»Vi skal ikke foregøgle nogen, at den handlingsplan fjerner spredning af MRSA«

»Jeg kan ikke forestille mig, at nogen for alvor tror på, at det her kan stoppe MRSA-smitte.«

Ordene er Per Clausens. Han er fødevareordfører for Enhedslisten og taler om den handlingsplan, som fødevareminister Dan Jørgensen (S) har fremlagt for at begrænse smitten med svine-MRSA. Den resistente bakterie har ramt to ud af tre danske svinestalde.

Læs også: Minister skærer igennem: Danske svin skal have 15 pct. mindre antibiotika

Men planen burde slet ikke hedde noget med MRSA. For der er ingen tiltag i den, som kan stoppe smittespredningen.

»Vi skal ikke foregøgle nogen, at den her plan fjerner spredningen. Der er overhovedet ingen politisk vilje til at stoppe smitten med MRSA,« siger Per Clausen.

Han henviser først og fremmest til, at handlingsplanen ikke indeholder mål for at nedbringe smitten, hverken i staldene eller blandt landbrugsmedarbejdere og det omgivende samfund.

»Bakterien får lov til at sprede sig yderligere eller blive på samme niveau. Det er helt uacceptabelt,« siger Per Clausen.

Læs også: Ny plan lader medarbejdere smittet med resistente bakterier i stikken

Venstrefløjspartiet er ikke imod handlingsplanen, som vil sænke antibiotikaforbruget 15 procent og indføre yderligere hygiejnetiltag, hovedsageligt for medarbejderne i staldene.

»Vi hjælper gerne med at gennemføre nogle fornuftige tiltag, hvis vi ikke kan komme igennem med noget, der er en løsning på MRSA-problemet. Så længe der ikke er politisk vilje til det, så støtter vi alle andre tiltag, uanset hvor utilstrækkelige de er,« siger Per Clausen.

Læs også: Professor: MRSA-handlingsplan strider mod den mest elementære viden

SF’s fødevareordfører, Lisbeth Bech Poulsen, er ikke så bombastisk, men dog på samme kurs.

»Det er voldsomt uambitiøst, at handlingsplanen ikke har nogle målbare kriterier for fremskridt i kampen mod MRSA,« siger hun.

»Jeg forstår godt, at der er kæmpestore udfordringer ved f.eks. at følge den norske model, fordi den vil koste et tocifret milliardbeløb. Men vi bør have en langsigtet strategi for at nedbringe smitten,« tilføjer hun.

Norge har så godt som fjernet MRSA fra svinestaldene ved at slå de inficerede besætninger ned.

Læs også: Norge viser vejen for Danmark: Vi har udryddet svine-MRSA

I Danmark gør produktionen af 30 millioner svin årligt imidlertid den model økonomisk uacceptabel for myndighederne og for deres rådgivere på DTU Veterinærinstituttet.

Læs også: Op til 10 milliarder kr. for at rense danske svinestalde efter norsk forbillede

De borgerlige partier har endnu ikke gjort op, hvordan de stiller sig til fødevareministerens handlingsplan.

»Vi har ikke været orienteret om noget på forhånd, så har vi behov for at afklaret nogle spørgsmål. Vi skal have fundet ud af, hvad der virker, og hvad der ikke virker,« siger Venstres fødevareordfører, Erling Bonnesen.

Læs også: Landmænd bruger resistensfremmende zink i stedet for antibiotika

Dansk Folkepartis fødevareordfører, René Christensen, brænder også inde med en masse spørgsmål.

»Vi mangler baggrund for, hvordan ministeriet er kommet frem til tiltagene i den handlingsplan. Der er rigtig meget retorik i det materiale, vi har fået. Vi vil gerne have noget mere faglig viden,« siger han.

Dansk Folkeparti finder det ærgerligt, at sænkningen af antibiotikaforbruget er kommet til at fylde så meget i debatten om handlingsplanen.

»Vi kan ikke danne os et overblik over, hvordan ministeriet er endt på netop 15 procents reduktion og ikke 10 eller 18,« siger René Christensen.

Læs også: Eksperter: Både svin og landmænd vil bære resistente bakterier i mange år

Det undrer ham desuden, at fødevaremyndighederne ikke samarbejder med sundhedsmyndighederne.

Enhedslisten har ud fra samme logik bedt Dan Jørgensen om at redegøre for, hvor mange penge det koster at behandle danskere med svine-MRSA.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Lyder nærmest som om de har haft en 9kl erhvervspraktikant ude og skrive lidt om MRSA, gode intentioner og medvind duer altså ikke!

  • 2
  • 2

De som mener sig berettiget til renere fødevare kritisere nådesløst. De som henter finansiering af deres genvalg hos industrien tøver.

Iflg. Forsigtighedsprincippet må indgreb over for potentielle forurenere ikke udsættes alene grundet videnskabelig usikkerhed.

Her er "alene" centralt idet der ikke alene er videnskabelig usikkerhed sagen er tillige fedtet godt og grundigt ind i omfattende kapitalinteresser.

Det er således behørigt påvist at i det mindste EU lovens bogstav er fulgt.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten