Vi kan beholde FM-båndet efter 2019

I Medieaftalen 2015-2018 var det besluttet, at FM-båndet skulle lukkes definitivt med udgangen af 2019. Derefter skulle al luftbåren radiolytning ske via det digitale DAB+-signal.

Men kritiske røster fra blandt andet bilejerne har nu fået partiernes medieordførere til at vedtage et tillæg til medieaftalen. Heri fremgår det, at hvis mere end 50 procent af radiolytningen, herunder også lytning i biler, sker via FM-båndet, så udskydes beslutningen mindst to år.

Læs også: Norge slukker FM-signal i 2017

I den forbindelse siger kulturminister Marianne Jelved (R) i en pressemeddelse:

'Et FM-sluk er derfor uundgåeligt – men vi skal have lytterne med. Spørgsmålet er derfor, hvornår det sker. Jeg håber, at vi med tillægsaftalen kan skubbe på en udvikling, så flere og flere vælger at lytte til radio digitalt i takt med at nye spændende radiokanaler spirer frem til glæde for lytterne'.

Læs også: Svenskerne sår tvivl om fremtidens DAB-radio

Der skal derfor gennemføres en undersøgelse af udviklingen indenfor radiolytning. Her skal man blandt andet se på konsekvenserne af modtagelse via internettet på baggrund af afgivelsen af 700 MHz til mobilt bredbånd og den teknologiske udvikling inden for modtagerudstyr samt muligheden for radiomodtagelse i biler.

I Norge er det besluttet at slukke for FM-båndet i 2017. En svensk rapport anbefaler, at de svenske radiolyttere fra 2022 kun kan lytte til radio via DAB.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

siger Marianne Jelved.

Hvis vi skal tage Kulturministerens ord for gode varer, så er det hermed officiel, at salg af FM radioer i biler fra dags dato kun kan ske, hvis sælgeren informerer kunden om, at FM radioen bliver forældet indenfor en overskuelig fremtid.

Det er MPEG2 sagen om igen.

Hvis bilbranchen mangler råd og vejledning til, hvordan de fra dags dato skal udforme teksterne til deres hjemmesider, så kan det anbefales at se på, hvordan f.eks. Elgiganten informerer deres kunder: http://www.elgiganten.dk/cms/digital-tv/vi...

 • 6
 • 0

Aftalen afslører også noget andet meget vigtigt "Alle DR’s kanaler og Radio 24syv samles i én DAB-blok fra ultimo 2016 og udsendes fra dette tidspunkt i DAB+ formatet."

Kilde: http://kum.dk/fileadmin/KUM/Documents/Nyhe...-om_ikke_at_slukke_for_FM_i_2019_men_at_f%C3%B8lge_udviklingen_og_g%C3%B8re_status%C3%A5rligt.pdf

HURRA!!!! Så kan vi endelig få begravet DAB formatet og få indført DAB+

 • 1
 • 5

I lighed med diskussionerne om mobiltelefoni, G4 etc. er der fortsat himmelvid forskel på dækningen i vort lille land, som storbyfolket med fibernet næppe forstår. Gamle Maren ved kæret har sikkert ikke noget imod at investere i en DAB-radio, men kan hun overhovedet modtage signalerne? Så kan hun jo bare lytte til internetradio på sin computer via sit lynhurtige bredbånd. :-( MP-3 pølser lyder også meget bedre end analogt FM:-)

Selv bor jeg på landet hvor vi enkelte steder kan modtage DAB på 1.sal, men ikke i stuen, mens FM-signalet kan modtages alle steder i huset.

Som beskrevet i artiklen, er der de samme forhold for mange bilister. Men indfør for alt i verden nye teknologier, så vi kan hægte flere og flere af de ældre borgere af. Nem-ID, digitalpost, rejsekort etc. er jo glimrende eksempler på, at det er kun det digitale der virker:-) (sarkasme kan forekomme)

 • 9
 • 0

Hvordan måles det? Er det Hvordan måles det? Er det defineret i aftalen?

Der synes enighed om, at man samler alt FM radio lytning i en pulje P1 og alt digitalt aflytning af radio - DAB + DVB-C(kabel-tv) + streaming via internettet uanset via fast eller mobil opkobling i en anden pulje P2

Jeg mener man kun medtager aflytning i sand tid (direkte udsendelser og ikke fx podcast). Men jeg er i tvivl om hvordan fx lokale radioer indgår.

Man siger så ganske enkelt sluk = (P1 < P2 ) eller P2 *100%/ (P1+P2) > 50%.

Hvis man tænker over det, kan der opstå helt absurde forhold:

Hvis halvdelen anvender FM og den anden halvdel af lytterne anvender mobiltelfoner, medens kun få DAB+ radioer anvendes, så vil man slukke for FM ! Men der er da mange DAB radioer allerede - ikk? - Nej ikke i biler. Her vil der ganske sikkert være meget mere fart på at få gode løsninger til smartphones inde i bilerne end folk der køber DAB bilradioere til 2000kr ekstra med den nye bil.

Så mht. biler kan det meget vel ske, at radio vil flytte fra FM mod internet streaming og i høj grad gå uden om DAB+ - og så slukke man FM og bevarer DAB+ .

Der er også geografiske forskelle mht. bilernes alder og forholdet mellem antallet af privatejede biler og firmabiler. Skal Nordsjælland slukke FM, fordi de rige med firmabil pr automatik skifter til en ny bil hver 3. år med en DAB radio installeret, medens alle vi andre ikke lige har 2000 beskattede kroner der står DAB bilradio på.

Det bliver meget interessant at få oplyst, hvordan man måler, hvad og hvordan 'sure gamle mænd i halvgamle biler' lytter til radio. :D

Det kommer jo helt grundlæggende tilbage til , at der kun er 5-8 radiokanaler, der aflyttes meget i Danmark (har en share udover 1-2 %) Resten af radiolytningen er spredt ud på et stort antal kanaler, hvor den enkelte kanal let kan streames via fx en 4G forbindelse.

Der er således ikke et generelt forbrugerønske om mange kanaler, men et ønske om 5-8 radiokanaler - hovedkanalerne DR + et par stykker - samt et ønske hos nogen lyttere om bestemte andre individuelt valgte radiokanaler.

Lars :)

 • 1
 • 0

Hvorfor overhovedet nedlægge FM? FM giver mulighed for virkelig god stereolyd. Ved dårligt signal er udsendelsen ikke ON/OFF. FM er stadig mulig at lytte. Dog med sus. FM-radioer er (kan være) små. Kræver kun lidt strøm. (En batteriradio holder l æ æ æ n g e på et sæt batterier. Med DAB oplever jeg ca. 2 timer mod 30-40 timer med FM) Det er et voldsomt ressourcespild, at kassere velfungerende elektronik, pga. politisk holdning. (Well. Oss a andre grunde, men her oplever jeg det er politikken der "leverer varen"?)

Jeg er ikke teknologiforskrækket. Jeg til vælger bare ikke teknologi, fordi det er teknologi. - Teknologien skal gøre mit liv nemmere, bedre og/eller billigere! DAB gør netop det modsatte! :-((

 • 18
 • 0

Kommer an på, om man anser det for at være en 'risiko' eller en 'chance'.

Der er i dag en god chance for at Gamle Maren kan modtage DAB radio fra DR, og i fremtiden vil der være endnu større chance for hun kan modtage DAB+ radio fra DR eftersom DR skifter til DAB+ og bygger et nyt DAB+ sendenet.

"Gamle Maren" (Kunne være min gamle mor, i Vestjylland) har måske lyst at tage sin DAB-radio med sig rundt i huset. - Måske endda med helt ud i haven....... Den nuværende "teknologi" gør dette vanskeligt/umuligt!

 • 2
 • 0

"Gamle Maren" (Kunne være min gamle mor, i Vestjylland) har måske lyst at tage sin DAB-radio med sig rundt i huset. - Måske endda med helt ud i haven....... Den nuværende "teknologi" gør dette vanskeligt/umuligt!

Som beboer i Vestjylland, så kan jeg bekræfte, at det er muligt, at flytte sig rund i et hus med en DAB radio, og det er også muligt, at tage den med ud i haven. Der er dog færre udfald med DAB+.

Men det beror helt og holdent på, hvor man bor i Vestjylland. Bor man midt i Klosterheden plantage, så kan det blive en udfordring et DAB signal uden udfald med en transportabel DAB radio.

 • 1
 • 4

DAB er fint supplement, men ikke en erstatning. Undersøgelser er sjældent uvildige selvom de giver udtryk for det, og det statistiske grundlag kan manipuleres begge retninger. Derfor har jeg ingen tillid den omtalte undersøgelse.

Jeg har en fabriksmonteret DAB radio i bilen, og det er da en joke uden lige! Det virker nogenlunde i byen, men overhovedet ikke ude på landet. Hvad skal det desuden koster at skifte radioer i biler på autoriseret værksteder? 4-10.000 kr pr radio? Skal man til at skrotte biler pga en for gammel radio?! Det virker dumt! Hvor længe går der før der kommere en nyere standard? Jeg tvivler på at det overlever lige så længe som FM.

Jeg bliver så af alle de politisk motiverede "forbedringer" vi skal gennemgå som samfund, fremfor at lade efterspørgsel og naturlig udvikling drive markedet.

/Martin

 • 8
 • 1

Min føling er at 99,9% af bilradiolytning i dag er FM. 0.1% er streaming.

Jeg er nørd, og kender mange nørder - og ikke nørder, og jeg har indtil videre mødt een der havde DAB i bilen. Han har opgivet at bruge det, da dækningen er elendig.

Jeg tror langsomt at streaming vil tage over. Det kender jeg et par stykker der bruger, og dækningen er ved at være ret god. Hvis man knaldede en god 3G/4G antenne på taget af bilen tror jeg der ville være fuld dækning over det meste af landet.

Hvis DAB skal blive en success, så skal man jo til at sælge det. For det første burde det vel ikke være lovligt at levere en ny bil uden. Jeg har lige købt en ny Kia, og der er kun FM i.

Et hurtig kig hos T-Hansen siger ca. 5 ud af 25 autoradioer til salg har DAB. Det er da en stigning, men jeg tror meget få går efter det. De er ligeglade.

Lad FM blive som det er. Om 5 år er alt streaming alligevel. Spild af tid at bruge krudt på DAB

 • 7
 • 0

Nu har jeg ikke være ude for at købe ny bil for nyligt (altså ny ikke brugt) Hvad leveres disse biler med, er der DAB i dem?

Eller synes jeg at Fru Kulturminister skulle tage fat i bil importørerne og fortælle dem at der skal til at ske noget.

 • 3
 • 1

Nu har jeg ikke være ude for at købe ny bil for nyligt (altså ny ikke brugt) Hvad leveres disse biler med, er der DAB i dem?

Eller synes jeg at Fru Kulturminister skulle tage fat i bil importørerne og fortælle dem at der skal til at ske noget.

I Danmark sælges nye biler med FM radio. I mange modeller kan, der sagtens tilkøbes en fabriksmonteret DAB+ radio. I Danmark er det blot ikke standardudstyr, som i f.eks. Norge eller England.

Dagens udmelding fra kulturministeren er klar. Fra nu af skal forhandlere af radioudstyr fortælle køberne, at FM båndets dage er talte, og at de bør købe digital udstyr som f.eks. internetradio eller eller DAB+

 • 1
 • 2

Wow! Mærke og model? - Min seneste leverede kun få timer med 6 x AA! :-((

Nu bruger jeg ikke min radio udendørs mere end nogle få timer (havearbejde er noget der bare skal overstås), så hvor længe den holder på batteri, det kan jeg ikke svare på. Men det er velkendt, at så snart man skifter til DAB(+), så holder batterierne ikke så længe som med FM.

Det er en Scansonic P3000, og den trækker fin P4 Midt og Vest på DAB+

 • 0
 • 2

Vi kan vel konstatere, at der kunne bruges journalistisk opfølgning på flere punkter. Fx: 1. Bliver DAB-sendenettet udbygget, så det dækker lige så godt som FM 2. Hvordan stiller bilbranchen sig til DAB-radioer? (Vil de informere om risikoen for FM-stop?) 3. Kan bilbranchen påbydes, at radioer i nye biler også skal kunne modtage DAB? 4. Bruger en DAB-radio mere strøm end en tilsvarende FM-radio? (Og fylder DAB mere?) 5. Bliver der oprettet en rådgivende hjemmeside ligesom digi-tv.dk med information om modtagelse, udstyr mm.?

 • 3
 • 0

Vi kan vel konstatere, at der kunne bruges journalistisk opfølgning på flere punkter. Fx:

 1. Bliver DAB-sendenettet udbygget, så det dækker lige så godt som FM

Det skal ske for DRs kanaler (inkl 24syv), men ikke for de kommercielle kanaler. Tillad mig at være skeptisk overfor DAB's tekniske muligheder for at dække som FM indendørs. Især vil FM være langt bedre under beredskabsmeddelelser, fordi man fortsat kan forstå tale under ganske meget støj.

 1. Hvordan stiller bilbranchen sig til DAB-radioer? (Vil de informere om risikoen for FM-stop?)

Det kan man jo vedtage de skal. Men... det er sin sag, at råbe ulven kommer, når der kun er en blød hensigtserklæring om at indføre en 30+ år gammel teknik engang i 2020'erne. DAB er meget ringe - kræve ca 5 gange højere sendestyrke end dagens teknik - og alternativerne via 4G kan allerede klare alt andet end P4,P3 og evt et par kanaler mere.

 1. Kan bilbranchen påbydes, at radioer i nye biler også skal kunne modtage DAB?

Ja ved lov, men det strider jo helt imod, at DAB skal indføres udeluggende pga. et behov hos forbrugerne/lytterne . En holdning som er bredt accepteret på Borgen, når de ikke taler med branchens lobbyister.

Det har indtil nu mest været branchen, der gerne vil sælge mest muligt el-skrammel og radiofolket, som har **lyst * til at lave mere radio - uanset lytterne behov.

 1. Bruger en DAB-radio mere strøm end en tilsvarende FM-radio? (Og fylder DAB mere?)

Den behøver ikke fylde mere - radioer fylder pga. højtalere, strømforsyning og design. Men DAB bruger meget mere strøm end en FM tuner. Strømforbruget kan nedsættes noget, men ikke ned til forbruget i en helt lille FM radio med øretelefoner. Strømforbruget er naturligvis uden den store betydning i en bil eller med strøm fra nettet. Bærbare enheder kræver nok genopladelige batterier - hvis også udgiften til batterier skal være bærbar.

 1. Bliver der oprettet en rådgivende hjemmeside ligesom digi-tv.dk med information om modtagelse, udstyr mm.?

Det var vel en mulighed som en del i den nu opgivne kampagne for DAB+.

Det bliver nok svært, at skaffe troværdighed om det fantastiske i et 30+ år gammelt og meget forældet system - uanset reklamefolkenes anstrengelser. DAB er virkelig en meget antikveret og dårlig teknologi.

Lars :)

 • 3
 • 3

Fra nu af skal forhandlere af radioudstyr fortælle køberne, at FM båndets dage er talte, og at de bør købe digital udstyr som f.eks. internetradio eller eller DAB+

Nej Johnny, det kan du ikke slutte af MPEG2 dommen fra Højesteret. Dengang var der tale om en fast køreplan, en aftalt overgang fra at bruge MPEG2 til det på alle måder bedre MPEG4 for DR1/DR2/TV2 (senest i 2012). En fast aftale om, at de nye DR kanaler (det er nu er DR-K, DR3, Ramasjang mfl) og alle Boxers kanaler skulle bruge MPEG4 fra starten i november 2009. Det blev i dommen fastslået, at branchen fra december 2007 skulle have oplyst forbrugerne om MPEG4 kravet - under 2 år fra det planlagte og faktiske stop for analogt tv - og dt blev fastslået, at der kunne modregnes en afskrivning på udstyr, der havde haft en vis brugstid, før det blev ubrugeligt. Og så skulle køber også have klaget indenfor 2 år fra købet.

Disse krav er vi ikke i nærheden af de første mange år. Der kan tidligst blive tale om et FM sluk i 2021 - for de vilde jubeloptimister - og der er mang, som har haft både 2 og 3, ja måske 4 biler biler inden da.

Skulle jeg, der af princip aldrig hører andet end P1/P2, noget P4 på landevejen samt lidt 24syv, anvende penge på noget, der er mig helt ligegyldigt i mindst 7 år ? Og det bare fordi jeg måske kører i den samme bil sååå læænge ???

Det er da et helt igennem tvivlsomt råd (bortset fra til mig, der faktisk kører mine nye biler 'helt ud')

Lars :)

 • 2
 • 3

Nej Johnny, det kan du ikke slutte af MPEG2 dommen fra Højesteret. Dengang var der tale om en fast køreplan, en aftalt overgang fra at bruge MPEG2 til det på alle måder bedre MPEG4 for DR1/DR2/TV2 (senest i 2012). En fast aftale om, at de nye DR kanaler (det er nu er DR-K, DR3, Ramasjang mfl) og alle Boxers kanaler skulle bruge MPEG4 fra starten i november 2009. Det blev i dommen fastslået, at branchen fra december 2007 skulle have oplyst forbrugerne om MPEG4 kravet - under 2 år fra det planlagte og faktiske stop for analogt tv - og dt blev fastslået, at der kunne modregnes en afskrivning på udstyr, der havde haft en vis brugstid, før det blev ubrugeligt. Og så skulle køber også have klaget indenfor 2 år fra købet.

Disse krav er vi ikke i nærheden af de første mange år. Der kan tidligst blive tale om et FM sluk i 2021 - for de vilde jubeloptimister - og der er mang, som har haft både 2 og 3, ja måske 4 biler biler inden da.

Skulle jeg, der af princip aldrig hører andet end P1/P2, noget P4 på landevejen samt lidt 24syv, anvende penge på noget, der er mig helt ligegyldigt i mindst 7 år ? Og det bare fordi jeg måske kører i den samme bil sååå læænge ???

Det er da et helt igennem tvivlsomt råd (bortset fra til mig, der faktisk kører mine nye biler 'helt ud')

Lars :)

Det ligger fast, at FM båndet skal lukkes - det er udelukkende et spørgsmål om hvornår. Derfor mener jeg, at det er helt fair at sammenligne med MPEG2 dommen, da essensen af dommen er, at sælger har en pligt til informere køberen om, hvad fremtiden bringer.

Hvis Bent sælger en ny radio til Helge i morgen, så er der er en teoretisk chance/risiko for at FM båndet lukker indenfor radioens levetid. Og fordi Bent som den professionelle bør vide, at FM båndet på et tidspunkt bliver lukket, så skal Bent oplyse dette til Helge, før Helge træffer beslutning om at indgå en aftale om køb - og det skal Bent kunne bevise efterfølgende, at Helge er blevet oplyst omkring. Hvis Bent glemmer at informere Helge om dette, så overtræder Bent sin oplysningspligt.

Ikke alle er bekendt med MPEG2 sagen, så her er et kort resume http://www.forbrugerombudsmanden.dk/Nyhede...

Selve dommen kan læses her: http://www.hoejesteret.dk/hoejesteret/nyhe...

Jeg bilder mig ikke ind at vi bliver enige om MPEG2 sagen Lars - vi har diskuteret den sag alt for mange gange, og jeg mener stadigvæk, det er en uretfærdig afgørelse, men højesteret har talt.

 • 0
 • 0

Jeg kan ikke finde mange tilkendegivelser, der ønsker DAB/DAB+ indført på bekostning af FM. I tråden fokuseres kraftigt på problemet med bilradioer, men vi må ikke glemme de millioner af FM radioer i husstandene. Hvorfor skal de skrottes, det giver ingen mening. At man vil skrotte FM nettet, hvis lytterskaren kommer under 49,99% er dog et underlig regnestykke. Jeg kan både lytte til radio på Iphone, streaming og pc, men jeg er da ikke interesseret i at gå rundt dagen lang med ørepropper, mine forskellige FM-radioer opfylder mit behov. På mange atbejdspladser er radiolytning en del af det sociale samvær og det er hovedsagligt få kanaler der lyttes til en udvidelse af udvalget har ikke megen mening.

 • 4
 • 0

Forbrugernes behov? Jeg kan ikke finde mange tilkendegivelser, der ønsker DAB/DAB+ indført på bekostning af FM.

Du skal lede godt for at finde nogen, der ønsker flere kanaler end FM leverer, som ikke samtidig er en del af elektronik-branchen eller på anden måde tilknyttet udbuddet af radio. De har ganske enkelt personlige økonomiske interesser i at udvide radioudbuddet.

Hvis man ser på Gallups share, så er der kun ni kanaler der har en share over 2% (lyttere 12 år og opad). Det er ganske få, der faktisk modtager andre stationer og den dertil nødvendig båndbredde kan let leveres over internetet - også internet via 4G og kan komme fra hele den øvrige verden. http://tvm.tns-gallup.dk/tvm/rpm/default.htm

I tråden fokuseres kraftigt på problemet med bilradioer, men vi må ikke glemme de millioner af FM radioer i husstandene. Hvorfor skal de skrottes, det giver ingen mening.

Både ja og nej. Hvis DAB+ faktisk var meget bedre end FM (det er DAB+ bestemt ikke), og fx kun 10% modtog radio via FM, så ville der jo være en mindre besparelse per licensbetaler hvis man slukkede FM nettet. Men rigtigt mange af de stationære radioer får deres signal over DVB-C (kabel-tv) eller fast internet, fiber, coax eller xDSL. youSee leverer endnu også et mindre antal FM kanaler gennemkablerne. I kablerne blive FM radio slukket, men der er ikke og kommer ikke DAB+ hos youSee.

Det er straks værre, at der er en begyndende bevægelse mod at forlange rigtig høj lydkvalitet med høj bitrate over streaming. Her er DAB/DAB+ ganske ikke konkurrencedygtigt og har slet ikke den nødvendige bitrate-kapacitet til at blive det.

Bilerne er imidlertid den klart største gruppe, der i sagens natur ikke kan forsynes med fast internet, men skal have en trådløs løsning. Der er imidlertid også andre mindre brugergrupper af radion, der pt. stort set er optimalt dækket via FM radioeren. Det er folk i naturen, landmænd og andre på mark og i skov, bygningsarbejdere på arbejde og alle i kystnær sejlads dvs sejlere, lystfiskere, erhvervsfiskere ol.

På mange arbejdspladser er radiolytning en del af det sociale samvær og det er hovedsageligt få kanaler der lyttes til en udvidelse af udvalget har ikke megen mening.

Udover de 5-7 mest aflyttede radioer i Gallups statistik er det vel typisk en/to lokale radioer, man kan enes om at spille.

Lars :)

 • 2
 • 0

Hvis man ser på Gallups share, så er der kun ni kanaler der har en share over 2% (lyttere 12 år og opad). Det er ganske få, der faktisk modtager andre stationer og den dertil nødvendig båndbredde kan let leveres over internetet - også internet via 4G og kan komme fra hele den øvrige verden. http://tvm.tns-gallup.dk/tvm/rpm/default.htm

Den liste over radiostationer indeholder flere lokale radiokanaler og derfor er deres andel selvfølgelig lille (under 2%). Det eneste overraskende er, at public service kanalerne kun sidder på 64% af den samlede lyttershare - hvilket er alt alt alt for høj, men sålænge vi bliver tvangsopkrævet licens, så sidder DR på magten.

Undskyld, men jeg kan altså ikke lade være med at sammenligner med TV: http://tvm.gallup.dk/tvm/pm/

Hvor mange TV-stationer har en share på over 2%? skal vi så ikke bare droppe Boxers licens, og inddrag alle deres frekvenser til mobilt bredbånd i stedet for?

 • 0
 • 1

"FM-båndet, som har været anvendt til radio i Danmark siden 1950’erne, har desværre kun plads til et begrænset antal kanaler. DAB- og internetradio giver langt flere muligheder. Et FM-sluk er derfor uundgåeligt – men vi skal have lytterne med. Spørgsmålet er derfor, hvornår det sker. Jeg håber, at vi med tillægsaftalen kan skubbe på en udvikling, så flere og flere vælger at lytte til radio digitalt, i takt med at nye spændende radiokanaler spirer frem til glæde for lytterne. "

Ikke et ord om økonomi, FM skal åbenbart slukkes udelukkende fordi lytterne efterspørger flere kanaler, hvilket de ikke gør.

Hvad gør man så? Man tvinger dem over på DAB uden at de lægger mærke til det efter salami-metoden. Først har man gjort P4 til P3 nummer 2 hvad angår musikvalg og vanvittigt irriterende baggrundslyde. Mange gamle mennesker har solid økonomi, så det betyder ikke noget økonomisk at anskaffe en enkelt "køkkenradio" til at høre P5 på. Dernæst har man ladet P1 og P2 dele den samme frekvens, hvad bliver det næste?

Hvad er lyttertallet på P6, P7 og P8? Der var en gang en dansktop-kanal, hvor blev den af? Mon P6, P7 og P8 eksisterer om fem år? Jeg har fundet en god kanal fra SBS Sverige på nettet, der sender 60'er hits. Fantastisk god kanal, indtil man har hørt hele deres repertoire nogle gange, så bliver man grundigt træt af den og vælger f.eks. Spotify, næste gang man vil høre 60'er musik.

Hvad skal der ske med FM båndet, hvis det bliver "lukket"? Bliver det forbudt at sende på FM? Der er ingen, der har sagt, at det kan bruges til andet end FM-radio.

 • 2
 • 0

Jeg har fundet en god kanal fra SBS Sverige på nettet, der sender 60'er hits. Fantastisk god kanal, indtil man har hørt hele deres repertoire nogle gange, så bliver man grundigt træt af den og vælger f.eks. Spotify, næste gang man vil høre 60'er musik.

Hvad skal der ske med FM båndet, hvis det bliver "lukket"? Bliver det forbudt at sende på FM? Der er ingen, der har sagt, at det kan bruges til andet end FM-radio.

Vagn, du har faktisk lige selv svaret på, hvorfor det er vigtigt at indføre DAB+ i Danmark. Større udbud på radioen i stedet for at tvinge folk over på nettet.

Der er nemlig plads til en hel del kommercielle landsdækkende radiostationer, der f.eks. har specielle teamer. Man kunne f.eks. forestille sig fem kommercielle kanaler med musik fra 60-, 70-, 80- 90- og 00'erne udover en kanal med musik fra Mellemøsten, en dansktop kanal og måske en kanal fra Ekstrablandet. Eller hvad med en trance-kanal og en ren rock kanal.

 • 0
 • 4

Hvad er lyttertallet på P6, P7 og P8? Der var en gang en dansktop-kanal, hvor blev den af? Mon P6, P7 og P8 eksisterer om fem år?

Det er nok det der er den store plan, at sikre DR's monopol. Som bekendt kan man ikke levere public service uden at have 5-6 TV kanaler og 25 radiokanaler, og et milliard budget. Når DAB overtager helt, så kan DR fordoble sit radio budget og levere 50 radiokanaler.

 • 1
 • 2

Hvis det går som du åbenbart regner med bliver der hurtigt pladsmangel på DAB+.

Måske - men regeringen har lagt op til at det bliver efter en gatewayoperator model - altså ligesom Boxer, hvor én operatør finder den bedste løsning. Samme løsning som benyttes i f.eks. England.

Det kommercielle radiomarked i Danmark er begrænset, men måske kan det udvides ved at stjæle nogle lyttere fra DRs kanaler.

Men der er plads til et sted mellem 10-20 kanaler i en blok, og så må vi se, hvordan det går.

 • 0
 • 2

Hvor mange TV-stationer har en share på over 2%? skal vi så ikke bare droppe Boxers licens,

Du mister helt pointen.

 1. Der er kun 5-8 stationer, der bruger en større bitrate-kapacitet pga mange samtidige lyttere, og som derfor helst skal sendes som en-til-alle broadcast Udover de af Gallup listede, er det nogle steder også en eller to lokalradioer, som lokalt aflyttes af mange samtidig.
 2. De resterende stationer aflyttes af så få samtidigt indenfor det område en mobilmast dækker, at individuel 4G/LTE streaming allerede nu vil kunne klare de få gange 64-128 kbit/s som kræves. Der er ganske simpelt ingen argumenter for at bruge brodacast (eller multicast) fordi jeg fx hører BBC World Service på Sydmotorvejen eller omkring Vejle - næsten alle andre hører P4, P3 eller end af de andre 5-8 stationer med en høj share.
 3. Hvis 4G multicast vil virke godt og stabilt og kan administreres og væe billigt - og jeg mener fortsat der er en god del usikkerhed om både det tekniske og det økonomiske - så vil LTE700/800/900 fra de mange eksisterende master være mere egnet end både FM og DAB til at modtages af små håndholdte enheder (smartphones) fordi det som oftest kræver en ekstern antenne at modtage de ret lange bølgelængder, som svarer til 100 og 200 MHz.

Lars :)

 • 1
 • 0

Du mister helt pointen.

Der er kun 5-8 stationer, der bruger en større bitrate-kapacitet pga mange samtidige lyttere, og som derfor helst skal sendes som en-til-alle broadcast Udover de af Gallup listede, er det nogle steder også en eller to lokalradioer, som lokalt aflyttes af mange samtidig.  
De resterende stationer aflyttes af så få samtidigt indenfor det område en mobilmast dækker, at individuel 4G/LTE streaming allerede nu vil kunne klare de få gange 64-128 kbit/s som kræves. Der er ganske simpelt ingen argumenter for at bruge brodacast (eller multicast) fordi jeg fx hører BBC World Service på Sydmotorvejen eller omkring Vejle - næsten alle andre hører P4, P3 eller end af de andre 5-8 stationer med en høj share.  
Hvis 4G multicast vil virke godt og stabilt og kan administreres og væe billigt - og jeg mener fortsat der er en god del usikkerhed om både det tekniske og det økonomiske - så vil LTE700/800/900 fra de mange eksisterende master være mere egnet end både FM og DAB til at modtages af små håndholdte enheder (smartphones) fordi det som oftest kræver en ekstern antenne at modtage de ret lange bølgelængder, som svarer til 100 og 200 MHz. 

Lars :)

Jeg forstår godt, hvad du siger, men jeg tror simpelthen ikke på ideen om hverken 4G multicast eller DVB-T2. Det vil kræve at politikerne pegede i en helt anden retning, og fingeren peger altså på DAB+ lige nu, og så må vi bare acceptere, at den teknisk ineffektive DAB+ løsning er fremtiden.

Men hvad med, at kun de 8 mest populære kanaler bliver udsendt i DAB+??? Så er lydkvaliteten rimelig, radiostationerne kan høres af alle med en DAB+ radio, vi nøjes med at opbygge én regionalt opdelt blok med DAB+ og så må alt andet foregå via streaming over internettet. Det vil godt nok blive døden for en del lokalstationer, men tilhængerne af streaming mener jo, at forbrugerne gerne vil købe internetradioer, så hvad er problemet?

Problemet ved kun 8 populære kanaler på DAB+ vil være er at DR, så vil sidde på halvdelen af kanalerne, og så gik vi glip af fordelen ved et større udbud af radiokanaler. Sådan får vi aldrig brudt DRs dominans.

DAB+ handler for mig om at øge udbuddet af kanaler på en billig måde for forbrugerne uden at tvinge dem til ekstra omkostninger til et månedlig mobilt bredbånds abonnement til hver bil, sommerhus og campingvogn.

DAB+ giver en udgift til radiolytterne fordi de skal købe en radio, men hvis overgangen strækker sig over en årrække, så er merudgiften minimal pga. den naturlige udskiftning. Derudover er der en omkostning til radiostationernes etablering af selve DAB+ blokken og driften.

Her kunne det måske være naturligt, at staten hjalp radiostationer med at etablere sendenettet, når der nu lægges op til, at den kommercielle landsdækkende blok kan få lov til at (mod betaling) overtage DRs sendenet.

Staten betaler mange millioner i film/mediestøtte, så hvorfor ikke brug lidt penge på at hjælpe lokalradioerne over på DAB+. Det er i min verden helt fair, at staten hjælper med dette teknologiskifte. Staten støttede også digitaliseringen af mange små biografer, så hvorfor ikke også radiostationer?

Problemet med penge til etableringen af DAB blokke er vist radiostationernes største problem såvidt som jeg kan se.

 • 0
 • 0

For nogle år siden var vi i USA, hvor vi lejede en bil for at køre fra Chicago til Vancouver/Seattle. Vi opdagede at bilradioen var tilknyttet et system, der hed(der) XM Radio, som gav adgang til snesevis af radiostationer uden reklamer, på flere sprog og både tale og musik i fin lydkvalitet. Faktisk var systemet også udstyret med en nødhjælpsknap, som vi på et tidspunkt ved et uheld kom til at trykke på, hvorefter en stemme spurgte om vi behøvede hjælp. Hvad er egentlig forklaringen på, at et sådan system ikke findes i Danmark/Europa? Er der nogen, der ved det?

 • 0
 • 0

For nogle år siden var vi i USA, hvor vi lejede en bil for at køre fra Chicago til Vancouver/Seattle. Vi opdagede at bilradioen var tilknyttet et system, der hed(der) XM Radio, som gav adgang til snesevis af radiostationer uden reklamer, på flere sprog og både tale og musik i fin lydkvalitet. Faktisk var systemet også udstyret med en nødhjælpsknap, som vi på et tidspunkt ved et uheld kom til at trykke på, hvorefter en stemme spurgte om vi behøvede hjælp. Hvad er egentlig forklaringen på, at et sådan system ikke findes i Danmark/Europa? Er der nogen, der ved det?

 • 0
 • 0

Så er jeg såmænd tilfreds !

Politikerne og de som er fortalere for DAB+ bør måske se lidt op og læse på begrebet Streaming ? Ikke at jeg forventer det vil flytte noget som helst, men hvis blot én af dem indser deres egen mindrebemidlethed, er noget da opnået. DR's dominans og nær-monopol skal brydes og det kan kun fremskyndes ved internetstreaming.

Er der i virkeligheden nogle, andre end DR, som efterlyser flere kanaler ? De eksisterende er temmeligt ens og kunne sagtens smedes sammen til det halve antal. Mig bekendt er det vist lyttere af Klassisk musik, der er blevet skubbet meget ud i kulden ? Kunne være forfriskende, om politikere og DR tænke i "færrest mulig kanaler" !

 • 1
 • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten