Vestas: Modulopbyggede vindmøller skal sikre billigere vindstrøm

Illustration: Vestas

Vestas præsenterer nu en ny modulopbygget vindmølleplatform og de første to modeller, bygget på den såkaldte EnVentus-platform, som virksomheden i sit pressemateriale betegner som »næste generation indenfor vindmølleteknologi«.

Den modulopbyggede platform, som bygger på teknologi og systemdesign fra Vestas' 2 MW, 4 MW og 9 MW platforme, skal dels gøre det muligt at tilpasse vindkraftværkerne mere individuelt til kundens behov og vindmøllernes placering, dels skal modulopbygningen være med til at sænke prisen på vindkraftstrøm.

Læs også: MHI Vestas presser sin 8 MW-mølle op på 9 MW

»Rejsen mod en modulbaseret platform blev indledt i 2012 og forventes at skabe øgede fordele og muligheder for at optimere nuværende og fremtidige værdikædebehov, såsom designprocesser og transport,« hedder det i pressemeddelelsen.

Et kik ned i nacellen på en vindmølle fra Vestas' nye modulære platform. Illustration: Vestas

Standardopbygningen består af to-trins medium speed gearkasse og en generator med permanente magneter, som Vestas har kørt med længe – blandt andet i Vestas' 8 MW havvindmølle.

Læs også: Her er Vestas' nye kæmpe-mølle

Fordeler momentet

Løsningen sikrer, at man fordeler momentet fra vingerne mellem gear og generator, hvilket giver to mindre og ikke så belastede komponenter.

Samtidig får man en mere effektiv energiproduktion ved de lave vindhastigheder.

Læs også: Permanente magneter volder Vestas problemer i produktionen

Med de 162 meter opnår Vestas at kunne bryste sig af de længste vinger på markedet for landvindmøller – og med, at vindmøllen kan producere 26 pct. mere strøm ved placeringer med middelgod vind end Vestas' hidtil største landvindmølle. Den er på 4,2 MW og med bare 150 meter i rotordiameter.

Ifølge Vestas har vindmøllen de længste vinger i verden blandt vindmøller på markedet for landvindmøller. Illustration: Vestas

Længere vinger - samme støj

Samtidig støjer den større vindmølle ikke mere end forgængeren på 4,2 MW – 104 dB – skriver Vestas.

Den anden model med lidt kortere vinger og er beregnet til placering i områder med kraftigere vinde og kan prale af et lydniveau under 104 DB.

Læs også: Sådan knækker Vestas kurven for støj fra større vindmøller

Begge modeller kan støj-optimeres og dermed nå helt ned på 98 dB.

Begge kan leveres med tårne, der giver en navhøjde på op til 166 meter.

Den første prototype på V150-modellen forventes opstillet i 2. halvdel af 2019, mens modellen med længere vinger først forventes klar til test i praksis midt i 2020.

Læs også: Unik komponent var årsag til spektakulær vindmøllebrand

Begge forventes i serieproduktion omkring et år efter, at prototypen er stillet op.

Emner : Vindmøller
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Løsningen sikrer, at man fordeler momentet fra vingerne mellem gear og generator, hvilket giver to mindre og ikke så belastede komponenter.

De to komponenter sidder, så vidt jeg forstår, i serie mht. momentet, så hvordan kan det kaldes en fordeling af momentet? (Momentet aftager undervejs fordi generatoren kører hurtigere end vingerne, det er vel det man bruger gearet til.)

  • 2
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten