Verdens største solvarmeanlæg på vej ved Silkeborg
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Teknologiens Mediehus kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Verdens største solvarmeanlæg på vej ved Silkeborg

Den grønne linje afgrænser det område på Sejling Hede, hvor de 12.436 solfangere skal placeres. Illustration: Arcon-Sunmark

Med sine 12.436 solfangere bliver anlægget på Sejling Hede ved Silkeborg verdens største af sin slags og kommer med sine 80.000 MWh årligt til at dække 20 procent af det årlige varmeforbrug i Silkeborg svarende til 4.400 husstande.

Anlægget opføres af fra Arcon-Sunmark fra Skørping og er første led i Silkeborg Kommunes målsætning om udelukkende at producere CO2-neutral varme i 2030.

En større plan

Solvarmeanlægget og effektiviseringen af byens kraftvarmeværk, hvor også et røggaskondenseringsanlæg er i støbeskeen, er første del af en større plan for at omlægge varmeforsyningen i Silkeborg.

Læs også: Markant sporskifte: Fjernvarmeværker går fra naturgas til sol

Udover målsætningen om at være CO2-neutral i 2030, er en af hovedårsagerne til investeringerne i Silkeborg også at det såkaldte grundbeløb, som gasfyrede kraftvarmeværker får for at stå til rådighed som elproducent, bortfalder ved udgangen af 2018.

Imødekommer udgift på 100 millioner

Med tiltaget imødekommer og neutraliserer Silkeborg Forsyning således en stigning i omkostningerne på 100 millioner kroner, som ellers ville have ramt borgerne i 2019, vurderer kommunen. Kommunen håber, med opførslen af solvarmeanlæget, fremadrettet at kunne sikre kunderne en stabil udvikling i fjernvarmeprisen.

Det 156.694 m2 store solvarmeanlægget opføres i totalentreprise af Arcon-Sunmark og vil være i drift med udgangen af 2016.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Er der koblet et varmelager til? Hvis ja, hvor stort er det? Hvor stort er arealet af selve solfangerne?

  • 1
  • 0

De eksisterende 2 stk tanke, hver på 16.000 m3, tilføjes følgende:
1 tank på 16.000 m3 til lunkent vand.
1 tank på 16.000 m3 til koldt vand.

Alle 4 tanke kan forsynes fra solvarme og fra kraftvarme.
Om sommeren, hvor sol i perioder leverer hele behovet, er der således 64.000 m3 til rådighed.
De 157.000 m2 solfangere vil fylde ca 45 hektar land.

  • 10
  • 0

Fantastisk skridt i den rigtige retning for Silkeborg! Så mangler vi bare at skifte fra Bilernes By til Elbilernes By :-)

  • 6
  • 1