Verdens største flåde af brinttog skal køre fra Frankfurt om tre år

22. maj 2019 kl. 16:4212
Verdens største flåde af brinttog skal køre fra Frankfurt om tre år
Illustration: Alstom / Rene Frampe.
Transportmyndigheden i Rhein-Main har bestilt 27 tog drevet af brint-brændselsceller til en værdi af 3,7 milliarder kroner.
Artiklen er ældre end 30 dage

Trafikmyndigheden RMV, som opererer i Rhein-Main, området omkring Frankfurt, har bestilt 27 brinttog fra franske Alstom.

Togene af typen Coradia iLint skal erstatte dieseltog på fire regionale togforbindelser i Taunus-regionen inden 2022. De kører på brint-brændselsceller og er dermed såkaldt "lokalt emissionsfrie", idet de kun udleder vand og damp.

Med anskaffelsen til i alt 500 millioner euro, eller over 3,7 milliarder kroner, bliver RMV den største operatør af brinttog til passagertransport i verden, ifølge transportmyndigheden selv.

»På skinnerne i Hessen finder man i dag stadig mange dieseltog, der mangler køreledninger. Brints trækkraft er derfor et hurtigt alternativt til en dyr elektrificering«, siger Tarek Al-Wazir, transportminister i forbundsstaten Hessen, i en pressemeddelelse fra Alstom.

40 procent dyrere i drift

Ifølge producenten er Coradia iLint verdens første passagertog, der er drevet af brint brændselsceller, der producerer elektrisk trækkraft.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De er 40 procent dyrere at operere med end dieseltogene, og de ekstraomkostninger vil blive finansieret af delstaten, som også bidrager økonomisk til en hydrogen-tankstation til togene.

To eksemplarer af Alstoms brintog har kørt med passagerer i Elbe-Weser-området i Niedersachsen siden september 2018, og de lokale transportmyndigheder regner med at drive i alt 14 på linjen i 2021.

De 27 brændselscelledrevne tog vil have hver 160 pladser, og kan ifølge Railway Technology opnå en rækkevidde på 1.000 kilometer og en topfart på 140 kilometer i timen.

12 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
14
28. maj 2019 kl. 13:57

Vil du så også begynde at give rabat for dem der cykler eller tager det offentlige, der bor faktisk 600000 mennesker i kbh, vil du bede dem om at købe en bil og køre til køge???? Kan også nævne at man ikke får kørselsfradrag hvis der er under 25km retur.

12
23. maj 2019 kl. 14:35

Hvad med at beskatte virksomheder+offentlige virksomheder for hvor mange medarbejdere de har inde i en trængselszone - som f.eks. København.

Hvis nu f.eks. AP Møller på esplanaden, eller Miljøministeriet hvert år skulle betale 100.000 kr per kontorplads/medarbejder - så kan de være at de hellere ville flytte arbejdspladserne ud til Køge eller Hillerød eller lign.

11
23. maj 2019 kl. 11:09

Nu er det jo ikke forkert at kalde Alsthom for fransk, men brinttogene er faktisk tyske - udviklet og bygget i Salzgitter, det tidligere Linke-Hofmann-Busch.

10
22. maj 2019 kl. 23:42

Men nu må vi så håbe at denne partner er i stand til at fremstille brint på en miljørigtig måde. For det kan sagtens fremstilles ved et pænt højt ekstra elforbrug fra kul-kraft værker, hvis de ikke tænker sig om og tilstræber en miljørigtig produktion.</p>
<p>Det kan de i princippet ikke medmindre der er overskud af "grøn" el.
Hvis der ikke er overskud er der blot nogle andre der får mindre af denne "grønne" el.
Det bliver en stoleleg.

Brint har modsat diesel til dieseltog det største potentiale til lavt fossil forbrug, eller helt at undgå at nasse på fossile kilder, når efterspørgslen stiger og der kommer flere penge i løsninger, så skal industrien nok løse dit problem uden stoleleg.

Giver det mening her i opstartfasen at stille krav om at brint kun må komme fra overskudsstrøm, diesel er jo åhh så rent?

9
22. maj 2019 kl. 22:41

induktionsopvarmning og brint

Hvad er fart og vandrelængde for CoNi i hysteresen ved de nævnte frekvenser mellem 70 og 180 kHz? Betyder fart og vandring noget for den mængde methan som CoNi kommer i kontakt med?

8
22. maj 2019 kl. 22:26

fremstille brint på en miljørigtig måde

Fornylig var denne artikel om brint fra spildevand : https://ing.dk/artikel/ny-metode-omdanner-spildevand-groen-brint-225872 https://acee.princeton.edu/acee-news/researchers-use-sunlight-to-pull-hydrogen-from-wastewater/ på laboratorieniveau, altså mulig industriniveau om 10 år. Samme afdeling (og apparat) roder også med CO2-rensning af spildevand https://engineering.princeton.edu/news/2019/01/15/sewers-could-help-clean-atmosphere

induktionsopvarmning og brint

-som er dampreformering af naturgas (evt. biogas), altså en forbedring af den mest brugte metode for fremstilling af brint. Har I regnet på hvad tilsætning af lys kan betyde for jeres metode?

5
22. maj 2019 kl. 20:07

Men nu må vi så håbe at denne partner er i stand til at fremstille brint på en miljørigtig måde. For det kan sagtens fremstilles ved et pænt højt ekstra elforbrug fra kul-kraft værker, hvis de ikke tænker sig om og tilstræber en miljørigtig produktion.

Det kan de i princippet ikke medmindre der er overskud af "grøn" el. Hvis der ikke er overskud er der blot nogle andre der får mindre af denne "grønne" el. Det bliver en stoleleg.

4
22. maj 2019 kl. 19:50

Ekstra driftomkostninger på 40% er vel at forstå som en højere km-pris i forhold til diesel. Vedligehold er måske også lidt dyrere hvis brænselcellen skal serviceres lidt oftere. Der står på deres brochure, se link, at en partner skal levere brint. Men nu må vi så håbe at denne partner er i stand til at fremstille brint på en miljørigtig måde. For det kan sagtens fremstilles ved et pænt højt ekstra elforbrug fra kul-kraft værker, hvis de ikke tænker sig om og tilstræber en miljørigtig produktion. RMV bør kræve en miljørigtig produktion af deres leverandør til priser der falder år for år, således at 40% bliver til 5% eller -5%. Måske som brint fremstillet efter en teknologi baseret på induktionsopvarmning og brug af overskudsstrøm (som er meget billig). Ofte skal tog kunne køre 25-30 år, så teknologien til brintfremstilling kan sikkert nå at forbedre sig flere gange. Det skal nok blive godt.

2
22. maj 2019 kl. 17:23

Er det drivstoffkostnadene som er 40% høyere, eller totale kostnader (40% dyrere biletter)?

Ingeniøren burde vel kunne fjerne foregående kommentar? Den er en av et utall identiske kommentarer på dette forum de siste dager!