Regnestykket hænger ikke sammen.
Så enkel lyder forklaringen fra Ove E. Dalsgaard, socialdemokrat og tidligere borgmester i Ballerup, når han skal begrunde, hvorfor han som formand for bestyrelsen for Vestforbrænding har afvist at fusionere med Amagerforbrænding.
De to affaldsselskaber, Danmarks største, har ellers undersøgt muligheden for en fusion og konkluderet, at der er store besparelser at hente for borgerne ved at gå sammen om at håndtere deres affald.
Fusionen vil være logisk, da Københavns Kommune er hovedejer af Amagerforbrænding og medejer af Vestforbrænding.
Læs også: Københavnerne betaler en milliard for meget for nyt Amager-anlæg
Men det forkerte regnestykke står i vejen. Regnestykket optræder i den business-case, som ligger bag Amagerforbrændings nye værk på Amager. Med en kapacitet på 560.000 ton om året, som dog ikke vil blive udnyttet fuldt ud, løber værket op i næsten fire milliarder kroner inklusive låneomkostninger.
Det har fået forstadsborgmestrene, som har flertallet i Vestforbrændings bestyrelse, til at bakke ud.
»Udgangspunktet var, at det nye forbrændingsanlæg skulle med i fusionen. Det var 'take it or leave it'. Og da vi ikke er enige i business-casen, så har vi valgt at stoppe forhandlingerne,« siger Ove E. Dalsgaard.
Forstadsborgmestrene mener, at det nye værk på Amager giver højere priser for at komme af med affaldet og for fjernvarme. Den vil de ikke vælte over på deres borgere, sådan som det ville blive tilfældet i en fusion.
»Sådan som vi ser verden, bliver der overkapacitet af affaldsforbrænding i hovedstadsområdet, når det nye værk er bygget,« siger Ove E. Dalsgaard.
Læs også: Dyrt kæmpeværk på Amager slår regionalt affaldssamarbejde ihjel
Han understreger, at Vestforbrænding med Danmarks største affaldsovne i Herlev lever op til samme miljøstandard som det kommende værk på Amager.
Flere eksperter har opfordret affaldsselskaberne til at samarbejde, også om forbrænding, og det er også stadig muligt, mener Ove E. Dalsgaard.
»Det er vigtigt, at det ikke bliver dyrere at håndtere affaldet end i dag. Selv om vi ikke er enige med Amagerforbrænding i, at det er nødvendigt med så stor forbrændingskapacitet, så er det ikke ensbetydende med, at vi ikke skal samarbejde. Vi skal tage de gevinster, der kan blive,« siger han.
Læs også: Hemmelige forhandlinger: Amager får sit kæmpe-anlæg til at brænde affald
Ove E. Dalsgaard kom, da Ingeniøren talte med ham, lige fra bestyrelsesmøde i Vestforbrænding. Her havde han ønsket formanden for Amagerforbrændings bestyrelse, Mogens Lønborg, tillykke med den politiske aftale om det nye værk. Mogens Lønborg, konservativt medlem af Københavns Borgerrepræsentation, sidder også i Vestforbrændings bestyrelse. Samtidig opfordrede Ove E. Dalsgaard til øget samarbejde.
»Her tænker jeg blandt andet på det bionedbrydelige affald, hvor vi har et forsøgsanlæg i Holbæk (Biovækst, red.). En række af vores kommuner arbejder på sortering af husholdningsaffaldet, og selv om fusionen ikke bliver til noget, kan vi lige så godt se, hvor vi kan hente gevinster ved tættere samarbejde,« mener han.
Læs også: Energieksperter: Stort forbrændingsanlæg passer dårligt til fremtidens energisystem
