Vestas vinder grøn pris for ultrapræcist testsystem til vindmøller
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Teknologiens Mediehus kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Vestas vinder grøn pris for ultrapræcist testsystem til vindmøller

Austin, Texas: Et avanceret testsystem for vindmøller med en præcision i dataindsamlingen på ned til et millisekund har sikret den danske vindmølleproducent Vestas en pris i kategorien Green Engineering ved prisuddelingen Graphical System Design Achievement Awards ved konferencen NIWeek i Texas.

»Med prisen kan vi jo vise vores kunder, at vi er grundige til at teste vores udstyr,« siger Rasmus Vistisen, measurement systems engineer ved Vestas.

I to år har han sammen med den danske leverandør af industrielle systemer CIM arbejdet på det prisbelønnede projekt, som går ud på at udstyre vindmøller med et hav af sensorer. De bliver brugt til at kontrollere, om vindmøllen opfører sig, som den bør, i forhold til de computermodeller, der ligger til grund for møllen.

Systemet baserer sig på National Instruments RIO-platform, der er et FPGA-baseret system til realtidsbehandling af data i barske miljøer. Når Vestas ønsker at teste en vindmølle ude i et autentisk miljø, får møllen installeret en særlig sensorudstyret gearboks samt flere RIO Compact-enheder fra National Instruments.

Computerne placeres forskellige steder i vindmøllen, eksempelvis er der en i turbinen, så den kan indsamle data fra flere relevante dele i møllen, fortæller Rasmus Vistisen.

Det er nødvendigt at anvende et realtidssystem som RIO, fordi sensorerne genererer store mængder data, der skal være synkrone ned til omkring et millisekund for at være sammenlignelige, forklarer han.

Det vil sige, at hvis man for eksempel vil sammenligne vibrationerne i gearboksen med vibrationer ved foden af vindmøllen, skal tidsstemplet i datapakkerne være ganske nøjagtigt. Og det kan kun lade sig gøre ved at anvende realtidshardware som RIO, så der ikke opstår andre, uforudsigelige forsinkelser i selve måleudstyret.

Synkroniserer med GPS-signal

Netop datasynkroniseringen har været en af de allerstørste udfordringer i forbindelse med projektet, forklarer Morten Pedersen, test solutions manager ved CIM.

»Det er et projekt, der er stort og kompliceret, og vi er stolte over, at det er lykkedes at lave systemet,« siger han.

For at sikre synkroniteten i dataene benytter Vestas GPS-signalets puls, der ret præcist falder en gang i sekundet. Kombineret med en cirkatid, som bliver sendt rundt mellem de forskellige RIO-enheder over ethernet i vindmøllen, så er det muligt at beregne et præcist tidspunkt ganske nøjagtigt, forklarer Rasmus Vistisen.

»Da vi begyndte på projektet, var vi nogle af de første, der arbejdede med det her, og derfor har vi selv måttet skabe en del af målemetoderne,« siger han.

Data afslører nedslidning

Når testdata fra gearboksen og andre steder på vindmøllen løber ind fra sensorerne, lagres de i første omgang lokalt i møllen.

»Alt efter, hvordan internetforbindelsen er ved det enkelte site, så uploader vi enten dataene til vores egne servere, eller også kører der en tekniker ud og skifter harddisken i møllen og sender den fyldte harddisk til os,« siger Rasmus Vistisen.

De indsamlede data bliver blandt andet brugt til at teste, om Vestas egne modeller for vindmølledesign stemmer overens med den faktiske påvirkning, som møllen bliver udsat for. Dataene kan også fortælle Vestas, i hvilken grad de enkelte mølledele bliver nedslidt, så man bedre kan finde det optimale tidspunkt at udføre servicetjek på møllerne.

Bedst med ekstreme vejrforhold

Netop fordi det i høj grad er møllebelastningen, Vestes undersøger, så bliver de særligt sensorudstyrede gearbokse primært sat i møller, som befinder sig på steder med eksempelvis ekstreme vind- eller temperaturforhold.

Vestas tester og måler selvfølgelig også på gearbokse og andet i virksomhedens teststationer, inden de bliver sendt ud i den virkelige verden.

»Vind og vejr er en så kompleks størrelse, at det er svært at teste møllerne tilstrækkeligt i eksempelvis en vindturbine, derfor vil vi gerne have data fra den virkelige verden også, så vi kan bruge dem til at justere vores eksisterende modeller og testsystemer,« siger Rasmus Vistisen.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Jeg synes det er interessant, at Vestas har lavet et nyt testsystem til vindmøllerne, og som det er beskrevet i artiklen, vil systemet jo give Vestas oplysninger om driftsforhold og nedslidning af vindmøllerne til brug for fremtidigt vindmølle design.

Lad os håbe, at det kan give Vestas en konkurrencefordel i et meget konkurrencepræget marked, for Vestas kunne jo godt bruge lidt mere vind i sejlene i alle tilfælde hvis man ser på aktiens kursudvikling, og beskæftigelsen hos Vestas har jo også været større tidligere.

 • 0
 • 0

Opsamling og behandling af data om møllernes opførsel i den virkelige verden er indlysende nødvendigt for at kunne forbedre maskineriet.

Men jeg vil lige henvise til dette:
http://www.rovsing-dynamics.com/news/news_...

Vestas har altså ikke det første og nok heller ikke et bedre produkt end det Winergy præsenterede for 2-3 år siden og løbende er forbedret.
(skal lige siges at jeg ikke er upartisk, da jeg selv har arbejdet på produktet hos Rovsing Dynamics).

 • 0
 • 0

...og det er ikke det samme som Rovsings system. Systemet omtalt i denne artikel er selve DAQ-systemet, som jeg mener er verdensførende ifht. fleksibilitet, stabilitet og performance. Det er udviklet til at være skalerbart op til mange tusinde kanaler af hundredevis af typer, fordelt world-wide men stadigt indgående i samme målesystem. Triggering globalt via GPS på mikrosekund-niveau (ikke "kun" millisekund som artiklen nævner).

Jeg kan selvfølgelig ikke komme ind på alle detaljerne, men de fleste andre systemer er lukkede softwaremæssigt. Fleksibiliteten i dette system opnår Vestas bl.a. ved at have adgang til al design-dokumentation og source-kode. Herudover er systemet plug-in baseret, så mange ting kan konfigureres og dynamisk loades kun ved ændringer i konfigurationsfiler. Hvem andre tilbyder dette?

Hele analyse-delen kommer så ovenpå vores system, dét er hovedsageligt hvad Rovsing tilbyder, ikke?

Mvh
Steen

 • 0
 • 0

Hej Steen - Tillykke med prisen og anerkendelsen!

Systemet fra Rovsing Dynamics er ligeledes skalerbart og konfigurerbart via userinterfacet. Mulighederne begrænses i praksis kun af de anvendte DAQ enheder, ligesom de også afgør hvorvidt DAQ og analyse integreres. Disse kan afhængigt af installationstypen bl.a. være NI, Simatic eller RD's egen SPU. Derudover kan der snakkes med en lang række andre interfaces.
Men det er rigtigt at analysen skal ses som det primære i RDs samlede system.
Hvem ved - Måske køber Vestas en dag et RD system og beder om interface til jeres DAQ? ;o)
I må i hvert fald have "god vind" fremover med det spændende projekt.

 • 0
 • 0