Verdens tyndeste ledning er tre atomer tyk

Illustration: SLAC National Accelerator Laboratory

Små bitte stykker diamant, såkaldte diamondoider, i kombination med svovl- og kobberatomer, kan hæfte sig sammen til ekstremt små tråde eller ledninger. Det har forskere fra Stanford University og det amerikanske energiministerieums forskningslaboratorie SLAC vist i en nylig artikel i Nature Materials

Diamandoider består af 10 kulstofatomer og er de mindste enheder diamanter består af. Det er de “van der Waalske” kræfter som gør, at de hæfter sig sammen. Ved at koble kobber- og svovlatomer fast på disse diamandoider vil de hæfte sig sammen som Legoklodser i en bestemt rækkefølge, alt efter størrelse og form, og skabe et ledende materiale med kobber og svovl inderst og diamant yderst som et isolerende lag.

Diamandoider (yderst) har fået vedhæftet kobber- og svovlatomer. Når de blandes sammen, vil de automatisk hæfte sig sammen i en bestemt rækkefølge. Det skaber en nano-tråd med kobber og svovl inderst, som er halvledende, og diamant yderst som et isolerende lag. Illustration: SLAC National Accelerator Laboratory

Læs også: Nano-rør til silkeorme baner vej for ny elektronik

»Selve processen er ret simpel; Du blander alle ingredienserne sammen og så får du resultatet i løbet af en halv time. Det er næsten som om diamandoiderne ved hvor de vil hen,« siger Hao Yan i en pressemeddelelse fra SLAC National Accelerator Laboratory. Hao Yan er post.doc på Stanford og hovedforfatter på artiklen.

Ifølge forskerne, er det første gang, at det har været muligt at fremstille en nano-tråd med en fast krystallinsk kerne og gode elektriske egenskaber.

Læs også: Kemikere koger nanopartikler til printet elektronik i Ikea-gryde

Med de nye nano-tråde har forskerne fået endnu et værktøj til at fremstille nye materialer med ekstreme egenskaber. Tidligere har diamandoider været brugt til nano-tråde, der minder om de materialer der i dag bruges i LED, og ved at bruge zink kan nano-trådene bruges i pizoelektriske elementer.