Vestas stadig verdens største vindmølleproducent

Danmark huser stadig verdens største vindmølleproducent - i hvert fald gjorde vi det ved udgangen af 2010, hvor Vestas besatte førstepladsen på listen over verdens største vindmølleproducenter.

Det fremgår af en ny analyse af de globale markedsandele i vindmølleindustrien i 2010, som det danskejede, internationale konsulentfirmaet Make har udarbejdet.

Analysen viser også, at konkurrencen i toppen er benhård. Vestas er altså nummer ét, mens kinesiske Sinovel er nummer to, amerikanske GE Wind nummer tre og kinesiske Goldwind nummer fire.

Sinovel har dermed overhalet GE, og Goldwind har sparket tyske Enercon ud af top fire. Men som nævnt er løbet meget tæt på de fire første pladser, idet forskellen mellem nummer ét og nummer fire er på bare to procent-point.

I det hele taget var 2010-markedet markant præget af kinesiske vindmølleproducenter, der udgør fire af de ti største producenter nu mod tre året før - og hvor de fleste altså rykker markant opad i rækkerne.

Ifølge analysen står europæiske vindmølleproducenter fortsat stærkt, når det gælder havvindmøller. 75 pct af offshore-leverancerne i 2010 kom fra europæiske producenter med Siemens og Vestas i spidsen.

De ti største vindmøllefabrikanter var ved udgangen af 2009 - ifølge BTM Consult World Market Update: Vestas, GE Energy, Sinovel, Enercon, Goldwind, Gamesa, Dongfang, Suzlon, Siemens and REpower. Suzlon and REpower both now belong to the Suzlon Group.

Emner : Vindmøller
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Nærværende artikel bruger 1 år gamle tal til at fortælle os at Vestas er verdens største vindmølleproducent. Det eneste "hårde" fact i artiklen, er, de 75% andel i havvindmølleproduktioner europæerne har. Ingen konkrete tal, ingen grafer for udvikling i markedsandele. Mon ikke det kunne gøres bedre?

 • 0
 • 0

@Jesper Ørsted

Nærværende artikel bruger 1 år gamle tal til at fortælle os at Vestas er verdens største vindmølleproducent.

Artiklen omhandler markedet for hele året 2010. Det er mindre end 3 måneder siden 2010 sluttede, så sådan statistik kan ikke udgives meget hurtigere.

Jeg ville også foretrække at artiklen havde en egentlig tabel med præcise markedstal, men jeg gætter på at det skyldes at Ingeniøren blot referer til en pressemeddelelse fra analysefirmaet.

 • 0
 • 0

Når Gold Wind og Sinovel puster Vestas i nakken, og sikkert også meget snart overhaler Vestas, så skyldes det at Kina er et meget stort vindmøllemarked, og at de to nævnte producenter har meget store andele af dette.

Når man ser på resten af markedet, udenfor Kina, så er de to kinesere stadig meget langt fra at indhente Vestas.

Det er i og for sig det samme der gælder for det amerikanske marked, som også er meget stort, og hvor GE dominerer. Dog har jeg indtrykket af at GE er lidt mere fremme på det globale plan end de to store kinesere.

De lokale producenter vil altid have en vis præference på deres egne markeder, og derfor vil amerikanske og kinesiske producenter altid have en tendens til at opnå store markedsandele, også globalt set.

Men når Vestas stadig er de største, så er det fordi de har været bedst til at sprede sig på fleste mulige markeder, med lokale produktionsfaciliteter indenfor rækkevidde af alle interessante markeder.

De er således ikke nær så eksponeret på ændringer i markedsvilkårene for et bestemt marked, eksempelvis som hvis USA får en ny præsident med et andet syn på VE end den foregående.

Når de har været i stand til at lægge luft til mange af de mindre konkurrenter, som ellers halede kraftigt ind på Vestas i 2008-2009, så er det især på grund af den finansielle krise, som har betydet at banker ikke ville finansiere projekter, med mindre man benyttede veletablerede og velafprøvede produkter og underleverandører, for at minimere risikoen ved investeringen,

Vindkraftmarkedet har stadig et kæmpe vækstpotentiale, så selvom Vestas skulle dumpe et par pladser ned og selvom deres markedsandel skulle blive halveret i %, så er det stadig et kæmpe stort vækstpotentiale for Vestas.

I alle de lande, hvor lokale producenter ikke har præference, er det iskold Cost o Energy, hvori beregning af både møllens kostpris, effektivitet og driftsikkerhed indgår, der tæller. Her er jeg rimeligt overbevist om at Vestas fører an i en rum tid endnu, skarpt forfulgt af Siemens og GE, som endnu ikke er så spredte på markederne som Vestas.

 • 0
 • 0

Nærværende artikel bruger 1 år gamle tal

Som Richard også påpeger, så bygger tallene naturligvis på producenternes årsrapporter, som altid dumper ind i løbet af første kvartal, året efter. Før alle årsrapporterne er offentliggjort, kan man naturligvis ikke lave en fyldestgørende analyse af markedsandelene, så tallene må siges at være ganske friske, da Q1 sluttede for blot 16 dage siden.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten