Verdens største olieselskaber går sammen om investering i VE

I morgen træder Paris-aftalen formelt i kraft. Samtidig vil syv af verdens største olie- og gasselskaber annoncere, at de går sammen om en ny fond, der skal investere i vedvarende energiteknologier, energieffektivisering og teknologier til at mindske forurening. Det skriver nyhedsbureauet Thomson Reuters.

Læs også: Danmark færdig som klimaduks: 2025-plan stopper 25 års CO2-nedgang

Ingen af selskaberne vil officielt bekræfte planen, så nyhedsbureauet bygger artiklen på anonyme kilder.

Ifølge avisens oplysninger vil lederne af BP, Eni, Repsol, Saudi Aramco, Royal Dutch Shell, Statoil og Total offentliggøre planerne på et møde i London.

Skal også investere i CO2-lagring

Ud over at investere i VE vil fonden også investere i CO2-lagring, også kaldet Carbon Capture and Storage (CCS)-teknologi.

Desuden vil selskaberne ifølge nyhedsbureauet fortælle om de næste skridt i olie- og gasselskabernes plan for at reducere sektorens emissioner. Ud over at bruge CCS i større stil forventes det, at selskaberne vil gøre en ekstra indsats for at mindske afbrændingen af overskudsgas (flaring) og mindske udledningen af methan fra utætte rørledninger.

Læs også: Norge tror stadig på CO2-lagring: Har givet Statoil 27 mio. til forundersøgelser

Hvor mange penge selskaberne vil investere, og hvor store reduktioner selskaberne satser på at opnå, fremgår ikke af artiklen.

Skeptiske miljøfolk

Blandt miljøorganisationer er der både forhåbninger og skepsis.

»Hvis støtten er stor nok, så kan fonden drive en udvikling inden for lavemissionsteknologier. Det vil blive interessant at se, hvor meget af deres 2.000 mia. kr store budget, de vil putte i denne fond,« siger Jonathan Marshall fra den britiske miljøorganisation Energy and Climate Intelligence til avisen The Telegraph:

Vil have højere pris på CO2-udledning

Alle selskaberne er medlemmer af det FN-støttede initiativ The Oil and Gas Climate Initiative (OGCI), der består af ti selskaber, som til sammen står for omkring en femtedel af verdens olie- og gasproduktion. OCGI udgav sidste år en pressemeddelelse og en rapport, der dels bakkede op om Paris-aftalens mål og dels skitserede, hvad selskaberne planlagde at gøre:

 • Energieffektivitet: Optimere effektiviteten af egne aktiviteter, forbedre effektiviteten i slutbrugen af brændstoffer og andre produkter, samarbejde med producenter og kunder om at forbedre effektiviteten af køretøjer.

 • Naturgas: Arbejde på at øge naturgasandelen i det globale energimiks, så man sikrer lavere livscyklus-udledninger end andre fossile brændsler i kraftværkssektoren, eliminere rutinemæssig flaring og methanudslip fra produktionen.

 • Løsninger på langt sigt: Investere i forskning, udvikling og innovation, der kan reducere klimagasudslip, samt deltage i partnerskaber, der skal fremme CCS, øge andelen af VE i det globale energimiks.

 • Adgang til energi: Udvikle projekter, der giver folk adgang til energi i partnerskab med lokale og nationale myndigheder og andre interessenter.

 • Partnerskabner og interessentsamarbejder: Samarbejde i gruppen med andre og individuelt om projekter og løsninger, der kan bremse klimaforandringerne.

Læs også: Venstre barberer igen populære energi- og miljøforskningsprogrammer

Desuden har selskaberne plæderet for, at verdens regeringer bliver enige om højere pris på CO2-udledning. Det vil gøre indførelsen af flere af teknologierne mere rentabel.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Alt for at bekæmpe den eneste trussel imod fossil industrien, kernekraft...

Det er jo et nødvendig skridt at tage når ens allierede "grønne" organisationer er ved at blive klogere og knapt så skeptiske overfor kernekraft, trods de penge man skyder i dem...

 • 0
 • 17

Hvis vi omskriver det de vil gøre til et forståeligt sprog, så står der jo bare. at de vil prøve at få den forældede fossilindustri til at fremtræde lidt grønnere, så da kan vinde politikernes velvilje nogle år endnu.

Det er jo ikke VE de vil skyde penge i men CO2-lagring og lidt effektivesering af brug af fossile brændseler, så de kan sige til politikerne, at de roligt kan lade alt fortsætte som hidtil. Jeg håber at politikere og medier vil give dem den omgang tæv de fortjener for sådan en tarvelig omgang plattenslageri.

 • 12
 • 1

Det vigtigste står tilsidst:

"Desuden har selskaberne plæderet for, at verdens regeringer bliver enige om højere pris på CO2-udledning. Det vil gøre indførelsen af flere af teknologierne mere rentabel."

Det gælder om at få markedet til at spille med. Specielt er det en forudsætning for implementering af CO2 lagring at prisen for at sende CO2 ud i atmosfæren bliver højere end lagring. Det kan kun ske gennem beskatning af forurening, et skridt man politisk hele tiden viger tilbage fra under pres fra fossilindustrien, finansverdenen og deres støtter på den politisk højrefløj. Men CCS teknologien en central i forsøget på at stoppe CO2 forureningen og vil gøre det muligt for fossilindustrien at fortsætte et stykke tid uden de samme negative konsekvenser for miljøet som er tilfældet nu. Specielt kan det åbne for investeringer i Bio CCS:

https://setis.ec.europa.eu/publications/se...

Kulstofafgifter vil samtidig være et boost for såvel akraft som VE, så uanset CCS vil fossilindustrien blive afviklet. Hvis CCS er godt er VE og akraft bedre. Spørgsmålet er om CO2 forureningen kan stoppes før forureningsskaderne er irreversible.

Selskabernes gode vilje/ændring af strategi vil vise sig i hvor meget de vil investere i udvikling og drift af renere teknologier. Det skal meget til og kassen bliver hurtigt tom hvis de skal konkurrere med en industri der blot forurener videre. Så det handler helt om den politiske reaktion. Og bemærk at der ikke er nogen amerikanske firmaer med i gruppen og med en Trump på nippet til at vinde valget ser det ikke specielt opmuntrende ud.

 • 6
 • 1

Jeg håber at politikere og medier vil give dem den omgang tæv de fortjener for sådan en tarvelig omgang plattenslageri.

Hvorfor skal de tæves. Det rækker vel hvis folk lader være med at købe disse afskyelige firmaers produkter. Det er såmænd ikke engang disse selskaber som brænder dem af, det er os med elværker biler og varme. De leverer blot nogle produkter som vi åbenbart ønsker og sågar betaler for.

 • 8
 • 0

Hvorfor skal de tæves. Det rækker vel hvis folk lader være med at købe disse afskyelige firmaers produkter.

Markedet er som bekendt skævvredet til fordel for fossiler, dels pgs af direkte eller direkte årlig støtte på 550 milliarder dollars om året (ref EIA), dels fordi forureningen - som skønnes (IMF) at betyde en samfundsomkostning på 5.000 milliarder dollars om året - ikke beskattes men leveres som gratis ydelse fra samfundenes side.

Hvis disse enorme markedsfordele blev taget fra fossilindustrien vil der hurtigt blive udviklet bæredygtige alternativer til fossiler. Det er markedet nemlig god til - men støttesystemerne til fossilindistrien har lagt markedet i benlås og forhindrer at forureningsproblemerne blivert løst.

 • 1
 • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten