Verdens største vindmølle er klar med todelte vinger
Konkurrencen om megavindmøller spidser til efter spanske Gamesa har lanceret verdens hidtil største vindmølle med en rotordiameter på 128 meter.
Dermed er den lige lidt større end Repowers og Enercons største møller, der har en rotordiameter på omkring 126 meter.
De store møllevinger udgør imidlertid et problem i sig selv, når møllevingerne skal transporteres fra fabrik til opstillingsområdet. Endnu er det ikke blevet populært at bruge eksempelvis luftskibe til den form for transport som ellers tidligere beskrevet på Ing.dk, så transporten skal oftest foregå over land, hvilket stiller helt særlige udfordringer til transportvejen, når 60 meter lange møllevinger skal svinge rundt i landskabet.
Derfor har Gamesa besluttet at dele vingen i to, så selve vingen først samles på opstillingstedet, hvilket gør det langt lettere for selskabet at få vingerne frem til opstillingsområdet. Der er dog tale om en prototype, men den har allerede været i sving og produceret sin første strøm. Ifølge selskabet vil erfaringerne fra prototypen indgå i kommende vindmøller. I forvejen har Enercon også produceret møllevinger, der kan deles.
Effekten når kun op på 4,5 MW
Gamesa oplyser endvidere i sin pressemeddelse, at modulprincippet også omfatter selve tårnet, hvilket betyder, at man kan bruge samme udstyr til at opføre denne vindmølle, som man bruger til langt mindre møller.
Men selv om Gamesa kan levere den største rotordiameter, oplyses møllen dog ikke til at have mere effekt end 4,5 MW, hvilket bringer dem bagud i forhold til Repower og Enercon, der begge har møller, der producerer over 5 MW.
I vindmølleindustriens førsteland, Danmark, er det sparsomt med oplysninger om 2-delte vindmøllevinger. Hverken hos Vestas eller LM Glasfiber, der er den største producent af vindmøllevinger, vil man sige noget om 2-delte vindmøller.
»Der er tale om forhold mellem os og vores kunder, som vi ikke kan udtale os om,« siger kommunikationsansvarlig i LM Glasfiber Helle Larsen Andersen til Ing.dk.
Dokumentation
Gamesa: The first prototype of the new Gamesa G10X-4.5 MW presented
