Verdens største olieselskab, saudiarabiske Aramco, har i samarbejde med forskere fra Korea Advanced Institute of Science and Technology (KAIST) udviklet en metode, der inkorporerer CO2 i hærdningsprocessen af beton. Op til 20 pct. af indholdet i den færdige beton kan udgøres af CO2, hævder selskabet.
Metoden kan være en løsning på at nedbringe betonindustriens enorme udledning af CO2 i atmosfæren.
Processen gør samtidig hærdningsprocessen betydeligt kortere. Normalt tager det op til 28 dage, før betonen når den ønskede hårdhed, mens den nye proces kun skal bruge tre dage, oplyser Aramco.
Hårdere, bedre, hurtigere, stærkere
Traditionelt blander man vand i cementen, hvorefter hærdningen begynder. Her gælder det om at bevare den optimale temperatur og fugtighedsniveau i op til 28 dage for at sikre, at betonen når den maksimale styrke. Der findes i forvejen mange forskellige metoder, og en af de mest anvendte indebærer at dampe materialet undervejs.
Aramcos proces er en modificering af netop den proces, hvor man ud over at dampe blandingen også tilføjer CO2.
Læs også: Energiagentur: Næsten alle cementfabrikker skal indfange CO2
Selskabet har fokuseret på at fremstille betonelementer, da det foregår under mere kontrollerede forhold. Desuden er det på vej til at blive den mest anvendte beton i industrien.
Og med denne proces er man nået frem til en beton, der på blot tre dage har nået den standard for hårdhed, som industrien har fastlagt – mindst 35 megapascal (MPa) – og endda er hårdere end normal beton efter tre dage.
Betonen skulle tilmed være mere hårdfør end traditionel beton. Den har lavere vandgennemtrængelighed og bedre modstand mod klor og sulfat, hvilket kan være en vigtig egenskab i offshore-byggerier og i områder med høj luftfugtighed.
Indfangning af CO2
Aramco er ikke det første selskab, der har udviklet beton med CO2. I 2015 kom det amerikanske firma Solidia på banen med et lignende produkt, men det er udtryk for en branche, der forsøger at omstille sig hurtigst muligt.
Ifølge Det Internationale Energiagentur (IEA) skal omkring 85 pct. af al cement nemlig produceres på anlæg med CO2-fangst i 2050, hvis betonbranchen skal nærme sig CO2-neutralitet.
Læs også: Stor test af CO2-fangst på ARC skal gøre teknologien energineutral
Kigger man mod vores nabo mod nord, Norge, er initiativerne godt i gang. Med støtte på knap to milliarder danske kroner er verdens første fuldskala-anlæg til CO2-fangst på en cementfabrik ved at blive bygget. Det er firmaet Norcem, der efter planen skal have anlægget klar til brug fra 2024. Her sigter man efter at indfange omkring halvdelen af den CO2, der udledes.
Aramco selv har regnet sig frem til, at hvis den globale betonindustri lagde deres produktion af færdigstøbt beton om til den nye fremstillingsmetode, ville man kunne genanvende op til 246 millioner ton CO2 om året – eller hvad der svarer til at fjerne udledningen fra 53 millioner biler.
Videre forskning skal forsøge at forøge mængden af CO2, der kan indfanges i betonen, samt mindske betonens hærdetid.
Læs også: Her tændes verdens største anlæg til CO2-fangst direkte fra atmosfæren
