Vescovo fandt en kløft ... og så lavede han verdens dybeste dyk
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Vescovo fandt en kløft ... og så lavede han verdens dybeste dyk

Illustration: Five Deeps Challenge

Ganske få mennesker har set dybdemåleren stå stille på 10.912 meter. I 1960 var det Don Walsh og Jacques Piccard i Trieste. I 2012 var det James Cameron. I år var det rigmanden Victor Vescovo.

På sin 12 timer lange mission den 28. april fandt han en kløft, som han smuttede ned i med sin ubåd Limiting Factor. Og dernede ramte dybdemåleren på 10.928 meter. Victor Vescovo er dermed det menneske, der har dykket dybere i verdenshavene end noget andet menneske.

Læs også: Rigmand dykker til verdenshavenes største dybder

Hans overordnede mission går under navnet Five Deeps, hvilket hentyder til, at han vil foretage de dybeste dyk fem steder på kloden. Men han nøjes ikke med et dyk per sted. I Mariangergraven, hvor Challenger Deep findes, dykkede ubåden Limiting Factor således fem gange frem til 7. maj.

Dermed lykkedes det både at opdage mindst tre nye arter, hente sten op fra havbunden og at tage prøver. Under et af dykkene opdagede Victor Vescovo blandt andet en genstand, der ligner plast og skal undersøges nærmere, fremgår det af en pressemeddelelse fra The Five Deeps.

Bragte flag og isøkse med sig i dybet

Victor Vescovo er mangemilliardær og har skaffet pengene til sine eventyr gennem sit firma Equity i Dallas, der hjælper industrivirksomheder med at blive mere effektive.

På hans CV står også jagerpilot, og så har han stået på ski til både Nord- og Sydpolen og besteget de højeste bjerge i Jordens syv verdensdele – i øvrigt med et amerikansk flag og en isøkse, der nu også har været med i Challenger Deep.

Artiklen fortsætter efter grafikken

Illustration: Lasse Gorm Jensen

Reddede sonde fra havbunden

Under et af de fem dyk var to af teamets andre folk ombord, Patrick Lahey og Jonathan Struwe, og de foretog en redning af en af de videnskabelige sonder, som bliver sendt ned på dybet forud for ubådens nedstigning.

Sonderne bruger Limiting Factor blandt andet til at triangulere sin position på bunden, men den ene havde sat sig fast i havbunden på 10.927 meter. Med ubådens fjernstyrede arm lykkedes det dog at få vristet den fri og få den med op til overfladen.

Næste dyk for Victor Vescovo bliver i ishavet i det såkaldte Molloy-dyb, hvor dybden “kun” er 5573 meter, men holdet forventer alligevel at møde de største udfordringer her på grund af de ekstreme vejrforhold.

Video: En ukendt art af søpung, et vandmandslignende dyr, observeret første gang af mennesker på bunden af Det Indiske Ocean 5. april 2019 af Victor Vescovo.

Emner : Vandmiljø
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

En lidt pudsig overskrift :-)
Ja jeg ved godt at jeg burde have skrevet til redaktøren, men den her var bare lidt for sjov :-)
Iøvrigt en spændende artikel.

  • 2
  • 2

Fra en reklame midt i artiklen :
"Relateret jobannonce: Ingeniør til trafik- og vej området".
Undskyld, men det lyder altså knapt så spændende.

  • 2
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten