Vi bringer en god og en dårlig nyhed: Hvert femte privatansatte ingeniør drømmer om udlandet

Danske privatansatte ingeniører vil i stort omfang ud i verden og udøve deres kunst.

Det viser en medlemsundersøgelse blandt 1.196 privatansatte medlemmer af Ingeniørforeningen IDA, hvor 19 procent svarer, at de har planer om at arbejde i udlandet inden for de næste 5 år.

Tallet overrasker på ingen måde Juliane Marie Neiiendam, der er formand for Ansattes Råd i IDA.

»Vi ved fra vores rådgivning og vores netværk, at der er tusindvis af danske ingeniører, cand.scient.er og it-uddannede, som arbejder i udlandet. En uddannelse inden for teknologi og naturvidenskab åbner mange døre både herhjemme og i høj grad også i udlandet. Og derfor er det helt naturligt, at mange har mod på at afprøve deres faglighed på den internationale scene,« siger hun i en pressemeddelelse.

Den gode nyhed

Juliane Marie Neiiendam ser det som en god nyhed, at så mange danskere ønsker at drage ud og høste globale erfaringer.

»Vi glæder os over, at så mange medlemmer rejser ud i så stort omfang og suger nye kompetencer og ny viden til sig. Udover at vi herhjemme skal blive bedre til at tiltrække og fastholde højtkvalificeret udenlandsk arbejdskraft, så har vi også et håb om, at de kommer hjem igen, så manglen på specialister inden for teknologi, IT og naturvidenskab ikke bliver en permanent tilstand,« siger Juliane Marie Neiiendam.

Find job her

Også IDAs medlemmer tror at deres fremtidige beskæftigelsesmuligheder styrkes i en verden, der bliver mere og mere globaliseret. Over halvdelen mener, at deres arbejdsopgaver bliver mere spændende som følge af globaliseringen, og tre ud af fire forventer ikke, at deres fremtidige beskæftigelsesmuligheder forringes på grund af globaliseringen.

Den dårlige nyhed

Omvendt er det en dårlig nyhed for den hjemlige mangel på teknisk og naturvidenskabelig arbejdskraft, at så mange ingeniører søger uden for landets grænser. En prognose fra den tekniske alliance Engineer the future viser, at Danmark vil mangle 9.300 ingeniører og 4.200 cand.scient.er i 2025.

»Manglen på ingeniører og naturvidenskabelige kandidater er ikke et dansk fænomen. Det oplever man i store dele af Europa. Læg dertil, at de områder af verden, der har høje vækstrater, også virker som hotspots for danske ingeniører, cand.scient.er og it-specialister,« siger Juliane Marie Neiiendam.