Vi fyrer løs i private træpillefyr som aldrig før
more_vert
close
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Vi fyrer løs i private træpillefyr som aldrig før

Illustration: Bigstock/gualtiero boffi

Hele 2,6 mio. ton træpiller havnede i danske kraftvarmeværker, fjernvarmeværker, træpillefyr og industrielle anlæg i 2016, viser en ny rapport fra Energistyrelsen.

Træpilleforbruget er vokset markant, viser ny opgørelse. *Kilde. Energistyrelsen* Illustration: Energistyrelsen

Det svarer til en stigning på 22 pct. sammenlignet med den seneste undersøgelse fra 2014, og det er især forbruget i de private træpillefyr, der er vokset med hele 31 pct. siden 2014.

Læs også: Danskerne erstatter olie med træpiller

I 2016 slugte de private pillefyr således en tredjedel af forbruget – 835.000 ton – mens kraftværkerne stod for 61 pct., og industri og offentlige bygninger klarede resten.

Koldere vejr gør sit

Den store forbrugsstigning hos private skyldes dels, at mange har skiftet oliefyret ud med et træpillefyr eller suppleret med en pilleovn. Og så var 2016 samtidig var koldere end 2014,« forklarer Morten Tony Hansen fra Ea Energianalyse, der har udført optællingen for Energistyrelsen:

Læs også: Private træpillefyr forurener nærmiljøet med partikler og NOx

»Det stigende træpilleforbrug i kraftværkerne er forventeligt, efterhånden som de annoncerede ombygninger af kulkraftværker til biomasse bliver færdige. Vi forventer, at træpilleforbruget på kraftværkerne kulminerer i år, således at det samlede forbrug nærmer sig 3-3,1 mio. ton træpiller,« siger han.

Læs også: Træpille-boom: Staten går glip af milliard-indtægter

Han tilføjer, at Skærbækværket, Asnæsværket og Hofors nye biomasseanlæg skal køre på træflis og derfor ikke påvirker træpillestatistikken i opadgående retning. De nye anlæg forventes tværtimod at bevirke et fald i brugen af træpiller.

Herfra kommer de importerede træpiller i 2016. Illustration: Energistyrelsen

94 pct. af pillerne importeres

Af de 2,6 mio. ton forbrugte træpiller blev bare 0,16 mio. ton fremstillet i Danmark, mens der blev importeret godt 2,4 mio. ton. Differencen udgøres af forbrug fra lager.

Hovedparten af træpillerne kom fra Baltikum, mens Rusland og Sverige er andre store leverandører.

Læs også: Ombygget Studstrupværk kan nu køre 100 pct. på træpiller

Men hvor meget fylder 2,6 mio. ton træpiller egentlig? Vi har forsøgt os med en sammenligning, der siger, at hvis de 2,6 mio. ton læsses på en britisk specialtogvogn med en kapacitet pr. vogn på 72 ton og en længde af 18.8 meter - så vil togstammen være 680 kilometer lang og dermed kunne række fra København og til Kassel, der ligger et godt stykke nede i Tyskland.

Træpilleundersøgelsen er som nævnt gennemført af Ea Energianalyse på vegne af Energistyrelsen.

I undersøgelsen bestemmes forbruget uden for forsyningssektoren ved at fratrække forbruget i værkerne – der kendes fra Energistyrelsens årlige energiproducenttælling – fra den samlede forsyning, som undersøgelsen opgør.

Er det ikke intentionen, at Danmark og resten af verden, skal ophøre med at brænde kulstof?
Det her kan umuligt være den rigtige udvikling, især ikke da alle disse små anlæg må være dårligere mht virkningsgrad og røgrensning, end de store centrale kraftværker.

Hvor meget bedre er et pillefyr end en brændeovn, med partikkelforurening og drivhusgasser?

  • 13
  • 7

Væksten på næsten fem gange over 14 år er hjulpet godt på vej af, at biomasse er afgiftsfritaget. Væksten tøvede lidt, da forsyningssikkerhedsafgiften kom på tale under energiforliget i 2012.
Omstilling til biomasse er ganske billigt, og når brændslet også er afgiftsfrit, så er det en nobrainer. Omvendt er varmepumper og elbiler dyrere end forbrændingsteknologi, og når der samtidigt pålægges ofte ganske høje energiafgifter på elektricitet uanset, hvor rent den er produceret, så er det helt forståeligt, at vi ikke er kommet længere med den grønne omstilling.
Efter næsten fire år kom (den fjerde og sidste del af Afgifts- og Tilskudsanalysen)[http://www.skm.dk/aktuelt/nyheder/2017/jun...] endelig frem i forsommeren 2017.
Mon ikke det er på tide at se på afgifterne, så vi kan blive bedre til at bruge vores egen vindmøllestrøm end naboernes træpiller?

  • 18
  • 3

Mon ikke det er på tide at se på afgifterne, så vi kan blive bedre til at bruge vores egen vindmøllestrøm end naboernes træpiller?

Enig - afgifterne skal ned på overskudsstrøm. Jeg bruger selv træpiller, som erstattede brændeovn og elvarme. Men jeg ville da gerne på sigt skifte til varmepumpe i stedet, men pt er det for dyrt i forhold til investeringen.

Jeg forstår ikke, hvorfor man ikke beregner et gennemsnit, og så laver afgifterne procentuelle. Jeg har nu haft en "intelligent" elmåler i 10 år, men jeg kan stadig ikke spare en krone, uanset om jeg starter vaskemaskinen kl. 18 eller 23. Kom nu i gang med de variable elpriser. Opvaskemaskine, vaskemaskine og tørretumbler kan allerede tidsforskydes, og hvis der var penge i det, så ville jeg da gøre det. Men nu gør jeg lidt hvad der er mest praktisk.

  • 10
  • 3