Vestas leverer møller til Europas største landanlæg i Norge
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Vestas leverer møller til Europas største landanlæg i Norge

Fra 2018 til 2020 vil kraftfulde vindmøller på 3,6 MW rejse sig på stribe på Fosenhalvøen, Hitra og i Snillfjord i Norge, indtil de står med en samlet effekt på 1.000 MW. Derved bliver vindmølleanlægget det største landbaserede anlæg i Europa, skriver Teknisk Ukeblad.

Danske Vestas har fået ordren – hvilket i øvrigt er Vestas' største ordre nogensinde ifølge Finans.dk.

Mere end fordobler Norges vindkapacitet

Vindmøllerne fordeler sig ud i seks parker, der er strategisk placeret kystnært i et af Europas mest blæsende områder. Fire parker skal stå på nordsiden af Trondheimsfjorden, mens de resterende to parker skal stå syd for fjorden. I alt kommer der til at stå 278 møller i området.

Hver mølle er 87 meter høj og har et vingefang på 117 meter, og når de alle er på plads i 2020, vil de til sammen producere 3,4 terrawatttimer elektricitet årligt og desuden mere end fordoble Norges vindkraftskapacitet, som i dag er på 838 MW, skriver Teknisk Ukeblad.

Et genoplivet projekt

I juni sidste år så det ellers ud til, at Fosen-Snillfjordprojektet, som anlægget hedder, ikke ville blive til noget. Norges Statkraft vurderede nemlig, at projektet ikke kunne betale sig, men voldsomme modreaktioner betød, at der blev pustet nyt liv i møllerne.

Genforhandlinger ledte til, at projektet i dag er blevet mere effektivt og billigere end det oprindelige, skriver Statkraft. Det skyldes blandt andet, at en større del af anlægget bliver placeret nord for Trondheimsfjorden, hvor vejret er mere blæsende.

Projektet kommer til at løbe op i 8,6 milliarder kroner ifølge Teknisk Ukeblad og kræver betydelige investeringer i centralnettet.

Statkraft kommer selv til at eje 52 pct. af parkerne, TrønderEnergi kommer til at eje 8 pct., og de resterende 40 pct. vil blive ejet af Nordic Wind Power DA, som er et europæisk investorkonsortium.

Med al deres 100% regulerbare vandkraft kan de uden videre opføre over 10 GW vindkraft, uden risiko for at skulle afhænde det billigt til naboerne.

Danmarks bedste mulighed for at mindske den risiko en en fortsat udbygning af transmissionskapaciteten til nabolandene.

  • 5
  • 2

Bare for at forståelsen bliver helt nøjagtig:

Hvis der er tilstrækkelig overførselskapacitet imellem Norge og DK, så er den pris som vindkraften sælges til akkurat den samme uanset om møllen står i nærheden af Blåsjø ellerSjælsø.

  • 4
  • 1