Verdens største CCD-kamera skal observere Universets mørke energi

Verdens største digitale kamera, Dark Energy Camera (DECam), er snart på vej til en bjergtop i Chile, hvor det skal hjælpe forskerne med at studere Universets mørke energi.

Det skal installeres på Victor M. Blanco Teleskopet på Cerro Tololo, der ligger 2.200 meter over havet ca. 460 km nord for Santiago i Chile og 80 km fra kysten ved byen La Serena.

Teleskopet blev bygget i 1976 af og i 1995 opkaldt efter den puertoricanske astronom Victor M. Blanco, der døde den 8. marts i år 92 år gammel. Dette teleskop er speciel velegnet til at bære en tunglast som DECam, der vejer omkring 350 kg.

Kameraet er bygget af Berkeley og Argonne National Laboratories. Det har netop undergået sine sidste test hos Fermi National Laboratory i USA og forventes at være i drift inden året udgangen af 2011

300 millioner galakser skal observeres

Over en periode på fem år skal kameraet i 525 nætter foretage observationer af 300 millioner galakser, der befinder sig flere milliarder lysår fra Jorden, og som blev dannet, da Universet kun var 3-4 milliarder år gammelt.

Kortlægningen vil omfatte 5000 kvadrat-grader af den sydlige himmel i fem spektrale områder i området fra 400 -1000 nanometer.

Ud fra disse observationer forventer forskere at kunne bestemme naturen af den mørke energi, der bevirker, at Universets udvidelse er accelererende.

Billederne optages med 62 CCD-elementer med 2048 x 4096 pixels. Yderligere 12 CCD-elementer af 2048 x 2048 pixels anvendes til styring og alignment.

Kameraet afkøles med flydende nitrogen til -100 grader Celsius for at minimere støjen. For at undgå kondensation på overfladen af CCD'erne vil det virke i vakuum med et lufttryk under en milliontedel del millimeter kviksølv.

For at øge effektiviteten til at opfange infrarødt lys er DECam forsynet med silicium-skiver, der er ti gange så tykt, som i konventionelle CCD-kameraer.

Enorme datamængder

En billede kan optages og udlæses i løbet af 17 sekunder, så udlæsningen kan ske, når kameraet flytter til en ny position.

Hvert billeder fylder ca. en gigabyte, og der forventes typisk at blive optaget 400 billeder pr. nat. Data sendes først med mikrobølgelink til La Serena og herfra med optiske fiberkabler til National Center for Supercomputer Applications i Illinois.

Udover at skulle bruges til projektet Dark Energy Survey vil DECam også være en generel facilitet til andre astronomiske observationer.

Dokumentation

Dark Energy Survey

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

"Over en periode på fem år skal kameraet i 525 nætter foretage observationer af 300 millioner galakser, der befinder sig flere milliarder lysår fra Jorden, og som blev dannet, da Universet kun var 3-4 millioner år gammelt."

Rolig nu - de første galakser begyndte først at danne stjerner ca. 200 mio. år efter BB.

http://videnskab.dk/miljo-naturvidenskab/r...

 • 0
 • 0

Ups - der gik i koks i millionerne og milliarderne, så jeg har rettet 3-4 millioner til 3-4 milliarder. Desværre bliver man ofte blind over for egne trivielle fejl.

 • 0
 • 0

Og medens vi fik en faktor 1000 på alderen, så undrer jeg mig over målet "5000 kvadrat-grader". Da jeg gik i skole var "en hel kugle" 4 PI - cirka 12 + en smule - altså steradianer.

Hvad er mon en kvadratgrad ? Næppe cirka 70 x 70 grader ?

 • 0
 • 0

Hvad er mon en kvadratgrad ? Næppe cirka 70 x 70 grader ?

1 grad X 1 grad.

Det er helt ok at regne med. Husk at grader, radianer, buesekunder, etc er normaliserede, dimensionsløse størrelser, som angiver et forholdsmæssigt udsnit af en cirkel - eller i dette tilfælde en kugleoverflade. Så det er altså ikke en ny enhed, for grader eller radianer er ikke enheder.

 • 0
 • 0

Tak for henvisning - OK, nu kan jeg så regne det ud. Hvis der er godt 41.000 kvadratgrader på en kugle, så se det diskuterede teleskob altså 41.000 / 5.000 = 1/8 af himmelkuglen - og det er ikke ret meget.

Jeg tager dagens appelsin og deler den i (2) halvdele, og dernæst i fjerdedele.

Sådan et udsnit af himmelkuglen kan jeg godt forestille mig.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten