeren 😇 1 kg kul = 3 kg CO2.

Spøg til side: Nogle af de "gode" kul som "heat beads" er baseret på fossiler - dem bør man undgå. En enkelt "bead" udleder vel det samme som en optændingsblok lavet af olie. Og helt generelt burde man anvende kul der er lavet tæt på Danmark i stedet for af ryddet Brasiliansk regnskov, der efterfølgende er sejlet til Danmark.

 • 10
 • 0

Jeg har selv formået at sænke mit forbrug af varme, så jeg i gennemsnit bruger “79% mindre end en tilsvarende lejlighed i ejendommen”.

Er du sikker på du reelt bruger mindre varme, eller er det din afregning der er blevet mindre?

Varmemålere på radiatorerne er ikke effektmålere, men prøver efter bedste evne at måle et forbrug via målt temperatur. Man kan få mindre regning ved blot at sikre at temperaturen hvor måleren sidder ikke bliver for høj.

 • 7
 • 1

Spøg til side: Nogle af de "gode" kul som "heat beads" er baseret på fossiler - dem bør man undgå. En enkelt "bead" udleder vel det samme som en optændingsblok lavet af olie. Og helt generelt burde man anvende kul der er lavet tæt på Danmark i stedet for af ryddet Brasiliansk regnskov, der efterfølgende er sejlet til Danmark.

Det gik lidt hurtigt med mine spørgsmål (grillen var lige blevet klar).

Når jeg fyrer op i en grill, så er det enten trækul eller briketter. Og jeg bruger ikke længere "heat beads" af samme årsag, som du nævner.

Jeg brugte her til aften en lille kuglegrill af et kendt mærke. Det smarte ved en kuglegrill er, at jeg kan lukke den helt ned, så forbrændingen stopper. På den måde skal jeg kun tilføje en anelse trækul, når vi kun griller til fruen og mig.

Derfor bruger jeg "dyppekogeren", når jeg igen skal bruge grillen.

Jeg beklager meget, at disse oplysninger ikke var til rådighed, da jeg stillede mine spørgsmål.

Mvh Bjørn

 • 2
 • 0

Meget store mængder fødevarer produceres, fragtes, tilberedes og smides ud direkte fra buffetten. Det sker hver dag i restauranter og på kursuscentre, arbejdspladser... mange steder. En ung familierelation arbejder på cafe. Hun siger at man lukker simpelthen bare øjnene fordi omfanget er nedslående.

Buffetten barer en masse kultur, er lækkert og er den gyldne standard. Jeg ved godt det er komplekst at lave om. Men det må kunne gøres bedre, f.eks. at man på et hotel beder en tjener om hvad man ønsker tilberedt til morgenmad af æg, bacon, tærte o.s.v. Jeg har set det kan fungere på en kvik og god måde.

 • 9
 • 0

Målrettede informationer og vejledning - ja tak

Jeg vil gerne foreslå at ING laver en top 10 liste på hvilke tiltag der vil være mest energibesparende for forskellige grupper i befolkningen og virksomhedstyper.

Målet skal være en differentieret og effektive top 10 liste på energibesparende tiltag . Vi drukner let i informationer som ikke konkret passer til de behov og muligheder vi har. Derfor vil det hensigtsmæssigt mere skræddersyede informationer som har empirisk / erfaringsmæssigt størst effekt.

En løsning for en familie på 4 , kan være vidt forskellig for en der bor alene. De der bor i lejlighed har andre muligheder end de der bor i parcelhus . Forskellige virksomhedstyper har også forskellige muligheder.

Der skal så findes ud af hvordan sådanne informationer bedst formidles .

 • 16
 • 0

Der skal så findes ud af hvordan sådanne informationer bedst formidles

En metode til både at indsamle gode forslag / metoder til energibesparelse og viderformidling af dem kunne være at gamificere processen.

Eks : Opret en hjemmeside ## hvor det er muligt at tilføje viden og få ny viden inden for x antal kattegorier.

De forslag der bliver reddit højest og bliver kopieret mest får en præmie givet af sponsorer.

##( arbejdstittel): Sådan reducere jeg mit energiforbrug og co2 fodaftryk.

 • 2
 • 0

Standby forbruget for nogle apparater er stort. Det er en gammel traver, men aligevel bemærkelsesværdigt. Disse energityve er lette at finde: hvis de er bare lidt varme i standby, så spilder de energien.

Udover diverse strømforsyninger, som er velkendte enregityve, så er der også ældre TV og lignende apparater. For disse er et tænd-sluk ur (kl.24 til kl.18 måske løsningen ?

Jeg har i særklasse to energityve: - min TV Boks (aht. fibernet) som bruger 18 W - min internet router (WiFi til alverdens apparater) som bruger 15 W

Afhængig af familiens rytme (WiFi til skolebørn ?) så kan et tænd-sluk ur virkelig spare. Bare TV-boksen kan slukkes fra kl.24 til kl.18. Det er 120 kWh/år. WiFi er meget familie-rytme afhængig, men kan være mellem 50 og 100 kWh/år.

Måske ikke så meget, men mange bække små ....

P.S.: Og jeg har sat tænd-sluk ur på varmtvandsbeholderen (nævnt ovenfor).

 • 8
 • 0

Sæt urstyring på din varmtvandscirkulationspumpe. Og fintun drifttiderne. De fleste gasfyr har et ugeur der kan programmeres frit for hver ugedag. . Hvis ikke, så indskyd et af samme type som til julelyskæden.

Er du mere fiks på fingrene, så lad cirkulationspumpen styre af bevægelsesføler på badeværelset. 1-2 min tænding bør være fint til at der er varmt vand fremme, når det skal bruges. Personligt har jeg ikke mulighed for at trække skjult kabel mellem 2 badeværelser og pumpen. Bud på pæn og betalbar trådløs løsning modtages gerne :-)

 • 1
 • 1

I varmtvands beholderens kolde tilgang monteres flow kontakt. Ved tapning af varmt brugsvand, aktiveres kontakt og VV cirkulation starter. Ved VV strengens ende er der en termostat der bryder for cirkulation når temp. når f. eks, 40 C.

I praksis starter ethvert toiletbesøg med at åbne den varme hane kortvarigt. Efter tid, vil der være varmt vand til rådighed til bad og håndvask. Tiden kan udnyttes til f.eks. tand børstning eller toiletbesøg.

Det elektriske udstyr kan installeres fortrådet, omkring vandvarmeren. Både vand og energibesparende.

 • 2
 • 0

Min gennemstrømnings vandvarmer model termix one siges at bruge 3 liter varmt fjernvarmevand i timen på at holde stikledningen varm så man hurtigere får varmt vand.

Men når huset er tomt og om natten (08.00-14.00) samt 23.00 - 07.00) er der ingen forbrug på varmt vand.

Overvejer lidt om man, kunne integrere alarmen med en ventil så der lukkes for tilgangen til vandvarmeren når alarmen er aktiveret og der dermed ingen er hjemme.

Men jeg ved ikke om det er så lidt energi der bruges så det ikke er det værd at lave.

PS. Der skal selvfølgelig være en manuel override til hvis man har brug for varm vand til et bad om natten f.eks

 • 4
 • 0

I Spanien fik udfordringen et ufrivilligt komisk skær, da landets premierminister foreslog offentligt ansatte at droppe slipset for at kunne spare på aircondition.

Det er da ingenting. Da Ingeniøren bad sine læsere om forslag til at spare på gas og el vældede det ud med forslag om at spare gramvis af emballage årligt ved at købe refillpakker.

Prøv du at regne på de mange bække små !

Først ved daglige 5 gram sparet emballage pr husstand, gange tallet med 365,25, gange dette resultat med 200 millioner husstande (EU/EØS)

Denne total vægt af overflødig emballage skal jo produceres og der skal hentes en del flere ressourcer end vægten af emballagen samt en masse energi til at frage råstofferne til emballage fabrikken. Energi til at producere emballagen, energi til bortskaffelse af det affald der optår fordi man ikke kan udnytte råstofferne 100%. Her efter skal emballagen pakkes i yderligere emballage, og transporteres til produenter: Som udpakker spild emballage fra spildemballage inden de propper deres varer i spild emballage.

Kæden er ret lang og når varen er kommet til ud slutbrugerne sorterer vi den nøjsomt hvorefter der kommer lastbiler og henter det, fragter til genbrugsfabrikker der bruger energi på eftersortering inden det genbrugte spildemballage emballeres og sendes videre!

Slutteligt skal alt det spildemballage som ikke var genanvendeligt alligevel, også emballeres og sendes videre til hvor det nu hører hjemme.

Dertil så kommer der hele cirkusset med pakketrans, hvor små vare vogne pisker rundt med varer i dobbelt/trippelt overflødig emballage som nu ofte kan tælles i kilo pr uge i steder for de sølle 35 gram/uge jeg bad dig om at regne på til at starte med.

Overflødig spild emballage koster ufatteligt mange ressourcer, energi, forurening og penge !

 • 4
 • 2

Målrettede informationer og vejledning - ja tak

Jeg vil gerne foreslå at ING laver en top 10 liste på hvilke tiltag der vil være mest energibesparende for forskellige grupper i befolkningen og virksomhedstyper.

De mange bække små, må vel være øverst på alle listerne ?

Derefter kan vi sagtens opliste dem efter enkelt størelser fra punkt 2 og ned.

Men skal det mon ikke også listes efter økonomisk rentabilitet ? Altså 2 lister hvor den ene sorteres efter mængden af sparet energi, og den anden liste efter tilbage betalingstid eller øget tidsforbrug (her tænker jeg f.eks cykling vs bil)

 • 3
 • 0

kan jeg skære væk. 365 dages transport af en person plus diverse gods. 5000km ca 50kw/h jeg benytter på 10 ende år den allernyeste og hurtigst udviklende transport teknologi.

jeg har erfaring med alle kendte "gamle" transport teknologier, både personlige og offentlige. og ingen kommer i nærheden af el-cyklens effektivitet.

komfort, energi, økonomi, trængsel, støj, vedligehold, forurening, gennemsnits hastighed.

jeg bor i en (stor) by der har tilbudt mig arbejde, fritid, kultur og natur i en op til 20 km omkreds.

jeg kan ikke skære en eneste watt/time væk. og regner ikke med at nogen transport teknologi kommer til at overgå el-cyklens mange fordele, de næste 100 år.

 • 4
 • 3

Jeg har ikke cirkulation på brugsvandet og har tænkt på det af og til, fordi jeg har ti meter til det sidste tappested.

Lidt observation viser, at det ville koste mere varme end den lille smule mere vand jeg bruger ved at lade det løbe til det er varmt. Det varme vand i røret er alligevel koldt efter 15 minutter.

Med cirkulation, også med smart styring, ville der være 20 meter rør til at tabe varme i stedet for de blot 10 meter.

 • 6
 • 0

For at spare på el og varme med mindst mulig mistet komfort er det værd at følge sit forbrug på daglig basis, så man stadig kan huske hvad man egentlig gjorde, og sammenholde det med forbruget.

Det giver så en god list over de vaner man kan ændre og hvad det vil betyde.

Mange af de generelle spareråd det vælter frem med, er simpelthen for generelle.

 • 2
 • 1

Overflødig spild emballage koster ufatteligt mange ressourcer, energi, forurening og penge !

Har lige været afsted på cykel for at købe ind.

Der så jeg 1 pakke langelænder på spot tilbud til 12,-

4 stk pølser i en kraftig plastik pose hvor der snildt kunne have været 8 stk.

10 stk ? Det mener jeg ville ikke have været umuligt at få plads til !

12 stk ? Så skulle emballerings processen have været anderledes, men stadigt muligt med samme mængde plast.

Dvs 2 til 3 gange så meget plastik som nødvendigt !

Vægt af indhold vs emballage skal på alle leder og kanter ressource og energi optimeres !

Da producenterne ikke selv kan finde ud af det, så er det helt oplagt at de skal bløde voldsomt megen emballage afgift på fabrikken.

 • 7
 • 5

Hej Svend

Forskel på cirkulation og "lade vandet løbe" til det bliver varmt er flg.

Når vandet løber, erstattes det i vandvarmer, af vand med jordtemperatur. Dette skal opvarmes. Oveni øges vandforbrug.

Med cirkulation som # 84, spares opvarmning, da cirk. kredsen er indenfor klimaskærmen og derfor har højere temperatur og der er minimalt vandspild

 • 0
 • 6
 • Lav en analyse af samtlige offentlige tage. Kan de bære solceller (alt. grønt tag)?. Eks perrontage, gymnastikhaller eller varmeværker.

 • Stil krav til ovenstående for alle nye tage. Få evt. fundet løsninger så det indgår i taget istedet for ovenpå taget

 • Kan man trække strøm/energi ud af vores regnvandshåndtering?

 • Stop standby-forbruget eks. skærme på kontoret mm når de ikke anvendes. Sluk evt helt udenfor arbejdstiden.

 • Find ud af om der kan laves et obligatorisk system til tæt kolonnekørsel på store veje, for at begrænse vindmodstanden.

 • 3
 • 3

I den kommende vinter vil elprisen nok variere fra 'tæt på nul' til 'horribel' alt efter hvor meget vind vi har i systemet.

Det må være simpelt at lave en app med tilhørende widget, hvor widget viser elprisen lige nu (gerne i grøn til rød nuance), laveste elpris de kommende 24 timer og evt klokkeslet for denne.

Det vil nok være en stor hjælp for dem, der ikke lige véd hvor de skal finde disse data - eller bare ikke gider.

Selv med en fastprisaftale er mange nok indstillede på frivilligt at flytte opladning af elbil, tøjvask, opvaskemaskine m.m. til de mest samfundsøkonomisk fornuftige tidspunkt.

Alle data kan f.eks. findes her - det må være nemt at lave en app for dem, der kan:

https://elpris2tarif.wen.dk/

(Hvorfor er det ikke Energinet, Radius eller andre, der gør det?)

 • 3
 • 0

Klassikeren er jo låg på og så lidt vand i som muligt.

Men jeg har lagt mærke til, at når jeg bruger ovnen til madlavning er kwhforbruget fordoblet den dag.

Så en effektiv sparemetode er etgrydesmad på transportabel induktionskogeplade. Det sparer også opvask.

 • 4
 • 0

Apps findes allerede. Savner dog også widgets. Jeg benytter selv “Watts” fra SEAS. Hvis du logger ind med nem-id kan du se dit historiske elforbrug på timebasis og din strømpris flere timer frem. Virker fint selvom jeg ikke er SEASkunde

 • 2
 • 0

Hvis alle de steder hvor fjernvarmen brænder energi af uden samproduktion blev omlagt til samproduktion og varmpumpe.

Så kunne energiforbruget reduceres med ca 50%

Kunne de også lære at regulere indfyringen så kunne de, når vinden blæser, slukke for bålet og lade varmepumpen drive af billig vindmøllestrøm.

75% reduktion af brændsel til opvarmning er dermed ikke urealistisk.

 • 3
 • 2

Apropos biler - min gamle traver om at fjerne kørselsfaradraget for at fremme samkørsel står jeg ved. Det er besparelser lige ned i foret for alle parter.

Arbejdgivere har en tendens til ikke at ville betale visse ansættelses grupper en løn der muliggør disse kunne have råd til at bo tæt ved arbejdet og derfor skal pendle. Og der er også mange i de ansættelses grupper som ikke kan få lov at arbejde hjemmefra.

Disse grupper vil du så fjerne penge fra og/eller bare generelt gøre deres transport til og fra arbejdet meget besværlig ?

 • 2
 • 0

Klassikeren er jo låg på og så lidt vand i som muligt.

Ja efterhånden meget gammel viden, men som stadigvæk er alt for kompliceret en problem stilling for mange. Jeg har forsøgt at oplyse venner/bekendte/kollegaer at de kan spare energi og tid.

De får en total hjerne nedsmeltning og budskabet har ingen chance for at trænge igennem.

Fejlen jeg har gjort er at påpege det når jeg ser dem midt i deres madlavning og så tør de ikke eksperimentere. Eller føler sig forulempet over at jeg påpeger problemet. Må lige sige at de alle har været hankøn.

Vi snakker her om at fylde en hel medium gryde op med vand, og plumbe 2 æg i , og endelig ikke låg på fordi så koger det over. Eller 6 kartofler.

Pyih det er lidt hårdt at overvære.

 • 10
 • 0

Klassikeren er jo låg på og så lidt vand i som muligt.

Ja efterhånden meget gammel viden, men som stadigvæk er alt for kompliceret en problem stilling for mange. Jeg har forsøgt at oplyse venner/bekendte/kollegaer at de kan spare energi og tid.

Jeg har lagt mærke til en del personer med varmluftsovn som åbner ovnen mens blæseren kører på fuld kraft. Sluk da blæseren og vent et par sekunder, og undgå lidt varmespild.

En airfryer er desuden en genial ting til mange mindre ting. Er meget hurtig varm, og man undgår dermed at skulle varme en kæmpe stor ovn unødvendigt op.

 • 0
 • 1

Køb glaslåg til dine gryder

Nolge af de ting jeg savner viden om når det kommer til denne slags råd. (inkl køleskabe mv)

Hvor mange ressourcer bruges der på at producere et ekstra grydelåg ?

Råstoffer, energi, CO2, emballage, transport, forurening, affaldshåntering af emballagen osv osv.

Sat op hvor megen strøm der spares over 20 år ?

Samt det forhold at vores strøm er 50% VE og det tal er stigende.

Så er der selvfølgeligt prisen, hvor mange æg skal man koge for at det nye grydelåg er tjent hjem ?

Sidst:

Hvad skal der til for at vi lærer os selv at løfte det jernlåg der følger med gryden, og dermed også lærer os at skrue lidt ned for effekten på komfuret ?

 • 0
 • 3

Med cirkulation som # 84, spares opvarmning, da cirk. kredsen er indenfor klimaskærmen og derfor har højere temperatur og der er minimalt vandspild

Det er relevant, hvis man har brug for opvarmningen. Men det har man måske ikke en del af året. Den anden del af året kan man til samme pris få opvarmning via gasfyret.

Varmetabet fra rørene kan vurderes ud fra hvor hurtigt varmen tabes efter at røret er fyldt. De ti meter rør indholder ca. 3l vand, som taber 25 grader på et kvarter: 4kj/l x 3l x 25 x 4 [kj/h] = 1200kj/h ~300W. Med returrør også bliver det til 600W, ved konstant cirkulation. På et døgn bliver det til 14kWh. Hvis jeg kun har brug for varmt vand 3 gange i døgnet på dette badeværelse, bliver det 300kj * 3 = 900kj/døgn ~0,25kWh/døgn. Røret er isoleret, men isolering af rør er ikke så effektivt relativt til tykkelsen af isoleringen, som hvis det var en plan flade.

Mit gasforbrug om sommeren ligger på mindre end 10kWh/døgn.

Det er en forskel der kan betale en del vand.

 • 1
 • 0

Hej. På Energistyrelsens Sparenergi https://sparenergi.dk/forbruger/el/madlavn... kan I læse, at man sparer op til 50 % ved at anvende låg. I kan spare endnu mere ved at koge færdig i høkasse, hvilket også anbefales på samme side. Hvis høkassen er ordentlig isoleret, tager det som regel ikke længere tid. I kan læse mere om madlavning i høkasse på www.cookit.dk. Venlig hilsen Lene W. Hartmann.

 • 7
 • 0

Vi snakker her om at fylde en hel medium gryde op med vand, og plumbe 2 æg i , og endelig ikke låg på fordi så koger det over. Eller 6 kartofler.

Rene - gør som mig! Køb glaslåg til dine gryder! Hvor jeg før kogte ved stilling 6-6,5 kan jeg nu koge ved 4,0-4,5, da jeg kan se bobledannelsen gennem glaslåget

Man kan også komme æggene i en lille kasserolle (som evt. kun benyttes til æg) fylde vand på til de er næsten dækkede, låg på og når vandet lige koger slukkes for blusset og der tages tid. Fra tre til ca. otte minutter, alt efter om de skal være blød- eller hårdkogte.

For nogen tid siden var jeg dog på loftet efter en gammel æggekoger. Jeg bilder mig ind det samlede energiforbrug her er noget nær det mindst opnåelige!?

 • 2
 • 1

Jeg bruger sol opvarmet vand til en udendørs bruser i haven, men da solen ikke har skinnet så meget i dag, fyldte jeg ca. 10 poser med vand fra vandhanen, og smed dem i en balje med 70 gr. varmt vand fra vaskemaskinen. Poserne klipper jeg op, og hælder indholdet i en 10 l. balje, hvorfra jeg med en kande hælder vandet over mig. Der har tidligere være status forbundet med et stort forbrug, men blev vi lykkeligere af det.

 • 0
 • 3

Morten Mortensen, personligt kan jeg ikke lide glaslåg, så jeg byttede med nogen, der ikke kunne lide uigennemsigtige låg.

 • 2
 • 0

Her er mit forslag:

Begræns antallet af indlæg brugerne kan skrive på ing.dk til 4 pr. dag og 12 pr. uge.

Bed brugerne om at slukke deres computere nu hvor de ikke længere skal bruge så meget tid på ing.dk.

 • 7
 • 3

Forbyde, ligefrem?

Kunne indstillinger ikke gøre det?

Nogle steder kunne belysning vel være et samfundsøkonomisk positivt valg.

("Forbudsdanmark")

 • 5
 • 2

Jeg har lige monteret en fiks lille el-gennemstrømnings vandvarmer på badeværelset. Jeg håber derved at kunne slukke for gasfyret i sommerhalvåret. Gasfyret har et stort tomgangstab ved at holde sig selv og en 200 liter varmtvandsbeholde og 2*20 meter dårligt isolerede rør rør varme. Selvom en kWh el. er væsentlig dyrer end en kWh gas, vil der ligge en besparelse ved at der kun bruges el. når jeg åbner for hanen.

 • 5
 • 0

11kW er en standard størrelse og rækker fint til en almindelig sparebruser, men bemærk; de er monteret i badeværelset. Den skal være noget størrer hvis den skal dække hele huset, med tab i rør...

 • 5
 • 0

Solvarme på huse og fjernvarme med damlager Ved at opsætte en solfanger på taget til opvarmning af varmt vand og gulvvarme/rumopvarmning kan man få en hel del billig vedvarende solenergi ind i sin husholdning. Hvis man bor til leje i byen kan man foreslå at fjernvarmen laver solvarme med damlager. Et damlager kan opbevare solenergien i varmt vand. Det er meget, meget billigere at lave et energilager i varmt vand end at opbevare strøm i batterier. Solvarmen kan også lagres i andre byggematerialer som betongulve og tunge indervægge af beton og sten. En 4,8 kW solfanger fylder ca 4-5 m2 på taget. Et 6,75 kW solcelleanlæg, der laver elektricitet fylder ca 42 m2 på taget. En solfanger laver varmt vand. Solceller laver elektricitet. Søg evt. på www.solvarmedata.dk og se rigtig mange fjernvarmeværker i Danmark som bruger solfangere til fjernvarme.

 • 0
 • 3
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten