Verdens største frø bygger egne swimmingpools til haletudser

Illustration: Frogs & Friends

Den er ikke bare verdens største frø med en kampvægt på over tre kilo. Ny forskning viser, at Goliath-frøen også er en eminent bygningskonstruktør med speciale i swimmingpools langs flodkanter.

Et hold tyske forskere fra Natural History Museum har observeret voksne Goliath-frøer flytte sten på op til to kilo, i forbindelse med at frøerne var i gang med at bygge små damme, hvis formål er at beskytte æg og haletudser. Det kan man læse i en ny videnskabelig artikel i Journal of Natural History.

Goliath-frøer kan veje op til 3,3 kilo fordelt på 34 centimeter – og det er uden at benene regnes med.

Illustration: Frogs & Friends

»Goliath-frøer er ikke bare enorme, men vores opdagelser viser, at de ser også ud til at være meget opmærksomme forældre. De små damme, de laver på kanten af de floder med stærk strøm, skaber sikre havne for deres æg og haletudser, både stærk strøm og rovdyr,« siger Marvin Schäfer fra Berlin Natural History Museum.

Faktisk har det hårde arbejde med at bygge små swimmingpools formentlig givet frøerne ekstra muskler.

»Vi tror at det hårde arbejde de lægger i udgravningerne og med at flytte sten, måske kan forklare hvorfor, de her frøer har udviklet sig til at være gigantiske,« fortæller Marvin Schäfer.

Læs også: Vandrende pindes æg overlever turen gennem fuglens mave

Tre typer bassiner

Du skal dog ikke være bekymret for at støde ind i en af de gigantiske Goliath-frøer i Danmark. De er hidtil kun observeret i Cameroon og Ækvatorial Guinea i Afrika, hvor der heller ikke er mange tilbage. Frøen er en truet art, og halvdelen af bestanden er forsvundet over de seneste ti år på grund af jagt og skovrydning.

De to tyske forskere har bevæget sig langs bredden på floden Mpoula for at lede efter æg og haletudser.

Her fandt de 22 udklækningssteder, hvor 14 indeholdt over 3.000 æg. Her kunne forskerne, med videooptagelser, dokumentere, at frøerne byggede tre forskellige typer swimmingpools til æg og haletudser. Den første var en simpel konstruktion, hvor frøerne udnytter naturlige uddybninger, som kun kræver, at frøen fjerner blade og affald for at skabe bassinet. Den lidt mere komplekse udgravning sker ved at frøen skubber sand og blade ud til siden i en cirkel, for på den måde at skabe et bassin til æggene.

Den sidste og mest avancerede byggeteknik, var når frøerne skabte små dæmninger ved at flytte sten rundt, så de danner en cirkulær dam. Stenene viste sig at være den mest sikre og pålidelige type bassin, hvor færrest æg forsvandt på grund af eksempelvis kraftig regn.

Det er store bassiner som frøerne er i stand til at bygge ved at flytte sten. Illustration: Frogs & Friends

Forskerne kunne ikke slå fast hvilket køn der henholdsvis bygger søerne og beskytter æg og haletudser ved at overvåge dem. Det skulle angiveligt tage frøerne omkring fem dage at bygge en færdig dam.

»Det at vi først nu opdager den her type adfærd viser, hvor lidt ved vi omkring nogle af de mest spektakulære skabninger på vores planet. Vi håber, at vores opdagelser – kombineret med kommende forskning – vil styrke vores forståelse af Goliath-frøen, så vi kan bidrage til at sikre dens overlevelse,« siger Mark-Oliver Rödel, projektleder og præsident for den tyske NGO Frogs & Friends, der har deltaget i forskningsprojektet sammen med Berlin Natural History Museum.

Her kan du se en video af frøerne natlige byggeprojekter.

Læs også: Tag på tidsrejse gennem Danmarks natur: Naturlig natur er evig forandring