Vestas tester sol- og vindhybrid i spansk vindmøllepark
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Vestas tester sol- og vindhybrid i spansk vindmøllepark

Illustration: Vestas Wind Systems

Et hybrid-anlæg med en vindmølle og et solcelleanlæg, der begge benytter vindmøllens styresystem har for nyligt set dagens lys i en spansk vindmøllepark ved navn Janda III i nærheden af Cadiz.

Anlægget er et fællesprojekt mellem Vestas og selskabet EDP Renewables, der driver vindmølleparken. Projektet passer ind i begge selskabers ambitioner om at kunne levere grøn strøm, når kunderne har behov for det.

Læs også: Vestas skal bygge australsk hybridanlæg i kraftværks-størrelse

Hybridanlægget består af én af parkens eksisterende vindmøller, nemlig en Vestas V112-3.0 MW turbine og et 372 kW solcelleanlæg.

Vindmøllen modificeret

Jævnstrømmen fra solcelleanlægget fødes direkte ind i vindmøllen, hvor møllens til lejligheden modificerede effektelektronik både kan omforme og transformere solcelle-strømmen, så den bagefter kan sendes ud på elnettet.

Ved at kombinere sol og vind, regner selskaberne med at kunne opnå både en øget kapacitetsfaktor og en højere årlig energiproduktion.

Læs også: Vestas indleder samarbejde med ambitiøs batteriproducent

Portugisiske EDPR ejer både mølle og solcelleanlæg, mens Vestas står for design og installation af den nye hardware i vindmøllens effektelektronik.

Ved at koble solcelleanlægget på vindmøllens styresystem, kan man spare på antallet af omformere, hvilket igen gør det samlede system billigere.

Samarbejder med stor spiller

Ifølge Bo Svoldgaard, som er Senior Vice President for Innovation & Concepts hos Vestas demonstrerer hybrid-projektet de store fordele, der er ved et samarbejde mellem Vestas og EDPR:

»Erfaringerne fra dette projektet vil kunne fremskynde virkeliggørelse af ​​vores strategi om at integrere og kombinere vedvarende energiformer, fordi markedet ser ud til at ville efterspørge mere og mere vedvarende energi i fremtiden,« siger han i en pressemeddelelse.

Læs også: Grønt er det nye sort: Europæiske energiselskaber har forstået budskabet

Vestas' samarbejdspartner, EDP Renewables (EDPR) er den fjerdestørste vindkraftproducent i verden og har de seneste år gennemgået en ekstraordinær udvikling.

Selskabet er i øjeblikket til stede på 12 markeder (Belgien, Brasilien, Canada, Frankrig, Italien, Mexico, Polen, Portugal, Rumænien, Spanien, Storbritannien og USA), og det er det portugisiske energiselskab, Energias de Portugal, S.A. som er hovedaktionær i EDPR..

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Sol og vind energianlæg der deler den samme inverter, giver bare et "singel point of failure"! Kraftelektronikken skal ovenikøbet være stor nok til at håndtere begge anlægs peak ydelse, og det bliver den ikke billigere af.

Der kan muligvis spares lidt penge men det må være ganske lidt.

Sol og vind, kombineres for at give en højere Kapacitetsfaktor. Ja, det er præcis det store problem for vejr-afhængig energiproduktion.

  • 0
  • 21

Hvorfor skal det dog kunne håndterer begge peakværdier?

Ja, det er der ikke meget grund til. Det sker at der er fuld knald på både sol og vind, men det er sjældent samtidigt. For almindelige solcelleanlæg er der så sjældent fuld knald på solen at jævnstrømskapaciteten som regel bygges noget højere end vekselstrømskapaciteten. I begge anlæg er det en ingeniørmæssig opgave at beregne den økonomiske optimering af omkostning og værdi som funktion af vejrarkiverne.

Tyndfilmstaget her https://ing.dk/artikel/solcelletaget-pa-ve... synes at være 13kW DC og 5kW AC.

  • 3
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten