Vi fik 380.550 nye robotter i 2017
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Teknologiens Mediehus kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Vi fik 380.550 nye robotter i 2017

Illustration: Bjørn Godske

Verdens industrivirksomheder fortsætter med at købe robotter. Det viser tallene for 2017, som er offentliggjort af den internationale organisation for robotter, IFR, på messen Automatica 2018 i München.

Som det har været tilfældet i flere år, stod Kina som den suverænt største aftager med 138.000 nye robotter, hvilket er en stigning på 58 procent i forhold til 2016. Det er især den kinesiske bilindustri, som køber robotter, og især fabrikker, der skal producere elektriske biler, ser ud til at være store aftagere.

Læs også: Kæmpe kollaborativ robot løfter 170 kg

Antallet af nye industrirobotter i verden steg sidste år med 29 procent i forhold til 2016 eller med i alt over 380.000 styk. Heraf landede de 138.000 i Kina, som fik en vækst på 58 procent. Illustration: IFR
Det er fortsat bilindustrien, som står for det største aftag af robotter. Men i både i elektronik- og metalindustrien er der store vækstrater. Illustration: IFR

Salget i Sydkorea og Japan i 2017 lå på hhv. 40.000 og 38.000 styk. Andre store aftagere var USA med 33.000 styk, 6 procent op, og Tyskland med 22.000 styk, hvilket var 8 procent mere end i 2016.

Bilindustrien fører an

Generelt er det stadig bilindustrien, som er den største aftager af robotter med 125.200 styk, hvilket er en stigning på 21 procent. Men størst vækst blev set inden for metalindustri med 54 procent og elektronik med 27 procent.

Læs også: UR-grundlægger klar med robot-konkurrent

Det er altså i høj grad traditionelle industrirobotter, som er på indkøbslisterne hos verdens store industrivirksomheder. Men hos IFR er der en forventning om, at tre store tendenser vil få betydning for salget fremover: Robotterne vil blive forbundne og indgå i den generelle digitalisering af industrien. På den måde vil de kunne udveksle data og ved hjælp af AI og machine learning tilegne sig nye egenskaber.

Læs også: Eksperter: Nye robotter kan ikke skabe fremtidens fabrik alene

Derfor skal robotterne også være hurtigere og nemmere at programmere, så mindre og mellemstore virksomheder, der ikke har højt kvalificerede medarbejdere, kan udnytte mulighederne.

Ingen gider kedelige job

Det vil yderligere give plads til samarbejdende robotter, der er oplagte til at gøre det nemmere at producere små serier med høj kompleksitet.

»Vi skal fortælle folk, at robotter overtager de opgaver, som er kedelige, farlige eller beskidte. Den yngre generation er ikke interesseret i den slags job, og derfor skal robotter overtage dem, så mennesker kan gøre andre ting,« sagde IFR’s generalsekretær, Gudrun Litzenberger, i forbindelse med Automatica.

Tidligere i år vurderede IFR, at det totale antal af industrirobotter ville stige fra cirka to milioner i 2016 til over tre milioner i 2020.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først