»Vi finder nok ud af det«: Øplan er blot en 'vision'
Regeringen vil fordoble arealet på Avedøre Holme med en ny, ambitiøs vision for ni kunstige øer dedikeret til erhverv, kaldt Holmene. Holmene skal især huse industri, men en af øerne vil være dedikeret virksomheder med et grønt islæt. Denne grønne ø vil også huse Københavns nye rensningsanlæg, der skal afløse Lynetten.
I den forbindelse skal Lynettens energiforbrug vendes til et energioverskud, blev det fortalt på et pressemøde mandag om de ni øer.
»I DI smiler vi i dag helt op til ørerne. De nye borgere i København skal have nogle job, og udfordringen i den forbindelse er at skaffe nok grunde og arealer til nye private arbejdspladser. Det bidrager det her projekt til,« siger formand for Dansk Industri i København Poul Skadhede.
Øerne skal opføres i et samarbejde mellem Københavns og Hvidovre kommuner og med Pension Danmark som hovedinvestor. Men præcis hvordan ansvar og finansiering er fordelt, er endnu uklart.
Skarpe hjerner og flittige hænder
»Vi skal tænke stort og ambitiøst, hvis vi skal gøre København lidt mere attraktiv for virksomheder. Det her projekt vil være et potentielt kraftcenter for vækst og udvikling og give København bedre muligheder for at tiltrække skarpe hjerner og flittige hænder. Og det vil øge væksten, BNP og velstand i Danmark,« lyder det selvsikkert fra økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA).
Deloitte har da også lavet en rapport, der vurderer, at visionen vil skabe 12.000 nye arbejdspladser. Derudover håber man, at planen vil skabe 15-30.000 afledte arbejdspladser inde i København.
Ingen transport- eller miljøvurdering
Den vågne læser vil måske blive forvirret over brugen af både vision og projekt. Den samme forvirring herskede på pressemødet, for selvom ministrene omtalte Holmene som et projekt, fastholdt Helle Adelborg (S), der er borgmester i Hvidovre Kommune, at der endnu er tale om en vision, ikke et projekt med faste, økonomiske og praktiske rammer.
»Vi finder nok ud af det,« lød det fra borgmesteren, efter at en bekymret journalist igen havde stillet spørgsmål til infrastrukturen, der skal fragte de mange nye arbejdere til og fra Holmene.
Flere af spørgsmålene under pressemødet gik netop på, hvorvidt man har sikret sig, at den i forvejen pressede københavnske infrastruktur ikke bryder sammen under de mange nye arbejdspladser. For ikke at tale om al den tunge trafik, tusindvis af industriarbejdspladser skaber.
Selv erkender regeringen, at der er et trængselsproblem, der skal løses, hvis udbygningen skal blive en succes.
»Det er klart, at der skal laves en trafikanalyse, og at hovedstaden har nogle trafikudfordringer de næste år. Regeringen arbejder også på en række trafikløsninger i forbindelse med den kommende finanslov, men det bliver ikke i dag, vi præsenterer dem,« siger erhvervsminister Rasmus Jarlov (K).
Udvidelse af Amagermotorvejen
Samtidig understreger Helle Adelborg, at man er ved at undersøge muligheden for at udvide Amagermotorvejen, der skal lede trafik til og fra det nye område, med et spor i hver retning. Det har dog i flere sammenhænge vist sig, at motorvejsudvidelser i sig selv ikke afhjælper trafikale problemer. Man flytter blot propper rundt, og flere veje giver flere biler.
Der er heller ikke lavet en VVM-redegørelse for visionen, der skal vise, om den kompromitterer miljøet. Men Cowi har lavet nogle indledende tekniske undersøgelser, som Ingeniøren endnu ikke har fået indblik i.
Skal skabe plads til industri i København
»Det her skal skabe bedre vilkår for støjende produktionsvirksomheder. Det er vigtigt, at de kan ligge tæt på hovedstaden, og tager man rundt i København, er det åbenlyst, at stadig flere erhvervsområder laves om til boligområder,« siger beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V).
Grundene skal sælges til virksomheder, og det er derfor svært at sige, hvem der vil købe dem og udgøre Holmenes nye beboere. Men det blev nævnt adskillige gange, at målet er industrivirksomheder, også udenlandske.
»Vi er nødt til at stoppe med at snakke København mod resten af Danmark. Der er tale om en nordeuropæisk konkurrence, vi her melder os ind i,« siger Poul Skadhede fra Dansk Industri.
17 km kystlinje
Jordopfyldningen starter i 2022, mens de første grunde forventes at sættes til salg i 2028. De sidste dele af projektet skal stå færdigt i 2040, og øerne vil skabe 17 kilometer ny kystlinje, hvor der efter planen skal anlægges en supercykelsti.
»Det her er et godt bud på, hvordan man kan skabe plads i hovedstaden. Det ligger tæt på motorveje, lufthavnen og S-tog,« siger Rasmus Jarlov. Ud over løfter om bedre infrastruktur med den kommende finanslov havde han ikke nogen konkrete forslag til, hvordan den i forvejen pressede Amagermotorvej og de fyldte S-tog skal klare presset fra de 12.000 arbejdspladser, man regner med at få skabt med visionen.
