Vesterhavet stiger 45 cm på 50 år og bryder gennem klitterne
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Vesterhavet stiger 45 cm på 50 år og bryder gennem klitterne

Et arkiv-blik ud over den nordjyske ferieby Lønstrup, som ligger meget fladt, men dog så højt oppe over klinten, at den ikke er truet af oversvømmelse. Til gengæld er erosionen voldsom, og i forgrunden af billedet ligger Mårup Kirke, som i dag er rykket tættere på kysten og pillet ned, for at den ikke skal blive offer for bølgerne. Illustration: Arkiv

Store dele af de lavtliggende områder, der ligger bag den jyske vestkysts klitter, bliver oversvømmet i løbet af de næste 50 år, hvis ikke vi øger beskyttelsen af kysten.

Det skyldes, at vandstanden sandsynligvis stiger hele 45 cm i Nordsøen og 35 cm i de indre danske farvande som følge af den globale hedetur.

Sådan lyder konklusionen i den længe ventede Kystanalyse, som embedsmænd fra fem ministeriet har været to år om at skrive, og som skal danne grundlaget for den fremtidige beskyttelse af kysten.

Læs også: Danmark spilder milliarder på at beskytte kysten med overflødige høfder

Embedsmændene har hentet hjælp hos DMI, som har udarbejdet en ny fremskrivning af, hvor meget vandstanden stiger langs de danske kyster.

Vesterhavet står 80 cm højere om 100 år

Ifølge opgørelsen er vandet allerede steget 6 cm som følge af klimaforandringer. Hvordan udviklingen bliver fremover, afhænger af, hvor mange drivhusgasser menneskeheden bliver ved med at lukke ud i atmosfæren.

DMI tager udgangspunkt i både det mest optimistiske og det mest pessimistiske scenarium fra det internationale klimapanel IPCC. Med de positive briller på bliver stigningen begrænset til 30 cm i 2065, altså 50 år efter udgangsåret 2015. Med lidt sortsyn bliver der tale om 40 cm.

Kystanalysens forsøg på at visualisere, hvor hurtigt havet æder af strandene, når der tages højde for klimaforandringer i det mest optimistiske scenarium fra IPCC. Illustration: Kystdirektoratet

Begge skøn er behæftet med stor usikkerhedsmargin, og til dem skal der ifølge analysen lægges yderligere ti cm for at tage højde for ændrede vindforhold på Vestkysten. Dette gælder ikke for de indre farvande. Altså ender embedsmændene med et gennemsnit på 45 cm ved Vestkysten og 35 cm i de indre farvande. Om 100 år er det i øvrigt steget til hhv. 80 og 70 cm.

De lavtliggende områder bag klitterne er i fare

Hvis vi bliver i 2065, så bliver konsekvenserne af klimaforandringer, at vandet gnaver sig hurtigt ind på de danske kyster. I forvejen er den såkaldte erosionsrate langs den jyske vestkyst 3 meter om året (uden den kystsikring, som finder sted). Det stiger med 1,3 meter eller 43 pct. pga. klimaforandringerne. De betyder i sig selv, at der vil forsvinde gennemsnitligt 64 meter af Vestkysten de næste 50 år, hvis ikke kysten sikres yderligere.

'Analysen for 2065 og 2115 viser, at erosionen i denne periode vil medføre et gennembrud af klitbarrieren på jyske vestkyst, hvilket vil resultere i hyppige oversvømmelser af de store, lavtliggende arealer bag klitbarrieren, såfremt dette ikke imødegås,' konkluderer embedsmændene.

Konsekvenserne af de oversvømmelser har de ikke regnet på, for analysen anvender, hvad de kalder 'et statisk øjebliksbillede, som ikke tager hensyn til, at der forekommer erosion over tid'.

Læs også: Kronik: Sandfodring som kystsikring bygger på fejlagtigt dogme

De indre farvande opsluger ikke strandene i samme tempo, men kun med 1 meter om året. Klimaforandringerne medfører yderligere erosion på 0,7 cm om året, en stigning på 90 pct. i forhold til den naturlige erosion.

Embedsmændene beroliger med, at havet vil æde sig ind på kysterne i stort set de samme områder som i dag.

'Mellem 2015 og 2115 vil der ikke forekomme store nye områder med erosion. Erosionen her vil primært indebære tab af land, men efterhånden som kystlinjen rykker ind i landet, kan også infrastruktur og huse blive ødelagt.'

Samtidig vil der komme flere oversvømmelser i de samme områder, som i dag er udsat. Selv med udgangspunkt i klimapanelets positive scenarium bliver der tale om 38 procent flere oversvømmelser om 100 år end i dag.

Hvor vil det eroderede materiale aflejres?

Vil der være tanger, odder eller vader der vokser, eller vil det bare fordeles på havbunden?

  • 1
  • 0

Selv det optimistiske skøn på 30cm om 50 år kræver en voldsom acceleration i havstigningerne, som for Esbjergs vedkommende har været 1mm/året de sidste 100 år.
http://www.psmsl.org/data/obtaining/statio...
Længere nordpå er vandstanden stabil. Og det er svært at se nogen sammenhæng med CO2 udledning, så det bedste er nok blot at forberede os på det.
At koble erosionen med klimaforandringer (vandstand) er ikke overbevisende, når man ser hvor lidt den målte vandstand ændrer sig.
Det er DMI der har målestationerne, så det kan undre hvordan de når frem til de nævnte resultater.

  • 5
  • 29