Vestas satser på flydende havvindmøller
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Vestas satser på flydende havvindmøller

Verdens største vindmølleproducent, Vestas, satser på, at fremtidens havvindmøller skal flyde.

Virksomheden har derfor indgået forskningssamarbejde med det norske forskningsinstitut Nowitech omkring flydende fundamenter, der passer til vanddybder på mere end 30 meter.

»Vi ser løbende på forskellige løsninger og materialer, der kan sænke udgiften på energi ved fremtidens havvindmøller. I den forbindelse kunne flydende fundamenter være en mulighed og derfor vil vi være med i den relevante forskning, der bliver udført,« siger Anders Søe-Jensen, der er direktør for Vestas' havvindmølleforretning, i en pressemeddelelse.

Verdens første flydende vindmølle bliver trukket til sin rette plads. Foto: Øyvind Hagen, StatoilHydro Foto: Øyvind Hagen, StatoilHydro

Meldingen kommer oven på, at Vestas i dag præsenterede en ny version af virksomhedens havvindmølle på den europæiske havvindmølle-konference i Stockholm.

Møllen V112-3.0 MW kan ifølge Vestas producere mere strøm end nogen anden mølle i 3 MW-klassen.

»Vi er på offshoremarkedet på den lange bane og vil derfor have endnu mere at afsløre på området i de kommende måneder,« siger Anders Søe-Jensen også i pressemeddelelsen.

Nowitech har arbejdet med flydende fundamenter til vindmøller i mange år og har blandt andet forbindelse til verdens første flydende vindmølle, der blev indviet i sidste uge.

Norge har fået verdens første flydende vindmølle

Udmeldingen fra Vestas kommer, efter at Statoilhydro indviede verdens første flydende vindmølle 10 km sydvest for den norske Karmøyø i sidste uge.

Møllen har fået navnet Hywind og er en 2,3 megawatt vindmølle fra danske Siemens Wind Power, mens den traditionelle flyder, der også bruges i andre offshore-sammenhænge, er bygget af franske Technip.

Vindmøllen skal bruges til test i to år og bl.a. fortælle, hvordan vind og bølger påvirker konstruktionen, samt hvordan konceptet kan optimeres.

Herudover skal den også afsløre huller i teknologien, der ifølge Statoilhydro stadig er umoden og har lang vej til kommercialisering.

Hywind vejer 5300 ton, er 65 meter høj, og diameteren på vingerne er 80 meter. Møllen kan flyde ved en vanddybde på 120-700 meter.

Ny vindmølle fra Siemens

Også Siemens er på banen med en ny mølle netop nu. Virksomheden lancerer en ny udgave af sin 3,6-megawatt-vindmølle. Den får en vingediameter på 120 meter. Møllen bliver baseret på den kendte teknologi fra SWT-3.6-107, men forventes at levere omkring 10 pct. mere elektricitet.

Dokumentation

Nowitech
Nyhed fra Vestas
StatoilHydro om Hywind
Nyhed fra Siemens

Tillykke til Vestas og Siemens.
Bedre J/generatoreffekt er en rigtig god nyhed.

Tillykke til Norge.
De får en god mulighed for at udbygge elektricitetsproduktionen der kan udnytte deres hydrokrafts energitilgængelighed og score synergieffekter på deres off shore kompetencer.

  • 0
  • 0

Jeg tænker på om det vil være en fordel at koble et mindre antal møller sammen i en stiv struktur af hensyn til øge trægheden.

Et problem kan selvfølgelig være, at der formentlig vil gå forholdsvis meget kraft tabt i disse temmelig lange sammenkoblinger.

  • 0
  • 0