Vestforbrænding smidt på porten: København vil selv håndtere deres plastaffald

Plus25. september 2019 kl. 05:007
Vestforbrænding smidt på porten: København vil selv håndtere deres plastaffald
Amager Ressourcecenter og deres fem ejerkommuner skal alle høre under de to nye plastkontrakter, som Københavns Kommune skal være tovholder for. Illustration: ARC.
Københavns Kommune vil selv stå for at afsætte deres plastaffald til genanvendelse. En opgave, som Danmarks største affaldsselskab har håndteret siden 2015.
Artiklen er ældre end 30 dage

Nu skal det være slut med at lade Danmarks største affaldsselskab have ansvaret for Københavns Kommunes plastaffald.

Det fremgår blandt andet af et notat, som forvaltningen i kommunen har sendt til Teknik- og Miljøudvalget, og som Ingeniøren er i besiddelse af.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
7 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
8
26. september 2019 kl. 22:44

Nu har man taget håndtering af plast hjem. Så forsøger man at gå i udbud, med ambitiøse krav om genanvendelse. Da asiaterne nu ikke vil modtaget vores affald, hvad så? Så bliver man "tvunget" til selv at håndtere affaldet, d.v.s. brænde det i det ARC?

7
26. september 2019 kl. 17:57

Vestforbrænding har ikke brændt den indsamlede plast - den er sendt til et tysk sortereanlæg, som har udsorteret 75 % til mulig genanvendelse. Problemet var jo blot, at det meste af det sorterede materiale ikke har kunnet afsættes til genanvendelse på grund af ringe kvalitet - det skal nok forstås sådan, at værdien som brændsel har været betydeligt højere end til genanvendelse. Så er der jo ikke megen fornuft i genanvendelsen - specielt ikke, hvis den indebærer, at mængden skal sendes til langbortistan til håndsortering af kvinder og børn inden en lille smule af den reelt kan genanvendes, mens resten deponeres. De udenlandske sortereanlæg er jo private virksomheder med et lønsomhedskrav! Det vil et dansk sortereanlæg måske ikke være, men heller ikke vi kan sælge noget, som reelt ikke dur til kvalificeret genanvendelse. Så kan da bare brænde resten selv, men er der overhovedet grund til at ofre så meget på dette materiale for at genanvende så lille en del? Find nu den sunde fornuft frem og tænk på om ikke såvel klima som økonomi vil være bedre tjent med at lade være med at gennemtvinge genanvendelse af plast.

6
26. september 2019 kl. 08:54

Det er ikke kun lidt naivt - det går fuldstændig forbi opgaven.

Der er ingen der argumenterer for at genanvendelse af plast er mere effektiv og at det er derfor vi skal gøre det.

Faktisk er det sådan at vi ved at langt de fleste grønne tiltag er mindre effektiv - som minimum i starten, idet det vi laver i dag jo er optimeret over en lang årrække. Men samtidig er de metoder vi har i dag jo udviklet ud fra datidens viden og teknologi. Så håbet er at vi kan ændre systemet til at fremme udviklingen af ny teknologi i områder vi af "naturlige" eller traditionelle årsager ikke ville være endt op i.

Det er så overraskende at der, hvor vi er lykkedes at udvikle nye områder som endda viser sig at være de gamle teknologier overlegne - der undlader vi at går all-in. I tilfældet af "Kohleausstieg" i Tyskland bliver den gamle teknologi endda holdt kunstig i live - for millarder EUR.

5
25. september 2019 kl. 14:04

Samtidig får man næsten 60% af al den energi tilbage som man har brugt til fremstillingsprocesen af plasten .

Det kan på kort sigt se fornuftigt ud. Langt det meste af energien kommer som (fjern)varme, når plasten er blandet med vådt husholdningsaffald. Så grundlæggende er det at fyre med olie - og det ser jeg ikke meget fremtid i.

Men jeg tror grundlæggende ikke, at vi får styr på plast før der kan etableres et regime for et effektivt producentansvar.

4
25. september 2019 kl. 11:46

Hovedparten af plasten i dansk husholdningsaffald består af polyofiner (PE/PE/EVA m.m). Det er ekstremt effektivt som brændselskilde i et forbrændingsanlæg.

Samtidig får man næsten 60% af al den energi tilbage som man har brugt til fremstillingsprocesen af plasten .

Modsat - skal det genanvendes skal det oftest deles ind forskellige fraktioner Massefylde, Smelteindeks m.m. samt oprensning for madrester m.m. som medfører forurenet spildevand o.s.v. hvilket kan være ret omkostningstungt, specielt når man så i flere tilfælde skal give penge med til de virksomheder der genanvender plasten.

Så kan man sagtens se - Vestforbrænding har givetvis haft en stor interesse i at sende en stor mængde polyofineplastaffald direkte ind i oven - fordi det skaber en ekstrem god forbrædning grundet det høje energiindhold pr kg(46 MJ/kg som er flere gange højere end træ)

Vi skal selvfølgelig genbruge mest mulig - det er ikke det - men omkostningerne kan hurtigt blive så høje, det er bedre at brænde polyofineplastafffaldet af, fordi de skaber en 100% ren forbrændning og fremfor at være brændt af som gas først har man så først anvendt gassen til plast og så bagefter brændt det af.

2
25. september 2019 kl. 09:33

Louise Holst Andersen kan jo spørge Københavns kommune om det er et led i ovennævnte strategi med at overtage plast affaldshåndteringen at man nedsætter tømme frekvensen hos borgerne? Vi oplever i hvertfald at tømme frekvensen er nedsat med det følge at vores plast affaldsbeholder er overfyldt længe inden den skal tømmes. Alternativ 1 er at "oprette" en nød plast affaldsbeholder (det er det vi gør nu) med en plastic affaldsæk som vi så stiller ved siden af den oprindelige beholder. Men dette indebærer jo yderligere plastforbrug. Alternativ 2 er at smide plasten i den alm. Affaldsspand hvilke jeg levende kunne forestille mig var en gangbar løsning hos borgerne. Igen ikke en optimal løsning på plastsorterings problematikken Mvh Morten Klitgaard

1
25. september 2019 kl. 09:04

Det er godt hvis det har konsekvenser at lyve (til samfundet).

Men man skal nok også kigge på hvor realistiske kravene er. Jeg ser gerne høje genanvendelses procenter - jeg kan bare ikke se særlig meget genanvendt plast i min hverdag. Når virksomheder stadig reklamere med at deres plastposer er genanvendligt (og ikke genanvendt) så har vi altså en meget lang vej at gå.