Vestas' supercomputer forudsiger produktion med ultra-præcise vinddata
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Vestas' supercomputer forudsiger produktion med ultra-præcise vinddata

Skal jeg placere en vindmølle her, eller er det bedre at flytte den ti meter?

Når Vestas sælger en vindmølle, vil køberen fremover også kunne få nogle hidtil uhørt præcise modeller for vindforhold med i handlen.

Med den nye supercomputer Firestorm, der netop er blevet målt til at være den 53.-hurtigste i verden, råder Vestas nu over en gigantisk beregningsmuskel, som skal bruges til at regne på vejr og vind over hele kloden.

Den 24 tons tunge computer, der består af 1.222 kraftige IBM-maskiner sat sammen i et lynhurtigt netværk, kan klare 150 billioner beregninger i sekundet, også kaldet 150 teraflops.

Men den slags regnekraft er nødvendig for Vestas' mål om at kortlægge vindforholdene verden over helt ned i detaljer.

»Alle de lavthængende frugter er høstet i vindmøllebranchen. Alle de gode steder på flad mark er taget, så nu begynder man at opføre vindmøller i komplekst terræn. Prisen er, at så skal man vide, hvordan vinden opfører sig,« forklarer Anders Rhod Gregersen, seniorspecialist fra Vestas.

Firestorm skal både beregne vejrudsigten for hele kloden, men også gå helt ned i detaljer i områder, hvor der er interesse for at sætte vindmøller op. Den slags sker i dag ved at rejse master med meteorologisk måleudstyr, men det viser kun vindforholdene på netop det punkt, hvor masten står.

»Nu kan vi lave en vindsimulering, for eksempel i et bjergområde, med ekstremt stor nøjagtighed. Vi vil gerne vide, hvor der er turbulens, så en mølle ikke kommer til at stå i en uheldig lomme,« siger Anders Rhod Gregersen.

Mere præcist billede af økonomien

Ud over at turbulens vil give et lavere udbytte fra vindmøllen, vil det også slide møllerne ned hurtigere og koste dyrt i reparationer. Med en meter-præcis kortlægning af vindens bevægelser i hele området kan kunderne få et meget mere præcist billede af økonomien for en vindmølle, udelukkende på baggrund af computersimuleringer.

»Vores vindmøller bliver ikke købt, fordi de har en flot facon eller farve, men som en investering, der skal give afkast. Nu kan vi regne ud, hvad en kilowatt-time vil koste her eller der, og det er det, kunderne vil vide,« siger Anders Rhod Gregersen.

Ud fra meteorologiske data fra de seneste 11 år skal supercomputeren også regne på, hvordan vinden tidligere har blæst overalt på kloden.

»Uden at vi skal ud og sætte en meteorologisk målemast op, kan vi give kunden et meget præcist bud på, hvordan indtjeningen i et potentielt vindmølleprojekt ville have set ud de foregående 11 år. Udbyttet fra vedvarende energikilder er ofte forbundet med usikkerhed, og vi gør alt, hvad vi kan, for at drive disse usikkerheder ned. Midlet her er en meget kraftig computer,« forklarer Anders Rhod Gregersen.

Firestorm spår om kommende elproduktion

Supercomputeren bruges også fremadrettet. Når en vindmøllepark er blevet opført, hjælper Firestorm løbende kunderne med meldinger om, hvor stor en elproduktion de kan forvente fra møllerne de kommende dage. Det gør samspillet mellem traditionelle kraftværker og vindmøllerne meget lettere.

»I et land som Danmark, hvor vi har meget vindmølleenergi, betyder det noget. Der sidder ikke en speeder på et kulkraftværk, man bare kan træde på. Der skal man vide lidt tid i forvejen, om man skal skrue op og ned,« siger Anders Rhod Gregersen.

Endelig skal de meget præcise vejrudsigter for møllerne også bruges til at reparere møllerne og udskifte komponenter på dage uden vind. Dermed går ejerne af vindmøllen ikke glip af elproduktion, når møllen skal stoppes.

Vestas købte også i 2008 en supercomputer, der dengang var Danmarks hurtigste. Lidt efter blev firmaet dog overhalet af DMI, som overtog førstepladsen i en periode. Med Firestorm, der er ti gange hurtigere end forgængeren, har Vestas igen bragt sig i front.

Emner : Vindmøller
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Computeren kan forhåbentlig bidrage til opstillingen af flere landvindmøller i skov og på bjergterræn hvor det kan tage en del af risikoen ud af projekterne hvis man mere sikkert kan sige hvor meget strøm en bestemt opstilling vil medføre i den slags kompliceret terræn. Computeren kan formentlig også bruges til at optimere det aerodynamiske design af møllevinger.

Jeg tror ikke derimod ikke der bliver meget at hente ved at forudsige strømproduktion fra vindmøller så det letter planlægningen af backup power fra fossile kraftværker hvis de bruger naturgas. Et moderne naturgaskraftværk kan gå fra 0MW til 500 MW på godt 90 minutter og så hurtigt skifter vejret næppe i et helt land. Der er derfor ikke noget behov for at forudsige produktionen fra vindkraft hvis backup kraften kommer fra billige naturgaskraftværker. Hvis backup kraften derimod leveres fra kulkraft er det nyttigt men kulkraften skal udfases i fremtidens elforsyning hvis vi vil gøres os håb om at undgå en ekstrem opvarmning af det globale klima i dette århundrede.

  • 0
  • 0

anlæg af landingsbaner med henblik på forebyggelse af virkningerne fra vind shear kan vel komme vel ind som en sidegevinst?

  • 0
  • 0

....opvarmning ?

En ekstrem temperaturstigning er alt over 2 graders celsius på et århundrede da det vil medføre kollaps af økosystemer og massedød blandt arterne mange steder på kloden og det er ikke et eftermægle vi kan være tjent med. Jeg tror at en massiv global udbygning med billige landbaserede vindmøller i kombination med ligeledes billige naturgasfyrede kraftværker er afgørende for at undgå en sådan ekstrem opvarmning af vores klima.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten