Verdens største isbjerg har løsrevet sig fra Antarktis

Illustration: ESA

Over de seneste dage har verdens største isbjerg revet sig løs fra den vestlige side af Filchner-Ronne isbræmmen i Antarktis.

Det bekræftede Den Europæiske Rumsorganisation ESA onsdag.

Isbjerget, der nu flyder i Weddellhavet, er 4.329 kvadratkilometer stort og dermed halvanden gang større end Fyn.

Isbjerget er aflangt og måler 170 kilometer i længden og 25 kilometer i bredden.

Et naturligt fænomen

Fænomenet kan i udgangspunktet ikke tilskrives klimaforandringer, men er derimod en del af den naturlige cyklus, hvor store isstykker kælver fra ishylder ved Arktis og Antarktis, oplyser organisationen.

»Det er ikke et område, der gennemgår nogen væsentlig ændring på grund af global opvarmning. Hovedbudskabet er, at det er en del af en naturlig cyklus,« siger Alex Brisbourne, der forsker ved British Antarctic Survey, til New Scientist.

Hændelsen vil heller ikke have konsekvenser for havniveauerne. For i modsætning til gletsjere eller indlandsis, der knækker af, så stiger havniveauet ikke, når isbjerge som dette frigives i havet, da det allerede er en del af den flydende ishylde.

Forskning viste dog for nyligt, at en tredjedel af ishylderne i Antarktis er i fare for at kollapse som følge af klimaforandringerne. Heriblandt Shackleton, Pine Island og Wilkins-ishylderne.

Læs også: En stigning på fire grader vil få en tredjedel af Antarktis’ ishylder til at kollapse

Satellitter og forskning

Det var glaciolog og oceanograf Keith Makinson, der i sidste uge observerede det løsrevne isbjerg i forbindelse med et britisk forskningsprojekt i Antarktis og fik senere bekræftet observationen ved hjælp fra satellitbilleder fra ESA’s to Copernicus Sentinel-1-satellitter.

Isbjerget har nu fået navnet A-76, der beskriver den placering ved Filchner-Ronne isbræmmen, hvor det rev sig fri.

Læs også: Mennesket har forandret 97 procent af verdens økosystemer

Og umiddelbart giver hændelsen ikke grund til bekymring, siger Alex Brisbourne, der forsker ved British Antarctic Survey, til New Scientist.

»Ser man på de store sammenhænge, er dette ikke af stor betydning, men det er selvfølgelig en del af ishyldens udvikling. Det er dog stort nok til, at det kan have indflydelse på havet og på saltindholdet i havet. Afhængigt af, hvordan det bevæger sig, kan det få ligeså stor betydning som A-68a,« siger han til New Scientist, og henviser til det isbjerg, der sidste år var på kollisionskurs mod Syd Georgien og truede Atlanterhavets pingvin- og sælkolonier. Isbjerget brød dog op undervejs.

Hidtil har verdens største isbjerg været det såkaldte A-23A isbjerg, der er omkring 3.380 kvadratkilometer stort og tillige flyder i Weddellhavet.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Det er jo reelt en god hændelse at at is river sig løs ,og driver til havs, hvor det er med til at afkøle havvandet i smelteprocessen. Og uanset om det måske forslår som en skrædder - et vist sted, kan ingen fraskrive sig det - at det ér - og altid har været, en del af af klodens naturlige hændelser. Tænker faktisk at det ville være mere problematisk om det ikke skete. Og med hensyn til sejlladssikkerheden kan det antageligt ikke være det store problem, med nutidens mange satelitter m.v.

 • 4
 • 18

at isbjerge altid måles med reference til Fyns størrelse. For ingen ved jo hvad en km2 er. Man kan også sige, at det svarer til ca. 9,2x10^14 almindelige isterninger af 2x2 cm..

 • 8
 • 1

Hmm hvor tykt (eller rettere tyndt) sætter du det isbjerg til at være? 😉

Hvis der (kun) skal kunne blive ca. 10^15 terninger af 8 cm2, får jeg det til 1,7 meter - er det ikke nærmere en isflage end et egentligt bjerg?

 • 6
 • 1

Det er jo reelt en god hændelse at at is river sig løs ,og driver til havs, hvor det er med til at afkøle havvandet i smelteprocessen.

Nej.

Alle de fossil-talkingpoints du lirer af på papegøjemaner er forlængst, udtrykketligt og definitivt tilbagevist af videnskaben.

Alternativet til dit nej er at hylden vokser hele tiden, eller at der ikke mere falder nedbør i det område der føder hylden. Hvad er bedst?

Pudsigt nok vil forskeren ikke koble det til klimaforandringer.

 • 4
 • 11

Hmm hvor tykt (eller rettere tyndt) sætter du det isbjerg til at være?

Den pågældende ice-shelf er omkring en halv kilometer tyk, isflagen har sandsynligvis været udsat for en del afsmeltning nedefra, så lad os sætte isflagen til ca 1000 træskolængder tykkelse.

Det giver et rumfang i størrelsesordenen 1000 km³, hvilket vil sige en vægt på ca. en million million tons og potientiale for produktion af ca. 1.25×10^17 isterninger.

 • 10
 • 2

Hvis vi alene forholder os til arealet af isbjerget, 4329 km2, så skal det naturligvis omregnes til fodboldbaner. Isbjergets areal svarer til 618428 fodboldbaner.

Jan

 • 4
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten