Vesterbro får NOx-spisende fliser
København vil nu også forsøge sig med NOx-spisende betonfliser i den indre by. I første omgang er Gasværksvej på Vesterbro udset som forsøgsområde, når det gælder om at evaluere de såkaldte EcoNox-flisers miljøforbedrende egenskaber.
Der er tale om et EU-projekt, hvor Københavns Kommune i samarbejde med Teknologisk Institut måler nitrogenoxid-værdierne (NOx) i luften, og måler forskellen mellem almindelige fortovsfliser, kontra fortovsfliser med EcoNox.
Flisebelægningen på Gasværksvej mellem Vesterbrogade og Istedgade er blevet udskiftet med 400 EcoNox-fliser, mens strækningen fra Istedgade til Halmtorvet er udstyret med almindelige betonfliser.
EcoNox-flisen er iblandet titaniumdioxid, der omdanner NOx fra trafikken til ufarlige salte, ved hjælp af UV-lys. Saltene skylles væk med regnvandet.
Københavns Kommune har allerede siden projektets start i september 2011 målt NOx-mængden i luften på Gasværksvej, og ifølge kommunen vil der inden for kort tid komme nye målingsresultater, med de nye forudsætninger.
Ifølge regionschef for Starka Beton i Danmark Christian Lundeborg koster en EcoNox-flise med den aktuelle efterspørgsel det dobbelte af en almindelig betonflise, men i forhold til det samlede anlægsarbejde omkring etablering eller udskiftning af fortovsfliser er der kun tale om en samlet merudgift på 8 - 10 procent. Han gør dog opmærksom på, at prisen automatisk vil falde med en stigende efterspørgsel og dermed også større produktion.
»Vi vil gerne undersøge, hvordan man kan øge den procentvise nedbringelsen af NOx i bymiljøerne ved at optimere og viderudvikle vores produkt. Fliserne, der er behandlet med titaniumdioxid, er oprindeligt lavet for at kunne holde betonoverfladerne rene, og siden har man fundet ud af, at det også er effektivt i forbindelse med nedbrydning af NOx,« forklarer Christian Lundeborg.
Nedbrydningen sker ved lys, hvilket er en udfordring på de nordlige breddegrader.
»Vi vil gerne kunne få et produkt på markedet i Skandinavien, der er i stand til at reducere NOx-udledningen med mellem 20 til 30 procent,« uddyber regionschefen.
Projektet i København er angiveligt det første i Danmark med EcoNox-fliser, men fliserne har været testet gennem længere tid i Malmø i Sverige.
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
der skulle havde stået hvor lidt lys. Men er der nogen der ved hvor man kan blive kloger på processen?
Teknologisk Institut har forsket meget i den.
</p>
<p>Der er til gengæld ingen problemer med allergi. Primært fordi titania er ret godt til at blive i fliserne.
Eller måske for titanium som metal er noget af det mest bioforligelige, der findes. Bruges rigtig meget til proteser og implanteringer.
Så vidt jeg ved er hvidpigmenteret natursæbe til trægulve tilsat titaniumdioxid, netop for at give en hvid effekt. Betyder det at hvid natursæbe til trægulve har samme positive egenskaber (NOx-spisende) og negative egenskaber (kræftfremkaldende m.m.?).</p>
<p>Ikke fordi jeg havde tænkt mig at køre min dieselbil ind i stuen og lade motoren køre der, men det kunne alligevel være godt at vide, hvis man bor et sted med meget trafik og med trægulve. Endelig kunne man forestille sig at man vedligeholdte fliserne med hvidpigmenteret natursæbe for at holde dem rene og fortsat NOx-spisende.
Den fotokatalytiske effekt kræver UV-lys - og masser af det. Så der er næppe den store effekt indendørs.
hvad koster de i forhold til almindelige fliser
.
Ole, hvorfor læser du ikke bare artiklen. Det står i den.
[quote]
hvad med det der afgives er det helt ugiftigt. hvad med allergi hvad når fliserne skal bortskaffes [/qoute]
Ole, er du bekymret for tandpasta og hvid vægmaling? Det hvide farvepigment i begge produkter er - tada- titandioxid.
Der findes i dag ingen tegn på at dette produkt eller det aktive indhold skulle være sundhedsskadeligt på nogen måde. Men forskningen forstætter generelt inden for nanoteknologi.
På spørgsmålet om belægningen er afhængig af direkte sollys, så er processen ikke udelukkende afhængig af direkte sollys, men fungere også i nogen grad kun ved UV-lys. Selv når solen ikke skinner, og UV-strålingen er mindre, kan de fleste af de skadelige stoffer elimineres.
Ved forsøg i vinteren/foråret 2009 – 10 i Malmø. (Malmø by’s egen udregning) viste det sig, at på trods af dårlige lysforhold samt snedække under lang tid, fungerede Econox under disse mindre venlige forhold. (https://www.malmo.se/download/18.781896bd12b176447858000874/Rapport_resultat_titandioxidplattor_Amiralsgatan1008%5B1%5D.pdf#search='econox')
Jan Lang, Produktchef Starka Beton
Brugen af TiO er også kendt fra taget. Se mere på www.noxite.dk
der skulle havde stået hvor lidt lys. Men er der nogen der ved hvor man kan blive kloger på processen?
Det lyder interessant, men hvis processen er afhænger af direkte sol lys så er gasværksvej nok ikke lige den gade man skulle vælge, med mindre man vil teste hvor lidt sol der skal til
De ligner nu almindelige betonfliser i alle farver, og ser ud som om de har ligget der i mindst 20 år.
Selvfølgelig er titania (det mere alm. navn) kræftfremkaldende. Det er alle metal-partikler i luften. Støv i det hele taget er kræftfremkaldende. Dog kun i meget lille grad.
Der er til gengæld ingen problemer med allergi. Primært fordi titania er ret godt til at blive i fliserne.
Så vidt jeg ved er hvidpigmenteret natursæbe til trægulve tilsat titaniumdioxid, netop for at give en hvid effekt. Betyder det at hvid natursæbe til trægulve har samme positive egenskaber (NOx-spisende) og negative egenskaber (kræftfremkaldende m.m.?).
Ikke fordi jeg havde tænkt mig at køre min dieselbil ind i stuen og lade motoren køre der, men det kunne alligevel være godt at vide, hvis man bor et sted med meget trafik og med trægulve. Endelig kunne man forestille sig at man vedligeholdte fliserne med hvidpigmenteret natursæbe for at holde dem rene og fortsat NOx-spisende.
Bliver bydelens fliser så kridhvide, som de var malede hvide. Man bruger det jo i maling og har gjort det i mange, mange år. Men det ville sikkert se flot ud.
Canadiske undersøgelser viser, at høje koncentrationer af titaniumdioxid støv giver cancer i luftvejene hos rotter - måske mere relevant for de der fabrikerer EcoNox fliserne, men værd at tage med i overvejelserne sålænge det kun er et forsøg.
https://www.ccohs.ca/headlines/text186.html
Reelle alternativer til nedbringelse af trafikforureningen er at fortrække - billig/gratis offentlig transport, samtidig skal elbiler være totalt fritaget for afgifter - og strømmen skal ikke leveres af kulfyrede kraftværker. Hvor svært kan det være - forstår det ikke.
hvad koster de i forhold til almindelige fliser forstår ikke hvordan det kan være sundere have et kemikalie mere hvad sker der når hundene tisser på fliserne hvad med det der afgives er det helt ugiftigt. hvad med allergi hvad når fliserne skal bortskaffes ville de ikke være bedre plante flere træer.
at de har spærret det halve af gaden af? Netop fra Istedgade til Vesterbrogade? Det må da helt klart give en reduktion i forhold til den anden del af gaden, som forøvrigt kun er en tredjedel så lang. På strækningen fra Halmtorvet til Istedgade holder bilerne typisk i tomgang og venter på rødt lys, hvorimod de kører på 2/3 af strækningen fra Istedgade til Vesterbrogade. Hvordan vil de tage højde for disse forskelle i brugen af vejen?
Interessant metode, men ret beset er der vel tale om en reducering af NOx til N2?
interessant hvis noget ikke forbrugende af andre energi typer (strøm) kan omdanne noget ikke ønskeligt til noget der ikke er skadeligt...
-den slags kan man da ikke få nok af, håber eksperimentet falder positivt ud.