Vestas fortier oplysninger om havarier

Vestas har ikke fortalt sine investorer et eneste ord om de seneste havarier med selskabets vindmøller på Djursland, i Odsherred, i Gotland, i Skotland og i Nordengland.

Vestas information til investorer og presse på selskabets hjemmeside gælder udelukkende positive begivenheder som nye, store ordrer i udlandet.

Ifølge fuldmægtig Stefan Gotfredsen fra Finanstilsynet fastslår paragraf 27 i lov om værdipapirhandel, »intern viden skal offentliggøres, hvis den må antages at få mærkbar betydning for kursdannelsen«.

Kursen på Vestas-aktier er ifølge Børsen faldet med 2 procent siden weekenden, da to havarier fandt sted, og hvor kommunikationsdirektøren indrømmede, at uheldene var pinlige for Vestas og skadelige for vindmøllebranchen. Men aktien er steget igen siden.

Alligevel er aktieanalytiker Henrik Breum, Danske Equities, ikke i tvivl om, at havarierne har betydning for vurderingen af Vestas, også selv om kursen ikke er direkte påvirket.

Kursen holder sig i ro, fordi investorerne ved, at Vestas har store beløb hensat til teknisk risiko, så to havarier i Danmark, et i Sverige og et par i England og Skotland ventes ikke at påvirke regnskabsresultatet særlig meget.

»Men det, investorerne hver gang tænker på, er, om der i et uheld kan skjule sig en seriemæssig fejl, som kan tvinge firmaet ud i en større udskiftning af materiel,« forklarer Henrik Breum.

Selv ikke, da Vestas i juni 2004 måtte hente 80 store havmøller fra Horns Rev i land på grund af skader i transformere og generatorer, informerede firmaet offentligheden. Listen over selskabsmeddelelser er helt tavs på det punkt.

Men heller ikke i januar 2005, da en Vestas-mølle ved Udby løb løbsk, ligesom det skete ved Halling i fredags, fandt Vestas det umagen værd at orientere offentligheden af egen drift. Udby-møllen spredte med stor bevægelsesenergi sine vragstumper over et større område, og beboere i nærheden måtte evakueres.

»Det er også betydningsfuldt på andre måder for kursdannelsen. Vindmølleindustrien er ret ung, og branchens image er vigtigt for den generelle holdning til vindmøllefirmaer,« siger Henrik Breum.

»Endelig er der den politiske bevågenhed. Dramatiske uheld kan påvirke den politiske opinion,« tilføjer han.

Adskillige politikere har været ude med nye krav om forbedret vedligeholdelse. Senest har energiminister Connie Hedegaard (K) forlangt, at Vestas reviderer sine vedligholdelsesplaner og præsenterer dem inden for en uge.

Hverken Vestas finansdirektør Henrik Nørremark eller kommunikationsdirektør Peter Wenzel Kruse har været til rådighed for en kommentar til denne artikel.

Dokumentation

Vestas selskabsmeddelelser (intern viden) fra 2007-2008
[Vestas aktiekursudvikling i den seneste uge](http://trader.borsen.dk/borsendk/site/miniweb/stockpop.page?magic=(cc%20(tsid%2020833)%20(detail%20(diagram%20search%20(period%205D)%20(from%20%E5%E5%E5%E5mmdd)%20(to%20%E5%E5%E5%E5mmdd)%20(ta%20none)))))

Emner : Vindmøller
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Vedvarende energi i almindelighed - og vindmøller i særdeleshed - har i årtier haft meget lang snor. De hører nemlig under "blød" teknologi, som i sig selv er god. Derimod er atomkraft "hård" teknologi og derfor afskyeligt. De firmaer, der arbejder med sådan noget, må nødvendigvis være svindlere. Det er en holdning, som ikke alene findes i de såkaldte miljøorganisationer, men som nu også gennemsyrer erhvervslivet. I et interview med tidsskriftet UDENRIGS nr. 3/2007, der udgives af Det Udenrigspolitiske Selskab, udtaler generalsekretær Kim Carstensen fra Verdensnaturfonden: ".. Selv i Europa i dag er der problemer med at opretholde sikkerheden på atomkraftværkerne. Alvorlige uheld forekommer, og der er aktuelle eksempler fra Tyskland på, at myndighederne ikke får de oplysninger, de har brug for fra de selskaber, som driver værkerne." Hermed sigtes uden tvivl til uheldet på Krümmel i slutningen af juni 2007. Dette blev af det tyske reaktortilsyn vurderet til størrelse nul (0) på den internationale skala for atomuheld (INES). Påstanden om, at Vattenfall, som driver værket, skulle have tilbageholdt oplysninger er forkert. Vattenfall og kontrolmyndigheden (socialministeriet i Kiel) udsendte en fælle pressemeddelelse om uheldet. Nogle dage senere gik der politik i sagen, som bølgede i tyske medier i flere uger - og der røg to hoveder i Vattenfall. Er der nogen, der har fantasi til at forestille sig de politiske reaktioner, hvis et turbineblad fra Krümmel var røget 500 m væk?

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten