Verdens største havmøllepark snurrer nu på fuld kraft
Verdens største producerende havmøllepark, britiske Walney 1 og 2 på sammenlagt 367 MW kører nu i fuld drift i det irske hav, 15 km fra kysten ved Barrow-in-Furness.
Parken, der har Dong Energy som operatør og største aktionær, er bygget på rekordtid. Samtidig er det den første britiske havmøllepark nogensinde, hvor der er indgået partnerskab med en pensionskasse og en aktiefond, før parken var blevet bygget. Det britiske energiselskab, SSE, ejer den sidste fjerdedel af parken.
De to havmølleparker, der er forsynet med Siemens 3,6 MW møller med en rotordiameter på henholdsvis 107 og 120 meter, forventes at kunne producere strøm nok til 320.000 engelske husstande.
Strømmen fra Walney 1 og 2 betales af de britiske elforbrugerne, og parkejerne får ifølge Dong Energy to såkaldte ROC's pr. leveret MWh. ROC's er en slags VE-certifikater, der handles på et marked og derfor umuligt at givet et fast tal på.
Ifølge to helt nye rapporter, omtales af New Civil Engineer (NCE), er denne pris dog åbenbart alt for høj og skal kunne reduceres med omkring 30 procent frem til 2020.
30 procent billigere på syv år
De to rapporter kommer dels fra en såkaldt Offshore Wind Cost Reduction Task Force, dels fra det statslige Crown Estate, der administrerer havbundsområderne ud for Storbritannien. Men begge rapporter hævder altså, at det vil være muligt at reducere omkostningerne med 30 procent på bare syv år.
Konkret fra dagens 1,29 kroner pr. kWh til 0,92 kroner pr. kWh., hvilket ifølge rapporterne vil spare elforbrugerne for at betale over 27 milliarder kroner om året i tilskud til havvindkraft.
Ifølge NCE er håbet, at en 30 procents pris-reduktion vil bringe offshore wind et stort skridt i retning af at kunne blive fuldt ud konkurrencedygtig med andre former for energikilder i det britiske energimiks.
Til sammenligning betaler danske elforbrugerne 1,05 krone pr. kWh i garantisum for i Danmarks nyeste havmøllepark, Anholtparken.
Møller større end 5 MW
Rapporten fra Offshore Wind Cost Reduction Task Force kommer med 28 konkrete anbefalinger til, hvordan branchen kan reducere omkostningerne. Det handler om reducerede produktionsomkostninger, om at se nærmere på forsyningskæden, om innovation, de ordregivende strategier, planlægning, finansiering og om, hvordan man slutter sig til National Grid.
Centrale udfordringer i den britiske sektor er ligeledes etablering af en mere robust indenlandsk underleverandør-skare supply chain og at øge konkurrencen. Store vindmøller på mindst 5 MW ses også som en afgørende forudsætning for at få reduceret prisen på offshore markant.
Dong Energys projektchef i England, Benjamin Sykes, kalder rapporten fra The Crown Estate for en fin rapport, som er blevet udarbejdet med fuld opbakning fra hele offshore-sektoren, og som meget tydeligt viser, at målet på 92 øre pr. kWh for offshore-vindprojekter i 2020 kan nås:
»Der er ingen tvivl om, at det bliver en udfordring, og at vi bliver nødt til at gøre betydelige fremskridt i alle dele af fødekæden. Det gælder både i forhold til teknologi, konstruktion og finansiering, som også rapporten skitserer,« siger han til ing.dk.
Dong Energy er aktivt medlem i Offshore Wind Cost Reduction Task Force, der har identificeret, hvordan det er muligt at frem til målet. Her mener Benjamin Sykes, at det er afgørende, at branchen og de offentlige myndigheder nu får mulighed for at sætte sig ned sammen og udtænke løsninger for at nå målet:
»Det er en hård deadline, så der ligger nu en stor opgave for task forcen i at gennemføre deres ideer,« siger han.
Walney-parken bringer hermed Dong Energy op på at eje 792,2 MW offshorevind - fordelt på ejerandele i 13 parker.
