Ukendt

  • Ing.dk er under ombygning - vi er tilbage mandag med nyt udseende. Henover weekenden er alt vores indhold åbent, men man kan ikke logge ind og debattere.

Verdens største neutrinodetektor er færdig under Sydpolen

Efter ti års planlægning og konstruktion blev byggeriet af IceCube Neutrino Observatory afsluttet i midten af december, da det 86. og sidste tov med optiske sensorer blev placeret i isen under Amundsen-Scott-basen ved Sydpolen.

I alt er 5.160 optiske sensorer placeret i en dybde mellem 1.450 meter og 2.450 meter i et rumfang på ca. en kubikkilometer.

Observatoriet skulle måle neutrinoer, når de i sjældne tilfælde rammer direkte ind i et hydrogen-eller oxygen-atom i isen og derved giver anledning til udsendelse af lyssignaler, der kan opfanges med de optiske sensorer.

Boretårn til boring af de 86 to kilometer dybe huller, hvori sensorerne skal placeres. Hullerne bores ved at sprøjte kogende vand ud gennem en dysse. Foto: NFS Illustration: NFS

Læs også: Observatorium dybt nede i Sydpolens is

Læs også: Neutrinoer og Icecube - verdens største observatorium

Læs også: 5.150 detektorer skal spore neutrinoer i isen

Herved kan man både detektere neutrinoer, der stammer fra fjerne egne i Universet eller solen - eller som dannes, når kosmisk stråling rammer Jordens atmosfære.

IceCube Neutrino Observatory, der har kostet omkring halvanden milliard kroner, er primært finansieret af National Science Foundation i USA og ledes af forskere fra University of Wisconsin-Madison.

Observatoriet har dog også fået økonomisk støtte fra Sverige, Belgien og Tyskland.