Vestas lancerer ny serie af højtydende lavvinds-vindmøller

Vestas har netop lanceret en serie på tre nye vindmøller med en effekt på 4- 4,2 MW og et vingefang på mellem 117 og 150 meter.

Ideen med 4 MW-serien er at kunne levere store vindmøller til mange forskellige slags placeringer på land - fra områder med stærk vind, måske tyfon'er, til områder med lave vindstyrker, forklarede Vestas på et pressemøde torsdag.

Den nye serie bygger på Vestas eksisterende produktplatform V112 3 MW, der blev lanceret i 2010, og som henad vejen er blevet udvidet med flere modeller med større vingefang.

Men nu har forskellige teknologiske finesser gjort det muligt at opgradere 3 MW-platformen til en 4 MW med tilsvarende længere vinger på.

21 pct mere strøm

Slagnummeret i serien er en vindmølle med 150 meter i rotordiameter og 4 -4.2 MW generatoreffekt:

»V 150 4 MW vil blive den højst ydende landvindmølle til lavvindsområder. Samtidig kan den for eksempel producere 21 pct mere strøm på et givet site end V136 3,45 MW møllen fra den 'gamle' serie,« forklarede CTO i Vestas, Anders Vedel på pressemødet.

Anders Vedel forklarer, at man hele tiden arbejder for at reducere prisen pr kWh vindenergi, og derfor forudsætter en opgradering fra 3 til 4 MW en lang række forbedringer og opgraderinger af kendte komponenter.

Konkret er lejer blevet forstærket og kapaciteten på pitchsystemet til vingerne øget. Gearkassen er desuden blevet forstærket på modellerne med en rotordiameter på 136 og 150.

Optimeret vingedesign

Generatorsystemet kan opgraderes fra 4 til 4,2 MW, hvor det måtte ønskes, ligesom man har opgraderet fuldskalaomformeren og tilført ekstra kølekapacitet.

Også de 73,7 meter lange vinger - som giver et bestrøget areal på 17.671 kvadratmeter - er optimeret i design og materialeteknologi, hvor Vestas benytter en kombination af kulfiber og glasfiber.

Samtidig har man med det nye design opnået at reducere støjen fra V 150 vingerne til 104.9 dBa.

Med til serien hører også muligheder for at købe branchens højeste tårn (166 meter), som med en V150-4.0 / 4.2 MW kan give en total vingespidshøjde på 241 meter.

Vestas forventer at kunne levere de nye 4 MW møller fra andet kvartal 2019.

Firmaet har installeret mere end 4.000 møller i 34 lande på seks kontinenter af 3 MW-typerne.

Emner : Vindmøller