Vesselbo formand for miljøudvalget

Eyvind Vesselbo fra Venstre bliver både partiets miljøordfører og formand for Folketingets miljøudvalg.
Den nyvalgte 55-årige kultursociolog er kendt for sine fremskrivninger af antallet af udlændinge, som har vakt stor postyr. Han er også kendt som manden, der opbyggede Danmarks Statistiks miljøkontor og udgav de første miljøstatistiske publikationer herhjemme.

"Jeg har en stor solid baggrund på miljøområdet," siger Eyvind Vesselbo efter 20 år i Danmarks Statistik, hvor han blev mobbet ud fra, efter at et privat brev til daværende finansminister Mogens Lykketoft (S) havnede på rigstatistikerens bord. Brevet kritiserede Danmarks Statistiks personalepolitik, der ikke gav plads til indvandrere, flygtninge eller handicappede.

Det seneste år inden folketingsvalget 20. november arbejde Eyvind Vesselbo for tre Venstre-folketingsmedlemmer, nemlig Jørgen Winther, Jens Kirk og Hans Christian Schmidt, der blev miljøminister i tirsdags.

I den forgangne folketingssamling har Venstre kritiseret, at Miljøministeriet producerede den officielle statistik.

  • Da Danmarks Statistik er en neutral institution, bør Danmarks Statistik lave sine egne tal og ikke bare tage dem fra Miljøministeriet, siger Eyvind Vesselbo.

Om miljøpolitikken siger Eyvind Vesselbo, at der blev lavet for mange komplicerede og uforståelige regler under Svend Auken.

  • Det er bl.a. omkring lokalplanlægningen, at nærområdet skal have have langt mere indflydelse på beslutningerne, erklærer den ny miljøordfører om det ventede forslag, der vil give kommuner plankompetence i byer og mulighed for at bygge en ekstra bolig på landbrugsejendomme.

Kursen vil nok være den samme i klimapolitikken bortset fra, at man skal lægge større vægt på at nedbringe CO2-udledning i andre lande, hvor det vil være billigere (joint implementation), siger Eyvind Vesselbo.