Vi har været til fup-konference: Kom med i det cirkus, hvor forskerne trækkes rundt i manegen

Plus2. november 2018 kl. 05:033
Vi har været til fup-konference: Kom med i det cirkus, hvor forskerne trækkes rundt i manegen
»We’re so glad you’re here!«, lyder det fra Conference Series. Neuropsykologen Claudia Georgsdottir (tv.) og den private sundhedsaktør Fiona Mood deler ingenlunde begejstringen. Illustration: Mads Nyvold.
REPORTAGE: Hvordan politianmelder man bagmændene, og hvorfor er vi ikke blevet advaret, lød det fra deltagerne på en såkaldt videnskabelig konference på Amager, som blot er en lille brik i en global forretning.
Artiklen er ældre end 30 dage

Døren til konferencerummet Gate2 bliver åbnet med et brag.

Ud skridter først Cristina Manuela Drăgois forskningsassistent og dernæst i egen person den rumænske forsker og lektor i biokemi ved Carol Davila University. Cristina Manuela Drăgoi er iklædt høje hæle, dybrød læbestift, kropsnær mørkeblå blazer og et stramt blik indstillet på uendeligt.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
3 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
3. november 2018 kl. 12:04

Er det bare mig, der finder, at det mest underlige er, at så få råber "Han har jo ikke noget tøj på", eller at så få lytter til det, når andre råber det?

2
2. november 2018 kl. 16:51

Spændende artikel!

En anke; menes der ordstyrere, når i skriver "Formand"? Altså, det engelske chairman?

1
2. november 2018 kl. 09:34

Desværre lever disse serier af konferencer og forlag alt for godt. Men det er godt, at publikationer, som "ingeniøren" sætter fokus på problemet. Gennem min tid på DTU modtog jeg ofte mails fra nye tidsskrifter med imponerende editorial boards, hvor jeg kendte flere af personerne, og hver gang jeg tjekkede med personens institutions hjemmeside, så stod der intet om det pågældende editorial board medlemskab på personens personlige side ved universitet. Sådan et medlemskab ville man ellers være stolt af, såfremt det var et seriæst tidsskrift.

For et par år siden deltog jeg i et weekend kursus arrangeret af ESMO, og ved det kursus have man fået chefredaktøren fra et kendt engelsk medicinsk tidskrift til at komme og fortælle om disse "predatory publishers". Det burde andre organisationer og universitets bibliotekter måske også gøre.

Problemet er nemlig også stort for personer med sjældne sygdomme, som søger informationer om deres sygdom, og fælder over artikler på disse "predatory publishers" hjemmesider, og tror det de læser er etablerede videnskabelige resultater. De patienter bliver vildledt!