Vestas om kollaps: Vi tror ikke, boltene var spændt godt nok
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Vestas om kollaps: Vi tror ikke, boltene var spændt godt nok

De foreløbige undersøgelser af det gådefulde Vestas-havari i Sverige viser, at det var en fejl i den boltede flange mellem tårnsektion ét og to, der førte til, at vindmøllens tårn juleaftensdag knækkede sammen og sendte resten af den 400 ton tunge vindmølle mod jorden.

Læs også: Vestas om kollapset 400-ton-mølle: “Vi har aldrig oplevet noget lignende”

Det oplyser Vestas pressechef, Michael Zarin:

»Boltene er blevet undersøgt af et eksternt metallurgisk laboratorium. De foreløbige undersøgelser herfra indikerer ikke, at der var problemer med boltenes kvalitet, og derfor fokuserer vores fortsatte undersøgelse på den procedure, hvormed man forspænder boltene,« siger han.

Havariet af den relativt nyopstillede Vestas V112 3 MW-vindmølle betragtes af fagfolk som meget usædvanligt, da tårnet er knækket tæt ved jorden, og fordi havariet skete under normal drift i bare 10-12 sekundmeter vind.

Læs også: Se billederne af kollapset Vestas-mølle på 185 meter

Lemnhult vindmøllepark ejes af Stena Renewables, og de resterende 31 vindmøller er stoppet, indtil årsagen til havariet er fundet.

De svenske myndigheder har besluttet også at lade deres officielle havarikommission se på møllekollapset. Det er første gang, kommissionen skal undersøge et havari i en vindmøllepark.

Vestas fortsætter ligeledes sine undersøgelser af årsagen til havariet.

Læs også: Uheldig svejsning svækkede tårnflange på havareret Samsø-mølle

Lemnhultparken blev opført i perioden 2012-2013 og forventes at kunne producere 270 GWh strøm om året. Parken har kostet 1,27 mia. DKK.

Hvor er det pineligt at man (igen) skal læse om vindhastigheder som "sekundmeter" og så her på ingeniøren endda om en vindmølle.
Gad vide om forfatteren køre 80 timekilometer i sin bil, på landenvejen eller er det så åbenlyst forkert?

Jeg håber forfatteren ved den rigtige enhed for vindhastighed.

Mvh Henrik.

  • 7
  • 21