Vestas gør de mobile robotter til en del af automationen
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Vestas gør de mobile robotter til en del af automationen

Illustration: Teknologisk Institut

Et nyt forsøg på Vestas ­Assembly i Ringkøbing viser, hvordan mobile platforme og robotter kan udveksle data og dermed øge produktiviteten. Produktionsprocesser, som Vestas egentlig mente ikke kunne automatiseres, får dermed del i Industri 4.0.

Det er den korte historie om projektet, der både involverer mobile platforme fra den danske producent MIR og robotarme. Men mest af alt indeholder det grundelementerne i en moderne automatiseret produktion, hvor de enkelte produktionsenheder taler sammen og dermed optimerer produktionen.

Det forklarer Lars Dalgaard, der er sektionsleder på Teknologisk Instituts Center for Robotteknologi. I den proces er mobile platforme helt afgørende, og her opstår der nemt et problem:

»Vi har jo arbejdet med mobile platforme i mange år, men hvis vi skal ud over opgaven med at køre fra A til B på et produktionsgulv, så er det faktisk ret udfordrende at få dem til at indgå som en integreret del af systemet,« siger han.

Pointen er, at de mobile platforme sagtens kan køre i rutefart mellem faste punkter, mens det er langt sværere at få dem til at reagere på data og indgå som aktiv part i selve produktionen. Det kan for eksempel være selv at vente på, at processen i en robotcelle er færdig, og derefter køre komponenterne hen til den næste proces eller på et mellemlager. Men det kan også være, at de i god tid skal reagere, når en produktionsproces har brug for flere komponenter, og selv hente dem.

Det handler i virkeligheden om at se den mobile platform som automationsudstyrets forlængede arm og ikke bare som transport, forklarer Lars Dalgaard.

Robotsoftware taler med alle

For at optimere den proces har Teknologisk Institut udviklet software-systemet Robot Coworker, som kort fortalt er et system, der gør det muligt at sammensætte mange forskellige automationsplatforme og få dem til at samarbejde. Det betyder, at den samme software både kan køre på robotarmen og på MIR-robotten:

»Selvfølgelig er der et software-lag i alle de forskellige robotter, som er specifikt for den enkelte, men ved hjælp af en kommunikationsprotokol til udveksling af data kan vi nu få enhederne til at arbejde sammen,« forklarer Lars Dalgaard.

Protokollen hedder OPC-UA og blev frigivet i 2008.

Det er her, hele ideen om Industri 4.0 kommer ind i projektet. I Vestas-projektet er det en produktionsrobot, der smører bolte. Robotcellen kommunikerer direkte med den mobile robot og kan give besked om, at boltene er færdig­smurt og skal fragtes til produk­tionshallen.

Det forklarer Kim Langhoff, der har ansvaret for løbende at forbedre produktiviteten på Vestas’ produk­tionsfabrik i Ringkøbing. Her fremstilles naceller og hubs til de store vindmøller. Dertil skal der bruges bolte i mange forskellige størrelser, og de skal være smurt på en helt bestemt måde:

»At samle en vindmølle er et meget manuelt arbejde, som vi ikke har ment egnede sig til at automatisere. Vi har nok troet, at vi var lidt unikke,« siger Kim Langhoff.

Manuelle processer automatiseres

Men det viste sig, at TI og rådgiveren Technicon havde en løsning på nogle af udfordringerne ved at koble MIR-robotten til den smørecelle, som Vestas havde installeret.

Her kommer bolte med forskellig gevindstørrelse og længde ind i kasser, som bliver hentet på traditio­nel manuel måde med en rullevogn. Kassen har et unikt nummer, så robotten ved, hvilke bolte der sidder hvor i kassen, og hvordan de skal smøres. Når processen er færdig, og boltene er tilbage i kassen, får den mobile platform besked og kører kassen ud til produktionen.

»Projektet har gjort, at vi nu er kommet forbi den barriere, hvor vi fortalte os selv, at det ikke var muligt at automatisere vores manuelle processer. Nu kan vi se, at der faktisk ikke er nogen grænser for, hvad der kan lade sig gøre. Vi er dygtige til at bygge vindmøller, men når det gælder automatisering af processerne, så skal vi huske at ringe til de rigtige folk,« siger Kim Langhoff.

Indtil videre har den mobile platform og samarbejdet med smørecellen kun været et forsøg. Men projektet har allerede sat tanker i gang, om hvordan det kan gøres endnu mere automatiseret. Det kunne for eksempel være nogle siloer rundt om smørecellen, så robotten selv kan hente de bolte, den får besked på. På den måde ville det ikke længere være nødvendigt at hente bolte på et lager.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten