Vi aner ikke, hvad sundhedsapps bruger vores data til

Vil du hente den tilsyneladende harmløse applikation ‘Sleep as Android’, der er hentet mere end 10 millioner gange, skal du give applikationen adgang til ... alt. (Screendump fra Google Play) Illustration: Privatfoto

Hvordan kan man vide, om en applikation sælger ens kontaktoplysninger og billeder?

Det kan man simpelthen ikke, mener den australske sikkerhedsekspert Troy Hunt. Han har beskæftiget sig med sikkerheden i apps og står bag en hjemmeside, hvor brugere kan undersøge, om de er blevet kompromitteret online.

Læs også: Psykiatrifonden advarer: Sundhedsapps kan være moderne kvaksalveri

Som bruger har man altså ingen anelse om, hvorvidt applikationer deler de billeder, personlige kontakter eller lokationsdata, man ofte giver selv simple programmer adgang til.

»Oplysningerne flyder typisk videre fra app-udvikleren til et ukendt antal samarbejdspartnere på tværs af landegrænser. Brugernes privatliv bliver dermed en del af en kommerciel agenda, uden brugernes viden eller kontrol,« siger jurist hos Forbrugerrådet Tænk Anette Høyrup.

Professor i anvendt etik på Aalborg Universitet Thomas Ploug siger:

»Sundhedsdata er ufattelig meget værd både på forskningsområdet og for medicinalvirksomheder - og også forsikringsbranchen er interesseret i disse data,«

Læs også: Eksperter: Kontrollen med nye sundhedsteknologier sejler

Han tilføjer, at sundhedsdata i langt de fleste tilfælde skal håndteres som personfølsomme oplysninger.

Jo flere data om samme person, desto mere er de værd. Forsikringsselskaber kan bruge informationerne til at regne på policer for særlige kundegrupper, og medicinalvirksomheder kan se, hvor de kan yde en ekstra indsats. Det kan f.eks. være i forhold til markedsføring af et eksisterende produkt eller til udviklingen af et nyt.

Applikationerne drukner vigtige oplysninger i information

Ifølge Thomas Ploug sørger app-udviklerne for at have ryggen fri juridisk set.

»Der spørges altid om samtykke, men det samtykke kan man give på et mere eller mindre oplyst grundlag. Oftest får vi så meget information, at vi ikke læser noget af det, der står,« siger Thomas Ploug.

Han bakkes op af Anette Høyrup:

»Vilkårene, der skal accepteres for at bruge en app, er typisk alenlange og uforståelige. Derfor er det de færreste, der orker at læse dem.«

I stedet burde applikationen give kort og præcis information om beføjelser. En grund til, at det ikke allerede er sådan, kan ifølge Thomas Ploug være, at fuldt kendskab til beføjelserne simpelthen vil skræmme brugeren fra at installere applikationen.

Kampen er ikke tabt

Ifølge Thomas Ploug er kampen om vores personlige data dog ikke tabt.

»Se blot, hvad der er sket med privatlivsbeskyttelse på f.eks. Facebook de seneste ti år. Facebooks og Googles krav på at eje data anfægtes jævnligt,« siger Thomas Ploug.

Læs også: Ekspert om telemedicin: Masser af 'flotte', udokumenterede effekter

Samtidig understreger han, at det er vigtigere end nogensinde at blive ved med at sætte spørgsmålstegn ved retten til at eje personlige data.

»Antallet af apps eksploderer. Microsoft har lige været ude at sige, at de vil indsamle data for at 'styrke forskning'. Det gør de kun, fordi der er et enormt potentiale i dataindsamling - og dermed en kæmpe indtjeningsmulighed,« siger Thomas Ploug.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Vi aner overhovedet ikke, hvad nogen som helst af alle de data vi dagligt levere til alverdens net aktører bruges til.

Og da slet ikke, hvad de vil blive anvendt, henholdsvis misbrugt, til for fremtiden. Et klik og alt om dig og din færden såvel til fods som politisk er blotlagt.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten