Verdenspremiere: Kræftpatient får nyt luftrør groet fra egne stamceller

For første gang nogen sinde har en patient fået indopereret et syntetisk organ, der er dyrket i et laboratorium.

En 36-årig mand er nemlig ved at komme til hægterne, efter at han har fået indopereret et nyt luftrør - et organ, der er dyrket ud fra mandens egne stamceller. Det skriver guardian.co.uk.

Det er før lykkedes for forskere at dyrke et luftrør, men det er første gang, at det færdige organ er blevet indopereret i en patient.

Da stamceller endnu ikke har defineret, hvilken type celler de skal være, kan de bruges til at dyrke organer. Illustration: Wikipedia (Nissim Benvenisty)

Patienten var en afrikansk studerende, som boede på Island. Han led af kræft i luftrøret. Operationen blev udført på Karolinska Universitetshospital i Sverige.

Vigtigt skridt for lægevidenskaben

Operationen er et vigtigt skridt på vejen mod muligheden for at erstatte patienters organer. Den kan betyde, at patienterne ikke behøver at vente på en passende donor, men at lægerne i stedet kan dyrke de nye organer.

Det kan især betyde meget for børn, for hvem det kan være utroligt svært at finde donorer.

Luftrøret groede på et skelet af et plastikagtigt nano-kompositmateriale.

Dokumentation

artikel på guardian.co.uk

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Jeg ved ikke om han er helt medicinfri, men har c/p:

Today, Beyene is recovering well. Because the organ was grown from his own cells, there is no risk of his body rejecting it and no need for the harsh regimen of anti-rejection drugs that usually go hand in hand with an organ transplant.

  • 0
  • 0

I dag er det kommet frem at det hele var svindel.. Pastienterne døde og det påståede "organ" var ikke andet end et simpelt stykke plastic som med tiden blev inficeret med svamp og foresagede betændelse og til sidst døden.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten