Vestforbrænding fyrer direktør efter forkerte tal om genanvendelse

Illustration: Vestforbrændingen

Fremtiden for hovedstadens plastaffald skal tegnes uden direktør Peter Basland i spidsen. Det står klart efter gårsdagens møde i Vestforbrændings bestyrelse.

»Bestyrelsen for Vestforbrænding har fritaget direktør Peter Basland for tjeneste og besluttet at indlede afskedigelsessag mod ham,« skriver Vestforbrænding således i en pressemeddelelse.

Peter Basland skal ikke fremover stå i spidsen for Vestforbrænding, oplyser selskabet i en pressemeddelelse Illustration: Vestforbrænding

Læs også: I dag afgøres fremtiden for Vestforbrændings plastaffald

Årsagen er ifølge bestyrelsesformand Ole Bondo Christensen, at bestyrelsen mener, at der er brug for en ny profil til at lede virksomheden.

Læs også: Affaldsdirektør om plast-mål: Tror ikke 75 procent kan genanvendes

Direktørens fyring kommer efter Ingeniøren gennem flere måneder har afsløret, at Vestforbrænding ikke har kunne holde sine løfter om genanvendelsen af borgernes plast: Gennem flere år lovede affaldsselskabet, at 75 procent af plastaffaldet blev genanvendt.

I virkeligheden kan Vestforbrænding ikke engang dokumentere, at 31 procent er blevet til nye produkter.

Læs også: Interview: Ikke engang 31 procent genanvendelse kan Vestforbrænding dokumentere

»Bestyrelsen har gjort op, hvor vi er henne i dag, og hvor vi gerne vil hen,« siger bestyrelsesformand Ole Bondo Christensen til Ingeniøren og fortsætter:

»Vi vil lægge stor vægt på at blive endnu bedre til genanvendelse og endnu bedre til samarbejdet internt i Vestforbrænding og med kommunerne. Og der kunne det være nyttigt nok at kigge efter en ny profil, der kan stå i spidsen for det.«

Og det kan den nuværende direktør ikke stå i spidsen for?

»Det har jeg ikke nogen kommentarer til. Vi vil godt have en ny profil til at lede virksomheden. Det er det, vi har lagt vægt på.«

Tilliden er røget

Borgmester Ole Bjørstorp (S) i Ishøj Kommune er også medlem af bestyrelsen i Vestforbrænding.

»Det korte af det lange er, at tilliden ikke længere til stede,« siger han til Ingeniøren og fortsætter:

»Den ryger jo, når der sker sådan noget her.«

Han mener, at der også er problemer med det interne samarbejde i Vestforbrænding, som skal rettes op.

»Det var ikke kun plastsagen – der var også nogle andre ting. Vi skal kigge på samarbejdet i hele organisationen. Vi vil have en mere strømlinet organisation, der hænger bedre sammen, så sådan noget her ikke sker,« siger Ole Bjørstorp.

Han understreger, at der er tale om et længere afskedigelsesforløb, som skal i høring. Og der er fortsat et arbejde i at grave sandheden frem om, hvad der egentlig er sket med Vestforbrændings plastaffald de sidste fire år, fortæller borgmesteren.

»Vi skal finde ud af, hvad der er rigtigt og forkert, fordi sandsynligheden taler jo for, at du ikke når op på de store procenter. Det var noget, vi troede, men som ingen i faget i dag længere tror på,« siger han.

Vestforbrænding har sat en ekstern undersøgelse i gang for at kortlægge, hvad den reelle genanvendelsesprocent har været. Samtidig er affaldsselskabet gået i markedsdialog for at forberede et nyt udbud, så de kan finde en ny aftager til den københavnske plast fra en gang i 2020.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Hvorfor ikke erstatte det internationale affaldscirkus med at vi (igen som før EU krævede liberalisering) selv tager hånd om vort affald? Altså at kommunerne nu går sammen om fælles oparbejdningsanlæg..... nå ja.... det koster måske noget mere end lysky udenlandske udbud, men så må kommunerne lægge billet ind hos staten for at få dækket merudgiften..... I det mindste kunne sagen med Vestforbrænding få nogen til at se nærmere på en sådan mere alternativ vej, fremfor at alle affaldsselskaber skal prøve at få styr på sit plastaffald mm hver for sig. Hvad siger Dansk Affaldsforening....?

  • 5
  • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten