»Vi indstillede os på, at de første år ville blive hårde«

Som nyuddannet civilingeniør i arkitektur og design opdagede Mie Møller, at hun ikke havde lyst til at realisere andres ideer, men hellere ville slå sine egne streger:

»I mange større virksomheder sidder du et led længere nede end dem, der tegner de store streger, og jeg opdagede, at jeg ikke har lyst til at få dikteret, hvad jeg skal tegne. Jeg vil have friheden til at skabe noget selv,« forklarer Mie Møller.

Vil du have gang i karrieren? Se mulighederne på Jobfinder.

Jeg har ikke lyst til at få dikteret, hvad jeg skal tegne. Jeg vil have friheden til at skabe noget selv.Mie Møller, civilingeniør og medindehaver af Made By Concept

Dengang i 2011 var det uhyre svært at få fast arbejde, så det blev udelukkende til et par projektansættelser. Året før var hendes barndomsveninde Carina Kæseler også dimitteret som civilingeniør i industrielt design. I efteråret 2011 var de begge arbejdsløse og modtog afslag på afslag, når de søgte job.

De gik mange ture rundt i Aalborg, mens de talte om at starte egen virksomhed i byen, og i november 2012 realiserede de ideen med firmaet Made By Concept.

Timingen føltes rigtig, for krisen havde forstærket virksomhedernes behov for at ansætte ingeniører til midlertidige opgaver, og dermed øjnede de et kundepotentiale. På samme tid indgik Mie Møller da også en etårig kontrakt med et firma, og det gav dem et mere sikkert økonomisk fundament i begyndelsen.

Resultatet blev, at Mie Møller arbejdede som lønmodtager hver dag fra 8 til 16 og derefter gik i gang som selvstændig til klokken 23-24 stykker om aftenen.

Læs også: Tre tegn på, at du bør springe ud som selvstændig

Firmaet designer interiør til butikker, hoteller og kontormiljøer og har desuden etableret en udviklingsafdeling, Made By Research, hvor de forsker i og samler viden om menneskers adfærd og den måde, hvorpå fysiske elementer i et rum påvirker og skaber resultater, forklarer Mie Møller:

»Når vi f.eks. designer en butik, undersøger vi først, hvordan kunder agerer, og hvad placeringen af de forskellige elementer, f.eks. salgsdisken, betyder for salget. Vi vil kunne argumentere fagligt for de beslutninger, vi træffer, og vores kunder skal kunne se resultater. Hvorfor skulle de ellers vælge os frem for andre,« spørger hun retorisk.

Selv om hun i dag udelukkende arbejder i Made By Concept, er arbejdsdagene stadigvæk oppe på et sted mellem 12 og 16 timer. Sådan må det være, når man ud over at tegne, konstruere og researche skal opbygge netværk, lægge budgetter og holde bestyrelsesmøder.

Mie Møller er fuldstændig bevidst om, at ingen kan holde til så lange arbejdsdage i årevis, men har samtidig svært ved at skære ned på timerne:

»Det er ikke et job, det er en livsstil, hvor jeg selv bestemmer, hvordan min hverdag er strikket sammen, og hvad jeg vil arbejde med. Dermed kan jeg udvikle mig i lige den retning, jeg ønsker,« forklarer hun.

Læs også: »Som selvstændig kan jeg tage en beslutning med hjertet«

Inden for det kommende år forventer hun, at arbejdsdagene kan blive lidt kortere, men ikke før de er i mål med firmaets første treårsplan:

»Da vi for snart to år siden lagde en strategi for firmaet, indstillede vi os på, at de første tre år ville blive hårde. Nu kan vi se, at det er ved at lykkes, og derfor vil vi gerne knokle på,« fastslår Mie Møller.

Hvad driver egentlig de ingeniører, der fravælger det trygge liv som lønmodtager for at kaste sig ud i et liv som selvstændig? Jobfinder portrætterer i denne serie en række ingeniører, som har valgt at etablere egen virksomhed.

Læs også: Han var træt af, at andre bestemte

Redleder - Frontalangreb på ledigheden.
Ingenieurer i uniform i 300 år.