Verdensrekord i længste flyvning på solceller

Det engelske militærteknologifirma Qinetiq har sat uofficiel verdensrekord i at holde en solcelledrevet flyvemaskine i luften længst muligt.

Det ultralette, ubemandede Zephyr-fly holdt sig flyvende i 82 timer og 37 minutter. Det er cirka et døgn længere end Zephyrs seneste rekord og to døgn længere end den officielle verdensrekord, sat af UAV-flyet Global Hawk i 2001.

Undervejs krydsede Zephyr rundt i 18 kilometers højde, hvor den om dagen blev drevet af solceller og styret med autopilot. Overskydende solenergi blev brugt til at oplade flyets lithium-svovl-batterier, som holdt det svævende om natten.

Zephyr er bygget meget let af kulfibre. Alligevel vejer det tæt ved 30 kg, men flyet bliver trods alt sendt i luften med et menneskeligt kast.

Zephyr havde en lille, hemmelig last ombord - en amerikansk »military utility« beregnet på kommunikation.

Rekordforsøget, som foregik fra 28. til 31. juli i Sonora-ørkenen i Arizona, er en del af et britisk-amerikansk samarbejde, Joint Capability Technology Demonstration.

Hensigten bag rekordforsøget er at udvikle Zehpyr til brug for militær overvågning af konfliktområder. Men flyet vil også kunne bruges til videnskabelige fotoanalyser af Jorden eller som relæstation til civil kommunikation.

Dokumentation

Qinetiq's pressemeddelelse