



For at se indholdet skal du opdatere dine cookie-indstillinger.
I denne uges Transformator skal vi igen se en række problemer med den danske ladeinfrastruktur for elbiler, der kan bremse os i at nå det erklærede mål om én million elbiler i 2030.
Der tegner sig et A- og B-hold blandt danske elbilejere: De heldige, der har mulighed for at etablere egen ladestander, og som indimellem kan få penge for at oplade bilbatteriet – og så de elbilejere, der er afhængige af offentlige ladestandere, og som må betale en helt anden pris for strømmen.
Hvordan får vi lynladere nok, og er der noget at gøre, hvis man ikke kan blive enige i boligforeningen om at etablere ladestandere? Det er andre spørgsmål, vi tager fat på.
Vi tager også et kig på de kinesiske elbilproducenter, som kan gøre livet svært for konkurrenterne i Japan, USA og Europa. Det vurderes, at der alene i Kina er omkring 300 forskellige elbilproducenter, og selvom vi næppe kommer til at kende dem alle, ventes de at oversvømme verdensmarkedet med billige modeller.
Til slut en lille invitation til et online møde med manden bag udviklingen af det første danske atomkraftværk og stifter af Seaborg Technologies, Troels Schönfeldt. På LinkdIn præsenterer han sig selv som radical-pragmatist, gone all-in on climate-insurgency. Til vores online briefing kan du stille ham spørgsmål om teknologien bag smeltet salt reaktoren og firmaets ambitioner.
Tilmeld dig Ingeniørens Online Briefing, hvor vi har Troels Schönfeldt fra Seaborg Technologies i Ingeniør-studiet til en snak om teknologien, fremtidsplanerne, ambitionerne og udfordringerne.
Podcasten fra Teknologiens Mediehus sætter strøm til ugens største nyheder inden for teknologi, forskning og naturvidenskab og analyserer de svingninger, der på godt og ondt transformerer verden og vores samfund.
Værter: Henrik Heide
Medvirkende:
- Ilyas Dogru, forbrugerøkonom hos FDM med fokus på elbiler, opladning, elpriser og privatøkonomi
- Bjørn Godske, journalist, Ingeniøren
Klip: Søren Rask Petersen
Abonnér på Transformator:
Følg i iTunes
Følg på Spotify
På mobilen: Søg på Transformator i din podcast-app.
På iPhone er podcast-appen indbygget. Har du en Android-telefon, kan du finde podcast-apps i Google Play. F.eks. kan du benytte denne gratis app.
Links
Tilmeld dig Ingeniørens online-briefing om dansk atomkraft: »Vi er klar før energiøerne«
Rapporten 20 anbefalinger til hvordan vi accelerer dansk ladeinfrastruktur
Ny rapport tegner et billede af et marked, hvor særligt én ladeoperatør er dominerende
Lyt til flere episoder af Transformator
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Der er ikke mange parkeringspladser til de gamle huse inde i kbh, det er mest gadeparkering og det formoder jeg mest er kommunens. Men 63A er nok i under kanten hvis der skal laves mere end 4 ladepladser.
63 A kan levere cirka 2000 km ladning på 12 timer. Eller 1300 km på 8 timer.
Det burde række til en del mere end 4 biler.
Ja, men hvis de 63kw også skal dække en etage ejendom så vil jeg mene det er presset, men med lastdeling så kan man sagtens sætte flere til.
Pointen er, at hvis du regner med at købe fuld 100% nettilslutning til laderne i en etageejendom, spilder du dine penge. Brug hellere pengene på lidt flere ladere og lidt mindre nettilslutning.
Så 63A er alt for meget til 4 stk. ladestik. Det rækker jo netop til 100% belastning. (Jeg tillader mig at regne 11 kW som 100%. Jeg ved godt, at der findes biler, der lader med mere på AC, men markedet er ved at konvergere mod 11 kW.)
Det her har vi forsøgt at forklare Lars Mathisson flere gange før, men han bliver ved med at fremture med sit eksempel på, hvor dyrt det bliver, når man gør det så forkert, som han forsøger.
Så 63A er alt for meget til 4 stk. ladestik. Det rækker jo netop til 100% belastning. (Jeg tillader mig at regne 11 kW som 100%. Jeg ved godt, at der findes biler, der lader med mere på AC, men markedet er ved at konvergere mod 11 kW.)
De 63A er ikke i det konkrete tilfælde nævnt som effektbehov til el-billadning. Der er tale om 45 garager om kun 2-4 el-biler. Som kapacitet til el-biler nævnes 22kW eller 32A , 3 faser. Altså noget mindre, selvom det også er mere end rigeligt. De 63A er det samlede feed til ejendommen, både til de enkelte lejligheder og til fællesforbruget. Jeg søger svar på, om ikke man kunne nøjes med 'overskuddet' på det eksisterende feed, så der ikke skal graves og ikke betales for ekstra kapacitet.
De 63A er ikke i det konkrete tilfælde nævnt som effektbehov til el-billadning. Der er tale om 45 garager om kun 2-4 el-biler. Som kapacitet til el-biler nævnes 22kW eller 32A , 3 faser. Altså noget mindre, selvom det også er mere end rigeligt.
Kun 1 kW per lejlighed?
Allan har ret - med 63A kan du lade 2000 km per nat. Jeg får det faktisk til 3000 km. En bil kører mindre end 50 km/dag i gennemsnit. Ergo er der nok til 40 elbiler på 63A. Og faktisk mere end det, da ikke alt opladning foregår i foreningen og ikke alt opladning foregår om natten.
Kun 1 kW per lejlighed?
Nej, det dobbelte ifølge et tidligere indlæg fra LM, hvor der står at hvef lejlighed forsynes med én fase 10A. Beklager at jeg skrev 45 garager. Det er kun 5, ifølge LM. Mit issue er ikke, om 63A eller bare 32A på et nyt feed til elbilladning ville være for stort. Jeg prøver at argumentere for, at så længe det kun er få elbiler, kan man nøjes med at anvende det eksisterende feed optimalt, ved at begrænse effekten til opladning.
Mit issue er ikke, om 63A eller bare 32A på et nyt feed til elbilladning ville være for stort. Jeg prøver at argumentere for, at så længe det kun er få elbiler, kan man nøjes med at anvende det eksisterende feed optimalt, ved at begrænse effekten til opladning.
Det kan man naturligvis. Men der kan være juridiske blokeringer for den ide. Hvis hver lejlighed afregner individuelt til Radius, så er det Radius der ejer feedet og størrelsen af feedet er boligforeningen irrelevant. I det tilfælde skal man betale standardtakst for tilslutning, også selvom Radius måtte have held med at genbruge deres feed. Man kan også tænke sig, at Radius ikke er med på ideen og ikke vil tillade at der etableres "overforsyning" fra et kabel.
Men der kan være juridiske blokeringer for den ide.
Det kunne være interessant at høre, om man er stødt på sådanne juridiske problemer eller modvilje for forsyningsselskabet. Det ville så være en opgave for FDM og FDEL at søge at få forhindringerne fjernet, særligt i en tid hvor forsyningsselskaberne har lange ventetider på udbygninger af nettet.
Hvis det samlede "feed" er 63A, så er der vel ikke meget mere end 10 lejligheder? Hvorfor er der så 45 garager? Noget hænger ikke helt sammen.
Forsyninger til lejligheder uden elvarme er typisk beregnet som følgende, hvor tal er kVA:
I bygninger uden elvarmeanlæg kan den største samtidige belastning for lejlighederne normalt beregnes ved hjælp af følgende formler: Indtil 10 lejligheder: S = 10 + 3n Over 10 lejligheder: S = 20 + 2n
Så der burde være ca 12 lejligheder. Det overstående er iøvrigt klippet fra fællesregulativet fra 1998. Så hvis der er 45 garager, så hænger det ikke sammen.
Hvis det samlede "feed" er 63A, så er der vel ikke meget mere end 10 lejligheder? Hvorfor er der så 45 garager? Noget hænger ikke helt sammen.
Ja. En slåfejl i mit referat. Det er kun 5 garager.
Udviklingen går hurtigt og i dag er det bestemt muligt for en boligforening at etablere ladestandere ved de fleste (eller alle) parkeringspladser uden de voldsomme udgifter.
I vores område centralt i København kan vi etablere ladestandere på alle pladser i den fælles parkeringskælder der er tilknyttet bebyggelsen. Med lastbalancering kan de fleste få dækket deres daglige behov for at lade bilen uden at vi skal tilkøbe ekstra forsyning. Den eksisterende forsyninger rækker langt når der lades med 11kW og vi kan fordele dynamisk i forhold til det forbrug den øvrige ejendom har. Omkostningen til dette anlæg er ikke mere end 7-8.000,- per plads for den fælles infrastruktur og derefter ca. 8.000,- for etablering af en ladestander. Dermed får man som beboer egen ladestander for 15-16.000,- og kan herefter lade til spotpris plus en afgift på 50 øre/kwh til drift og administration.
Udviklingen går hurtigt og i dag er det bestemt muligt for en boligforening at etablere ladestandere ved de fleste (eller alle) parkeringspladser uden de voldsomme udgifter.
Hvad bygger du den konklusion på ??? Jeg har vist snart underholdt flere gange herinde om hvad prisen er for at etablerer opladning i gamle københavnske boliger.
De gamle bygninger har slet ikke strøm nok så der skal trækkes ny forbindelse. Det koster minimum 1.500 pr meter kabel der skal trækkes samt ca Kr 1500/Ampere i gebyr til radius for den nye forbindelse. Hos os var vi oppe på den anden side af 200K for opladning til 5 stk garager.
Derudover er det kun et fåtal af beboerne som rent faktisk har bil i sådan en forening, så du er med garanti i undertal til en generalforsamling. Den eneste måde at få det igennem på er hvis foreningen kan tjene penge på projektet, dvs opladning til spotpris kommer ikke på tale. Alt i alt ender sådan et projekt med at være meget dyrt, og du får opladning til en kw pris som slet ikke er rentabel i forhold til priserne på offentlige ladestandere.
Jeg har vist snart underholdt flere gange herinde om hvad prisen er for at etablerer opladning i gamle københavnske boliger.
Det er komplet irrelevant hvad det ville koste at etablere opladning til disse boliger!
Der er så god offentlig infrastruktur at der ikke er behov for bil.
Skulle man være så "vigtig" at man stadigt mener at have behov for bil? Så må man tage fat i sin arbejdsgiver og bede dem om at etablere en 16A/230V lader.
Bor man sådanne steder? Så vent med at købe elbil til alle med egen indkørsel, og opladning på arbejdspladserne har fået sig en elbil. Lad også være at købe en ny fossilbil, men hold liv i den nuværende.
Allerede i dag kan elbiler oplade 3-400km på 20-40 minutter. For 10 år siden skulle man være glad for 150km på 1 time. Lav en simpel skalering af denne fremgang med yderligere 10 år !
Skulle man bo i indre by og noget så brændende ønske sig en grøn profil som billist allerede i dag ? Så er det bare at sætte den til opladning på en tankstation og tage en en god motions gåtur på 30 minutter. (Det er også godt for helbredet)
Det er komplet irrelevant hvad det ville koste at etablere opladning til disse boliger!
Helt uenig. Der er ikke så stort et behov for at have egen bil i byen, men til gengæld er det ekstra vigtigt, at behovet dækkes af el-biler i stedet for ICE.
Helt uenig. Der er ikke så stort et behov for at have egen bil i byen, men til gengæld er det ekstra vigtigt, at behovet dækkes af el-biler i stedet for ICE.
Det kan sagtens dækkes med elbiler uden at der etableres opladning ved boligerne.
Der er ikke en benzintank ved hver bolig, der triller folk gladeligt hen og tanker et andet sted.
Hvorfor skulle de ikke kunne gøre det med en elbil; Trille hen og lade op ?
Mange triller allerede i dag hen til deres arbejdsplads og sætter bilen på parkeringspladsen.
"I morgen" gør de det i deres elbil, den kan fint lade op med 3,7 KW i de 7-8 timer de er på arbejde.
Skulle de ind i mellem for brug for mere strøm?
Så kan de tage 10-15 minutter med +150KW opladning hos Ionity eller nogen af de andre.
Dette kan man allerede i dag, og antallet af UFC er støt stigende og stadigt større geografisk tæthed.
Det eneste vi skal er at banke nogle 3,7KW type 2 ladere op ved arbejdspladserne.
Det er lidt irriterende ikke Lars? Hvordan pokker får du flettet atomkraft ind i det du har rodet dig ud i her? 😄😆😂😁
Jeg har vist snart underholdt flere gange herinde om hvad prisen er for at etablerer opladning i gamle københavnske boliger.
De gamle bygninger har slet ikke strøm nok så der skal trækkes ny forbindelse. Det koster minimum 1.500 pr meter kabel der skal trækkes samt ca Kr 1500/Ampere i gebyr til radius for den nye forbindelse. Hos os var vi oppe på den anden side af 200K for opladning til 5 stk garager.
Tak for dine konkrete data, det kvalificerer debatten. Men den aktuelle ejendom, du skriver om, har som jeg forstår det en fødeledning med kapaciteten 63A. Har I regnet på, eller endnu bedre målt på, hvor stor en effekt, der kunne trækkes til ladning, hvis laderne effektbegrænses, så den samlede effekt ikke overskrider de 3 * 63 A. Eller har i blot skønnet på det. Og hvor mange kWh/døgn er det blevet til?
De gamle bygninger har slet ikke strøm nok så der skal trækkes ny forbindelse. Det koster minimum 1.500 pr meter kabel der skal trækkes samt ca Kr 1500/Ampere i gebyr til radius for den nye forbindelse. Hos os var vi oppe på den anden side af 200K for opladning til 5 stk garager.
Standard gravepris er 300 kr/meter fortov og 500 kr/meter asfalt. Man skal netop have mange pladser med for at få prisen per plads ned. Marginalprisen for at grave til én plads mere er 2-3 meters gravearbejde. Mange pladser gør det også muligt med lastdeling og dermed besparelse i tilslutningsafgift til Radius.
Foreningen skal ikke betale, men skal give tilladelse og kan måske hjælpe med at udlåne penge til projektet. Betaling kommer fra brugerne. Det kan ske på mange måder, eksempelvis ved at lægge et beløb ovenpå strømprisen eller ved at etablere en ladeforening med et indmeldelsesgebyr.
Lars og Michael, jeg tror at sandheden ligger et sted imellem. Det reelle effektforbrug/behov ligger langt under hvad hr Svane forventer her tidligere i tråden.
Det er jo korrekt langt de fleste boligblokke/boligforeninger ikke har strøm nok inde i bygningerne til at kunne lade det forventede antal biler. Det selv om at man regner med gennemsnitlig bil (30km/6kWh om dagen). boligblokke er typisk forsynet efter den gamle formel i fællesregulativet, hvor man ender med med ca 3A.
Der er meget at hente ved at lastdele, så man begrænser hastigheden på opladning, når belastningen når det maksimale, men ikke nok til at fremtidssikre gamle boligblokke.
Lars har nok fat i nogle tal, der er korrekte, for hvad man kan forvente at arbejder koster. Etablering er dyrt og etablering af højeffekt ladere er meget dyrt. Det bliver bare ikke billigere end i et parcelhus, hvor en lader koblet til eksisterende gruppetavle typisk vil koste omkring 10.000kr
Så set på den led, så er der allerede et A og B hold, dem der betaler for deres egen infrastruktur og dem der skal købe ydelsen hos en udbyder.
Spørgsmålet er vel lige så meget om det er forkert og om hvor meget man med rimelighed må betale ekstra for strøm, nå man køber det ved en stander ved vejen.
Fint at du tager fat i diskussionen om A- og B-hold. Her gælder det om at det skal være let at komme på A-holdet for de, der bor i boligforeninger. Alliancen med FDM ser på, hvad der skal til for at gøre det lettere, og man kunne foreslå at fjerne eller ændre de begrænsninger som Mads Aarup fortalte om ihttps://ing.dk/artikel/elbiler-maa-lade-langsommere-undgaa-natlig-kogespids#comment-2534992
Hvis boligforeningens laderpark i kælderen må anvende den ledige kapacitet til forsyning af lejlighederne, vil de færreste boligforeninger få brug for ny stikledning eller større mastesikringer. Og jo mindre anlægsarbejde til elselskaberne, jo hurtigere kan de nå igennem ordrepuljen, så der kunne spares både tid og penge.
Dermed får man som beboer egen ladestander for 15-16.000,- og kan herefter lade til spotpris plus en afgift på 50 øre/kwh til drift og administration
Den forskel er vist ikke stor nok til at artiklens dramatiske overskrift om et A og et B hold holder til meget andet end en titel som clickbait.
Prisen i det eksempel er baseret på et kælder-p-anlæg. Skal der graves, så er det en del dyrere. Har man ikke faste P-pladser, så holder det heller ikke at sige, at man har "egen" ladestander.
Har man ikke faste P-pladser, så holder det heller ikke at sige, at man har "egen" ladestander.
Har man til gengæld faste P-pladser, så er der til faktisk ikke grund til at opsætte ladere. Alt hvad der behøves er opsætning af (aflåste?) 3 fase stik ved pladserne. Så kan P-pladsens benytter selv købe og tilslutte en lader, hvis man har brug for det.
Hvis du opsætter trefasede stik, har du følgende tekniske ulemper:
- Der skal opsættes RCD Type B i tavlen i stedet for RCD Type A, da man ikke ved, om den tilsluttede ladeboks har indbygget beskyttelse mod DC-fejlstrøm.
- Man har ingen beskyttelse mod, at nogen stjæler strøm fra stikket.
- Man har ingen forbrugsopgørelse og dermed ingen mulighed for forbrugsafregning.
- Folk skal til at anskaffe udstyr til ladning, ud over det Type 2-kabel, som de kan forventes at være i besiddelse af.
- Man har ingen lastdeling.
Hvis vi kigger på økonomien, så koster nettilslutning typisk 1000 kr/A + moms. Altså 20.000 kr inkl. moms for hver 3X16A.
Med dumme stikkontakter har du ingen styring af samtidigheden, så du vil være nødt til at regne med en ret høj samtidighed (ladning tager lang tid, og folk vil flokkes om de billige tidspunkter). Lad os sige, at vi er nødt til at regne med 80% samtidighed. Så vil nettilslutningen pr. stik koste 0,8 * 20.000 kr = 16.000 kr.
Opsætter du istedet ladebokse med fælles lastdeling, kan du nemt klare dig med 50% samtidighed. Så er du nede på 10.000.
I #33 klarer de sig endda med ekstra 0% nettilslutning, fordi de ikke kun lastdeler mellem bilerne, men også mellem bilerne og bygningen.
Så hvis du vælger dumme trefasede stik, vil du pr. ladepunkt bruge mindst 6.000 kr ekstra på nettilslutning og 1000 kr. ekstra på tavlemateriel. Derved har du allerede spist hele den "besparelse", du opnåede på ikke at anskaffe ladebokse.
Og du står derudover med ingen beskyttelse mod strømtyveri, ingen mulighed for forbrugsafregning, samt en ekstraomkostning til beboerne, fordi de nu skal ud at anskaffe selvstændige ladebokse.
Den slags forslag bygger på uvidenhed. Hvilket er lidt overraskende, når det kommer fra dig.
Hvis du opsætter trefasede stik, har du følgende tekniske ulemper:
Der er jo ingen der siger, at der ikke kan være regler om hvad der kræves af elbilsladere der tilsluttes. Som f.eks. at det er ordentlige ladere med type B DC beskyttelse og godkendt kWh måler. Sådan en koster stadigvæk kun 5000 kr.
Jeg kan ikke se hvorfor der ikke skulle ske (manuel) lastdeling mellem bygning og billadere. Folk i lejligheder er jo ikke dummere end folk i villaer og vil vælge at oplade bilen i den billige periode om natten.
Bemærk at jeg foreslog fysisk aflåste stik, netop for at undgå strømtyveri.
Jeg kunne tænke mig, at folk i et ejendomskompleks, der ikke selv er elbilsejere, ville være mildere stemt for et forslag om blot at opsætte stik, end for et forslag om også at anskaffe opladere.
Men det må jo være op til hver enkelt forening at se, hvilket alternativ der passer dem bedst,
Jeg har lidt svært ved at se det smarte i din løsning med aflåste stik, så din plan er at man skal låse stkket op sætte laderen til, iøvrigt uden mulighed for at få refusion, låse stikket igen, lade, låse stikket op tage laderen væk og såse stikket igen. Normalt ville man stætte stikket i bippe sin chip, lade tage stikket ud og køre, denne gang med refusion. Dertil kommer afregningen der vil være uendeligt mere bøvlet med det låste stik istedet for automatisk afregning med faste ladere.
Har man til gengæld faste P-pladser, så er der til faktisk ikke grund til at opsætte ladere. Alt hvad der behøves er opsætning af (aflåste?) 3 fase stik ved pladserne. Så kan P-pladsens benytter selv købe og tilslutte en lader, hvis man har brug for det.
Så bliver det bare svært at lave lastdeling.
Men til gengæld kan man nøjes med 1/3-1/4 af pladserne har ladestander, og derved er man 3-4 personer om at dele pladsen og også udgiften til etablering. Og en minigraver med fører i en dag kan nedgrave en del kabler, så det er heller ikke der den store udgift ligger
Når ing.dk nu har fat i experten fra FDM, ville jeg gerne høre en opfølgning på artiklenhttps://ing.dk/note/ladestandere-kan-ikke-foelge-med-antallet-af-elbilerder gav anledning til en heftig debat op til jul. I den refereres Ilyas Dogru for vurderingen
Juletrafikken er lige på nippet til at gå i gang, og det kan betyde lang ventetid for landets elbilsejere, der i værste fald riskerer at vente i flere timer på at få opladt sin bil.
Det er vurderingen fra interesseorganisation FDM.
- Hvis man rammer nogle optagede ladestandere ved knudepunkterne, risikerer man at vente op til 2-3 timer, siger forbrugerøkonom i FDM Ilyas Dogru.
Jeg har hverken set eller hørt noget til den slags køer. Hvad har man hørt om i FDM? Det er interessant, for frygten for at sidde i kø ved ladestandere er med til at købere vælger bil med ICE.
Hej Christian jeg tillader mig at svare. Du kan vende den om, og sige at man netop undgik køerne fordi vi i god tid advarede folk mod køer :) Lidt mere seriøst: så har FDM været i dialog med ladeoperatører de seneste to år, hvor vi forrige gik sammen om en pressemeddelse - og der kom rigtig nok kø især ved Fredericia. Men december 2022 var præget af usikkerhed og der var ikke nævneværdig kø nogle steder pga. de mange nye ladepunkter samt Tesla med deres åbne ladestationer. Clever rykkede i øvrigt også til ladeparkerne ved Køge og Odense med kaffemaskine og ekstra mandsskab netop pga. den usikkerhed.
Vi skal være glade for, at vi ikke fik engelske tilstande med 6-7 timers ventetid. Og med de mange nye ladepunkter regner vi ikke med, at der faktisk opstår kø ved fremtidige ferier med få undtagelser.
Tak for svaret, Ilyas. Det er godt at se, at FDM ikke længere vil advare mod timelange køer, men selvfølgelig gerne fortælle om god ladeskik og muligheden for at undgå køer. Jeg havde gerne set, at FDM efter jul havde fortalt om det. Jeg oplevede en ven argumentere for, at han netop valgte plug-in hybrid med henvisning til DR-artiklen, idet han sagde at hans og familiens tid var for dyrebar til at holde i kø i timevis. Jeg forstår Clever satsede kaffe og mandskab på deres større ladepunkter, også selvom hvis de ikke forventede timekøer. For Clever vil det være et problem, hvis kunderne i irritation over kølængden vælger at køre til en anden udebyders lader. Det vil få kunderne til at genoverveje all-you-can-eat abonnementet.
Jeg har hverken set eller hørt noget til den slags køer. Hvad har man hørt om i FDM? Det er interessant, for frygten for at sidde i kø ved ladestandere er med til at købere vælger bil med ICE.
Jeg har set dem med egne øjne på den store rejsedag før jul 2022.
Jeg bor heldigvis midt i landet, og kan i teorien nå ud og hjem igen på en opladning i næsten hele landet. OK, så skal jeg nok sætte hastigheden lidt ned, og finde en varevogn at ligge i læ bag...
Hilsen en glad elbilsejer.
Jeg har set dem med egne øjne på den store rejsedag før jul 2022.
Hej Thomas. Jeg så da også i november 2022 en kø på en halv snes biler foran Clevers ladepark i Fredericia hvor jeg - uden ventetid- kunne lade ved Ionity lige ved siden af. Men det er jo ikke en kø med 2-3 timers ventetid. Med en anslået ladetid på 20 minutter pr bil og en kølængde svarende til antallet af ladere (10) er det ikke engang en halv time.
Jeg så da også i november 2022 en kø på en halv snes biler foran Clevers ladepark i Fredericia hvor jeg - uden ventetid- kunne lade ved Ionity lige ved siden af.
Ja, og nu er der Clever i Odense og 2x på motorvejen ved Middelfart. Inden længe kommer der en del op ved Kolding Storcenter etc. Så der er sjældent kø i Middelfart længere.
En halv times kø efterfulgt af en halv times opladning kan være nok til at gøre far upopulær ;-)
Det er heller ikke altid hele familien har mentalt indstillet sig på at køre elbil...
Men det er ikke noget der er et stort problem.
Jeg kunne dog være nervøs for, at der vil være kø ved laderne på vej til Cote d'Azur til sommer. En halv times ventetid mellem Kbh og Herning overlever man nok, men 5-6 gange lang ventetid kunne bliver lidt stramt.
Derfor overvejer jeg også at gå over til at køre om natten, hvor der er plads, og man måske kan få sig en 20-min lur ved hver opladning. Det koster bare rækkevidde at køre i koldere luft og alene på vejen.
Problemerne er talrige og bliver voldsomt simplificeret her. Hvis en beboerforening skal etabler flere 50KW ladestationer som må være minimum for fremtiden er det en betydelig investering. Endvidere er der et skifte undervejs fra 400v til 800v. Vi har undersøgt her hvor jeg boer hvad det vil andrage. Og det vil formentlig være en investering på over 1 million. Det er fuldstændigt umuligt at få det til at hænge sammen økonomisk. For det først vil de mange familier der ikke har bil ikke stemme for som er et flertal. Derefter kunne man lave det i det der hedder et lukket budget hvilket vil sige udgifterne kun afholdes af dem der bruger dem. Men i mit område er der 2 hybridbiler og ingen rene elbiler. Ingen vil købe elbiler før der er en ladeinfrstruktur. Og ingen vil betale for den på forhånd. Dertil er der slet ikke strøm i området til en sådan løsning så vi vil også have behov for at opsætte en 2MW transformaterstation og dens palcering kan der sikkert komme masser af ballade ud af for ingen vil have den. Med andre ord er det høne og æget problemet og ingen vil betale for noget de ikke bruger og elejerne vil ikke kunne dække etableringen oven på elprisen, da vi formentlig ikke ville kunne konkurrer med de tankstationer der opstilles. Når folk taler om AC oplader i dag altså 11KW og 22KW er det jo noget vi er på vej væk fra da ladetiden er alt for lang. Hybrid er død og derved er de små ladestationer kun relevant hvis man har egen indkørsel til opladning. Den eneste løsning der vil kunne virke er ladestationer hvor man kan kører hen lige som når man tanker fossilt og få ladt sin bil op på 15 - 20 min svarende op til 80%. En hver ide om det skal kunne gøres på alle p-pladser er en håbløs ide både i anlægsudgifter men også overfor fremførslen af strøm som vil bryde sammen. Vi skal have lavet didikeret ladestationer hvor højspænding kan fremføres og så er der måske 16 50KW ladepunkter. Ideen om at boligforeninger kan lave løsninger og drive disse er utopi da inveseringerne hurtigt hvis det skal give mening vil løbe om i flere millioner. Ovenstående er en betragtning for et beboerområde med ca. 700 lejemål og ca. 140 biler i København.
Har I helt seriøst brugt tid på at undersøge, hvad det ville koste at sætte 50 kW DC-ladere op i jeres beboerforening??!! 😮 Inden I gjorde det, burde I godt nok have brugt tid på at sætte jer bare en lille bitte smule ind i, hvordan ladning af elbiler fungerer i praksis. Den gennemsnitlige bil står stille i langt over 20 timer i døgnet, og ofte står den stille i mindst 8-10-12 timer hver aften og nat.
Så hvordan i alverden er I kommet frem til den konklusion, at 11 kW-ladere ikke skulle være hurtige nok??
Problemerne er talrige og bliver voldsomt simplificeret her. Hvis en beboerforening skal etabler flere 50KW ladestationer som må være minimum for fremtiden er det en betydelig investering. Endvidere er der et skifte undervejs fra 400v til 800v. Vi har undersøgt her hvor jeg boer hvad det vil andrage. Og det vil formentlig være en investering på over 1 million.
Henning Svane, selvom flere andre allerede har påpeget det, så er det værd at gentage. Jeg håber så sandelig ikke at der er nogen boligforeninger der faktisk overvejer at opføre lynladere. Dine øvrige indlæg taget i betragtning, så kan man måske tænke at du med vilje har mudret vandene ved at finde det dyreste og dårligste til boligforeningen.
En plads med lynladere svarer til at opføre en tankstation. Det er formodentlig uden for hvad man må i en boligforening. Og naturligvis slet ikke det der er behov for. Der bliver opsat lynladere ved samtlige tankstationer og mange supermarkeder. Så hvorfor skulle man også ønske nogle ved boligforeningen?
Batterierne i en elbil tåler ikke godt altid at blive lynladet. Det er til langture og andre særlige anledninger. Men bestemt ikke til daglig opladning ved boligen.
Det optimale til en boligforening med 700 lejligheder i 2023 er formodentlig omkring 70 pladser med 11 kW ladere og lastdeling. Anlægget kan udvides senere efter behov. Man parkere natten over og vågner op til en fuldt opladet bil.
Med 70 pladser og lastdeling med en faktor 0,5 vil de 70 pladser bruge samme strøm som bare én lynlader på 350 kW. Hvad mon beboerne helst vil have? Mulighed for at parkere natten over ved en lader? Eller én lader, der ofte er optaget, og hvor man skal vente på opladningen, så man kan flytte bilen bagefter? Henning, jeg kan af dine øvrige indlæg udlede at du måske har lidt svært ved at se, at en dagligdag med elbil fungere en smule anderledes end din diesel. Igen, det er ikke en tankstation der er brug for her.
Udgifterne til etablering og drift betales af brugerne ved at lægge en mindre afgift på strømmen. Boligforeningen skal således blot lægge ud for anlægget men får pengene tilbage. Der er ikke nogen der betaler for noget de ikke bruger. Man kan med fordel etablere en ladeforening der står for det.
Hvorfra har I dog fået den fuldstændigt vanvittige ide, at I har brug for DC-ladestationer i stedet for AC?
DC vil være en dårligere løsning for beboerne end AC. Det betyder jo, at en beboer skal flytte bilen 1-2 gange i løbet af en nat/aften.
Hvis man i stedet opsætter så mange AC-ladestationer, at en beboer, der har behov for at lade, kan sætte bilen til ladning, når vedkommende kommer hjem, og tage den fra ladning, når vedkommende igen skal afsted, så skal der ikke flyttes biler. Og man skal ikke tjekke op på, om laderen nu er blevet ledig, så man kan komme til. Og det vil være billigere end de DC-ladere, der ellers ville være nødvendige.
Dertil kommer, at DC også er dårligere for samfundet. Med DC kan vi jo kun udnytte strømmen i de timer, hvor folk er vågne. Med AC kan vi udnytte strømmen på ethvert tidspunkt, hvor bilen er koblet til. Det giver langt bedre mulighed for optimal udnyttelse af el fra VE.
(I stedet for DC /AC burde jeg måske have skrevet hurtige/langsomme ladestationer, da der også findes langsomme DC-ladere. Men det fremgår jo implicit af dit indlæg, at du med DC mener hurtige ladestationer, så det har jeg blot videreført.)
Jeg må tilstå at jeg ikke kan se behovet for andet end AC ladere til hjemmeladning. AC ladning fungerer superfint til daglig nrug og er meget billigt og nemt at installere og vedligeholde. Det vil være nærliggende at antage at elbilejerne ingennemsnit skal lade 1x om ugen. Selve oprettelse af ladestationer kan man f.eks. finansiere ved at lave et andelsselskab der opretter ladepladserne og som elbilejerne køber sig ind i. Det kræver dog stadigvæk at boligforeningen tillader det.
Det med behov for ladning kun engang om ugen, kunne forklare, hvorfor jeg ser rigeligt med parkerede Teslaer i mit nærområde.
Dette til trods for, at det er København NV med mange almene boligforeninger uden mulighed for opladning.
Dvs hvis udbygningen af ladestandere hos arbejdsgivere, boligforeninger og f.eks. indkøbscentre fortsætter, vil det snart også kunne betale sig med elbil for mange flere personer i lejligheder.
Jeg håber bare, at politikernes planlagte afgiftshop ikke igen nulstiller elbilsalget og der er kommet nok momentum i salg af elbiler.
At prisen har betydning, har salget af Teslaer vist efter prisnedsættelsen.
Derudover bor jeg op ad ring 2 og har direkte ufiltreret luftindsug. At fossilbilerne sviner, kan jeg se på det sorte vand efter rengøring. Bilerne larmer også ulideligt, til skade for søvnen.
For mig kan det ikke gå hurtigt nok med indførelsen af elbiler, alene pga nærmiljøet.
Derfor er jeg stadig arrigt på Lars Løkke Rasmussen og hans afgiftsfidus, hvor han satte afgift op på elbiler og nedsattte den på de store fossilbiler. Det stoppede elbilssalget og øgede fossilbilssalget, hvorved den nødvendige omstilling igen blev forsinket også uden for mit vindue.
Derudover bor jeg op ad ring 2 og har direkte ufiltreret luftindsug. At fossilbilerne sviner, kan jeg se på det sorte vand efter rengøring. Bilerne larmer også ulideligt, til skade for søvnen
Disse forhold kan ikke være nye, så måske vil du delagtiggøre os i, hvorfor du valgte at bosætte dig der?
Hans Henrik Hansen fordi det ikke er en oplysning Boligadministrationen gør en delagtig i det materiale man får før man underskriver kontrakten.
Der er stadig mangeårige beboere og ejendomsfunktionærer, der bliver overrasket over hullet, der gemmer sig bag ved radiatoren.
Og mærkeligt nok havde jeg ikke fantasi til, at man til handicapvenlige boliger ud til en meget forurenet vej ville have et udluftningssystem, som henter luft ind uden filtrering.
Og grundet ghettolovgivningen, der ikke kun gælder ikkevestlige indvandrere, har jeg enten op til 30 års ventetid på en anden bolig eller slet ikke lov til at komme ind.
Fint hvis du personligt vil betale mere i skat, så el-bil-køber kan får mere i rabat, men det betyder ikke at dem som af den ene eller anden årsag ikke har mulighed for at købe en el-bil skal straffes økonomisk.
Du har valgt at bo i byen (muligvis ikke frivilligt), men det har og vil altid være forbundet med ulemper, at bo så tæt på mange andre mennesker. Vil du have fred og ingen ulemper, må du flytte på landet!
Fint hvis du personligt vil betale mere i skat, så el-bil-køber kan får mere i rabat,
Manglende afgift er ikke rabat !
Det er manglende straf !
Og hvis du vil holde fast i forvildningen omkring manglende afgifter og personskatter:
Hvad skal vi så gøre ved/kalde de som formaster sig til ikke at købe benzinbiler og andre afgifts belagte varer.. ?
Og hvad med de som har besluttet sig for general forbrugs minimalisme ?
Der er ikke noget planlagt afgiftshop. Det er en glidende indfasning frem til 2030.
Og som jeg tidligere har påpeget, vil der være fin mulighed for at købe en afgiftsfri elbil, også i 2030. Den må blot ikke koste over 275.000 kr. inkl. moms. Allerede i dag kan man næsten få en Tesla for de penge: 330.000 kr. inkl. moms hvis man fravælger luksus og kan nøjes med 491 km WLTP-rækkevidde.
Du har komplet misforstået konceptet med elbiler og lejlighedsbyggeri. Lejlighedsbyggeri skal ikke have hurtig/lynladere, der skal være almindelige AC ladere ved 1/4 af parkeringspladserne, og de er ikke dyre. Firmaer som EC Drive opsætter gratis for boligforeninger og sælger strømmen for spotpris plus et mindre tillæg (mener det er 50øre/kWh) Altså ingen udgifter for boligforeningen, og yderst rimelige priser for brugeren. Men desværre er en stor del af boligforeningerne gennemsyret af gamle forstokkede mænd, der mener at vide alt og være oraklerne, uden at de reelt har nogen indsigt i hvordan det fungerer. Og det er det som er den største forhindring for ladestandere i boligforeninger
Ja, de kære el-biler Benzin- og diesel bil ejere har selv betalt for den infrastruktur der er for tankning, tankstationerne. Bør det samme så ikke være for el-bil ejere, de har jo en meget lav afgift ved anskaffelse og brug. Problemet er selvfølgeligt 'optankningstid' men det bør el-bil ejere jo selv betale for. Nu er el jo halvgrønt/halvsort, så bør 'miljø hysteriet' ikke stoppe lidt op
Og betaler elbilejerne til de mange børn der får ødelagt der liv ved at grave metalerne op. Det var dog en skør måde at argumenter på. ELbilen er på ingen måde en renbil. Hvilken støtte får olieindustrien fra stater, som ikke ligger i mellemøsten. Som det er lige nu er elbilen mere forurenede at producere, og kan købes næste afgiftsfrit. Allerede nu frygter man et stor fra fald på salg af elbiler når afgiften stiger med 24% i 2027. Der er godt nok langt til 183%. Eneste grund til der har været den store fremgang for elbiler er at man har gjort dem så umådelig billige i forhold til tilsvarende ICE. Hvis man ikke havde gjort dette vil dette salg aldrig været sket.
Som det er lige nu med produktion af strøm i Danmark er forskellen fra en micro/mindre bil til en elbil i udledning ikke så stor til forskel. Så forhold dig nu til det tekniske og ikke en eller anden frelst tankegang om hvordan du synes verden skal være og nogen skal andre skal betale for den. PS mikropaktikler kommer primært fra dæk og elbiler slider dæk hurtigere, da de er tungere og accelerer hurtigere, så det bliver ikke bedre i fremtiden på den konto, nok tvært i mod.
Det handler om at skal have lavet en løsning der fungere, lige så godt som de løsninger vi har i dag.
Allerede nu frygter man et stor fra fald på salg af elbiler når afgiften stiger med 24% i 2027.
Hvis man frygter det, så er det fordi man ikke har sat sig ind i tingene. Alt tegner til, at fremstillingsprisen for en elbil vil fald til under fremstillingsprisen for en tilsvarende fossilbil en gang i 2027-2028. Anyway, set med verdensmarkedets øjne er det uendeligt ligegyldigt hvad der sker i så fuldstændigt ubetydeligt marked som det danske.
Så forhold dig nu til det tekniske og ikke en eller anden frelst tankegang om hvordan du synes verden skal være..
Henning Svane.
Du kom med ovenstående udsagn og det er ganske fint at vi alle skal tænke over veres egen frelste tankegang.
Jeg vil derfor bede dig om at læse dine egne indlæg igennem og fakta tjekke dem.
Jeg har en mistanke om at din Oliegud har ledt dig på afveje og fyldt dig med falske oplysninger.
betaler benzin/diesel så oprydningen efter dem selv samt alle de årlige dødsfald der skyldes mikropartiklel forurening i byer?
Betaler rygerne alene selv for de enorme omkostninger rygning har skabt? Nej, det gør de ikke.
Mikropartikel forurening er årsag til 3400 dødsfald i DK om året. Bilosen fra danske biler er (imponerende nok) ikke den største kilde!https://mst.dk/media/89929/ren_luft_faktaark_final_samlet_juni.pdf
Der dør 13600 om året pga. rygning, selv i 2023, og selv efter 20 års kampagner!
Præcis Hvis man forbød biler i en uge i købehavn ville det ikke havde den effekt som mange tror, da de ikke udgør længere den primære kilde. Men man har bare for vane at give dem skylden for alt. Brandeovnene er hovedskurken og det har man kunne se på MST årlige målinger siden 2001, men forsat har man give bilerne skylden for det hele og krævet den ene lov efter den ande som ICE producenterne skulle indfri. Det er kun godt man har gjort det, men man skulle have gjort det samme over for alle andre kilder, men det har man ikke gjort hvilket vil sige at forureningen i Danmark/EU har været stigende i mange år selv om andelen fra ICE har været faldende.
Der er omkring 1 million husstande med egen indkørsel, flere af disse har 2 biler.
Lad nu disse anskaffe elbil, før folk i lejligheder
Antallet af offentlige hurtig ladere (50kw og op) er næsten eksploderet de sidste 2 år, og der er ikke de store tegn på at tilvæksten i lade standere skulle aftage foreløbigt.
Så har vi en masse arbejdsgivere der skal på banen !! Simple lade udtag på deres parkerings arealer:
- Type 2, 1 fase, 3,7KW er rigeligt fint!
Man skal ikke køre synderligt pænt for at 7 timer giver mere end 100 km daglig kørsel. Medarbejderne skal kunne kan indrapportere antal Kwh opladet, og så kan pengene trækkes fra lønnen i en bruttolønsordning.
Diverse indkøbscentre og boligbutikker kan snildt have 50KW standere stående. 50KW sammen med en tur i IKEA/Bilka giver ret mange kilometre.
Skulle folk i centrale storby lejligheder vitterligt have et ønske om en snarlig grøn profil?
- Så kan de droppe bilen helt!
Og i stedet benytte de offentlige tilbud der faktisk findes disse steder. ( som minumum indtil arbejdgiverne og indkøbscentrene har deres lade udtag på plads)
ja, det er billigere hvis man selv kan lade op på sin egen matrikel og dyrt hvis andre skal tjene på at drive forretningen... det er også billigere at dyrke sine egne gulerødder, end at købe dem i købmanden på hjørnet...
Hvad skal vi gøre ved det? Skal staten betale forskellen? Eller hvem skal betale forskellen?
Men hov, jeg kan lade en elbil på min matrikkel, men jeg skal gå i næsten en time for at komme til købmanden... og det tager 15-20 minutter i bil hvis jeg skal forbi et pizzaria... Hvem skal betale den forskel? Det kan jo ikke passe at jeg skal betale for at køre 2x15 km for at hente en pizza, når de heldige bare skal ind til naboen...
Nu er det vel ikke held der bestemmer hvor og hvordan folk bor. elbiler har været på vej i årevis og hvis folk har vist sig et sted, hvor de ikke har mulighed for selv at lade, så må det vel være deres eget problem.
At der så endnu ikke er nok tilgængelige ladestandere i byen - enten ved arbejdet eller bopæl er en anden snak. Men held er i min optik ikke det rigtige ord.
"På vej i årevis" er fuldstændigt korrekt - og samtidigt fuldstændigt ubrugeligt som argument.
Det er fuldstændigt rigtigt, at verdens bestand af elbiler er steget ret konstant med cirka 50-60% om året i de sidste 12-15 år.
Men det er først for nyligt, at denne eksponentielle udvikling har ført til absolutte tal i en størrelsesorden, som den brede befolkning lagde mærke til.
Selv på et så teknisk velfunderet forum som dette er det vel kun 1-2 år siden, at de mest stædige og højtråbende personer holdt op med at argumentere for, at elbilerne aldrig ville blive til noget, og at salgstallene var så små, at de aldrig ville kunne påvirke noget.
Og det er vel kun 3-4 år siden, at FDM begyndte at indrømme, at det måske alligevel ikke var brint, der var fremtiden. Indtil da havde de talt elbilerne kraftigt ned.
Til sammenligning bor folk ofte i en bolig det meste af deres liv. Så de ladeproblemer, de har nu, kan skyldes et boligvalg, de foretog for 20-40 år siden.
Så er det ikke rimeligt at sige, at de burde have foretaget deres boligval ud fra, at de en gang skulle have elbil.