Vestas tester kæmpe 'Lego'-mølle: Effekt på 15 MW og 256 meter høj

Plus24. maj 2022 kl. 05:216
vestas vind vindmølle V236-15.0 15MW offshore
15 MW-møllen består blandt andet af moduler fra tidligere modeller, for eksempel converterne. Der sidder nemlig én af på hver side af nacellen. Illustration: Vestas Wind Systems A/S.
På Vestas-møllen V236-15.0 MW er alt bare større. Der er ikke tale om store designspring, men fokus har været på at møllenn er nem at samle og transportere. En prototype skal testes fire km fra Frederikshavn.
Artiklen er ældre end 30 dage

Vestas og European Energy vil bygge et testcenter til havvindmøller ud for Frederikshavn, der blandt andet skal teste en ny, 256 meter høj mølle på 15 MW.

Men trods de designmæssige udfordringer, vindmøller i den skala medfører, så er det væsentligste ved V236-15.0 MW, ifølge Vestas teknologichef Christian Gjerløv, at den består af moduler, der er nemme at sammensætte og kan bruges på tværs af mølletyper.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
6 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
6
27. maj 2022 kl. 11:32

En vinge er den komponent som er vanskeligst at transportere på grund af længden. Der er endnu ingen som har haft lyst til at producere en 2-delt vinge, selv om det vil gøre transporten meget lettere. Men måske bliver det en dag en realitet.

Før det bliver en realitet, skal det vel være relevant.

Den eneste relevans, jeg kan få øje på, er netop i det enkelttilfælde, hvor møllen testes på land, og man for længst fjernet alt, hvad der forhindrede lange emner i at komme omkring hjørnerne på vejen fra Hanstholm hav til Østerild Testcenter.

På havet er der ingen problemer med at komme omkring hjørnerne, og alle Vestas' vingefabrikker til havvindmøller, har egen havnekaj med kran, så de kan køres direkte ud af fabrikshallen og ombord på det skib, som sejler vingerne frem enten projekthavnen eller direkte til det kranskib, der rejser møllen.

5
27. maj 2022 kl. 10:41

Hvad er det for test som er bedre ved Fredrikshavn testcenter frem for at lave test ved Nationalt testcenter i Østerild Klitplantage ved Thisted ?

De tester den jo både i Østerild og ved Frederikshavn, så der er ikke noget der indikerer at det er bedre at teste ved Frederikshavn end i Østerild.

Det er uden tvivl mest effektivt at teste i Østerild, men der er jo ting, man får testet i Frederikshavn, som man ikke kan teste i Østerild, eksempelvis processen med at samle og montere nacellen med kranskib.

Jeg forestiller mig at nacelle-modulerne bliver kørt til Østerild og løftet op enkeltvis i Østerild, mens den ved Frederikshavn tilfælde kan samles på kajen i Lindø, lastes om bord på kranskibet og løftes op i ét stykke. Det giver nogle vigtige erfaringer ift den kommende projektplanlægning.

Samtidig giver det mulighed for at teste 2 prototyper parellelt, måske med enkelte forskelle, som man dermed får testet mod hinanden, og dermed komme hurtigere frem til certificering.

4
24. maj 2022 kl. 22:13

En vinge er den komponent som er vanskeligst at transportere på grund af længden. Der er endnu ingen som har haft lyst til at producere en 2-delt vinge, selv om det vil gøre transporten meget lettere.

Det har man talt om i mere end 25 år. Hvis man samler det med et tunge-gaffel system med låse bolt som på et svævefly, så bliver bøsningerne hurtigt ovale, og der kommer slør i samlingen. Alternativet er at lime det sammen, hvilket betyder at en kritisk limning skal foretages på en mark, under ugunstige forhold.

2
24. maj 2022 kl. 21:24

Har plukket 3 citater fra artiklen:

  1. Enkeltdele skal være nemme at producere, transportere og vedligeholde.
  2. Komponenter er også ofte designet med henblik på at være i en størrelsesorden, der er nemme at transportere.
  3. Vingerne er for eksempel, med en længde på 115,5 m, meget større end tidligere vinger.

Et tårn til en vindmølle kan opdeles i flere sektioner. Når tårnet ved montagen sammenboltes opnår det en styrke, som ikke er reduceret pga. de mange flangesamlinger.

En vinge er den komponent som er vanskeligst at transportere på grund af længden. Der er endnu ingen som har haft lyst til at producere en 2-delt vinge, selv om det vil gøre transporten meget lettere. Men måske bliver det en dag en realitet. Det er ikke teknisk umuligt, men frygten for at vingen ikke bliver langtidsholdbar har hidtil været et godt argument for at fremstille den i eet STORT stykke.

1
24. maj 2022 kl. 10:07

Hvad er det for test som er bedre ved Fredrikshavn testcenter frem for at lave test ved Nationalt testcenter i Østerild Klitplantage ved Thisted ?