Vestas overhalet: Konkurrent laver havets længste møllevinger
more_vert
close
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Vestas overhalet: Konkurrent laver havets længste møllevinger

Illustration: Siemens Gamesa

Siemens Gamesa Renewable Energy – en fusion mellem tyske Siemens og spanske Gamesa – har nu lanceret både en ny landvindmølle- og en havmøllemodel på en stor vindkonference i Amsterdam i dag.

Havvindmøllen bygger på Siemens' gearløse havmølle-design, men er opgraderet med ekstra lange vinger på den eksisterende 8 MW-platform. Den nye model har således en rotordiameter på 167 meter.

Hver vinge er dermed 81,5 meter og 1,5 meter længere end vingerne på ærkekonkurrenten MHI Vestas' havmølle, der efterhånden er opgraderet til en effekt på 9,5 MW.

Læs også: MHI Vestas presser sin 8 MW-mølle op på 9 MW

Landvindmøllen bygger på Gamesas design og er med gear, en mærkeffekt på 4,2 MW og en rotordiameter på 145 meter. Modellen er beregnet til placering på middelgode vindplaceringer.

Klar til salg i 2020

Ifølge en pressemeddelelse skal havmøllen med de lange vinger opstilles og testet i Østerild i 2018 og forventes klar til salg i 2020.

Ørsted – ledende dansk selskab indenfor offshore vindenergi – har tidligere annonceret, at man ville anvende Siemens 8 MW-havmøller til en hollandsk vindmøllepark.

Læs også: Dong Energy bliver til ... Ørsted

Nu bekræfter selskabet, at der er tale om den nye type vindmølle med ekstra lange vinger.

For at komme hurtigere på markedet med den nye model har Siemens Gamesa indledt et samarbejde med Fraunhofer IWES i Bremerhaven, Tyskland, hvor man vil udføre diverse tests af nacellen til foråret.

Læs også: Ny testcenter: Vindmøllevinger skal testes i flere retninger samtidig

Ifølge en pressemeddelelse fra selskaberne er det muligt at genbruge de fleste komponenter fra 7 og 8 MW-platformen.

Lange vinger med lille vægtforøgelse

Nye er derimod de ekstra lange vinger, som ingeniørerne i de to selskaber har formået at designe til en længde på 81,5 meter med bare 20 procents vægtforøgelse i forhold til den eksisterende vinge på 75 meter.

Vingerne produceres af glasfiber og i ét stykke med Siemens patenterede produktionsmetode.

»Med rotoropgraderingen tilbyder vi vores kunder højere energiudbytter ved lavere vindhastigheder,« siger Andreas Nauen, CEO Offshore hos SGRE, i en pressemeddelelse.

Tidligere tirsdag meddelte energiselskabet Vattenfall, at de vil købe Siemens Gamesa-vindmøller til deres tre danske hav- og kystmølleprojekter på tilsammen 955 MW.

Læs også: Vattenfall bestiller Siemens Gamesa til historisk stor havmølleordre

Ifølge selskabet er der også her tale om den nye havmølletype med ekstra lange vinger.

Vindmøllefabrikanten Adwen, som var et joint venture mellem vindmølleproducenterne Gamesa og Areva, har tidligere lanceret en havmølle med 180 meter i rotordiameter.

Men efter fusionen mellem Gamesa og Siemens er denne model udfaset og erstattes af Siemens Gamesas havmølleserie.

Hvad koster sådan en "fætter" installeret på effekt på 9,5 MW ?
Er der tal på hvor meget prisen bliver pr kwh ( salg) og hvad Vattenfall vil tjene pr kwh ?
Dertil kommer vel en pris på infrastruktur ( kabel i land) som vi alle er med til at betale .
Så hvad er den samlede pris pr kwh ( salg ) ?

  • 0
  • 0