

Krig og energikrise har sat turbo på ny vedvarende elproduktion, viser en rapport fra det Internationale Energiagentur, IEA.
Frem mod 2027 vil der ifølge rapporten blive installeret 2.400 GW ny vedvarende elproduktion, eller lige så meget som der er blevet installeret de sidste 20 år.
IEA forudser, at 90 procent af al ny elkapacitet over de næste fem år vil være VE. Det betyder, at der i 2025 vil være mere produktionskapacitet baseret på VE end kulkraft.
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Hej Michael Fos
vis bare atomkraft leverede.Hoverer vi så over at at atomkraften afvikle, Søren Lund? Er det godt for klimaet at vi afvikler attomkraften, Søren Lund?
Hej jeg havde ellers hørt vores forbrug af gas var gået op som følge af tekniske problemer i frankrigs atomkraft? Jeg kan sagtens tage fejl
IEAs fremskrivningsmodeller er lineæer. Deres estimater fra sidste år mht VE er allerede i år revideret op med denne rapport. Sådenne har det været de sidste 15 år for dem mht VE. Derfor kan vi roligt forvente at deres fremskrivninger igen næste år skal revideres op.
IEA bygger deres prognoser på landes indberetninger. Landene bygger typisk deres nye forecast på tal fra IEA, hvor de så justerer for konkrete projekter. Derfor vil IEAs prognoser altid være "bagefter".
Det der glæder mig, er ikke at nogen som helst elproduktion går ned, men derimod at verdens elproduktion fra vindmøller og solceller går op, ca 3½ gange så hurtigt som atomkraft nogensinde har formået, netop fordi det er den absolut hurtigste, billigste og mest effektive måde at:At atomkraft går ned i produktion syntes at glæde nogen, når der nu tydeligvis er mangel på energi og det går ud over vaeradarns fattigste?
- fortrænge CO2-udledning.
- blive uafhængig af importerede brændsler fra dubiøse regimer, herunder Putin's atombrændsel.
- gøre billig energi tilgængelig for VERDENS ALLERFATTIGSTE, herunder dem der ikke engang til et offentligt elnet!
Det synes på ingen måde at glæde dig at verdens produktion af billig, grøn energi, stiger med hele 2.900 TWh i de næste kun 5 år, så synes du ikke bare du skulle stoppe dit hykleri, inden det bliver FOR gennemskueligt og pinligt?
Jeg ser da ingen hovere at produktionen af a-kraft går ned, det er da skidt, da det forventeligt har en plads på vejen mod den grønne omstilling på verdensplan. Dog må det erkendes at VE lige nu rent faktisk biddrager meget positivt i en grøn omstilling.At atomkraft går ned i produktion syntes at glæde nogen, når der nu tydeligvis er mangel på energi og det går ud over vaeradarns fattigste?
Jeg ser derimod at der er nogle, der ikke glæder sig over de fremragende nyheder om at VE produktionen fordobles og forventes yderligere større bidrag til at mindske anvendelsen af fossile brændstoffer - tænker vi da sådan her på ingenøren, at enhvert bidrag til nedbringelsen af forurenende brændsler er skidt, fordi det ikke er af en specifik teknologi?
Jeg har skrevet energikilderne ind i grafen. Beklager, det ikke var til at læse ordentligt før
At atomkraft går ned i produktion syntes at glæde nogen, når der nu tydeligvis er mangel på energi og det går ud over vaeradarns fattigste?
Er det sådan vi tænker her på ingeniøren?
Når FN direkte anbefaler at vi holder liv i atomkraften, netop for at det ikke skal gå ud over de fattigste?
Hoverer vi så over at at atomkraften afvikle, Søren Lund? Er det godt for klimaet at vi afvikler attomkraften, Søren Lund?
Grafen er mere tydelig her: https://www.iea.org/data-and-statistics/charts/global-electricity-generation-by-technology-2015-2021-and-2027Grafen er ikke særligt tydelig.</p>
<p>Hvor meget steg ydelsen fra a-kraft mellem '15 til '21?</p>
<p>Og, hvor stor er den forventede stigning?
Den illustrerer ikke absolut ydelse men andel af verdens elproduktion i %), og viser at akraftens andel er faldet fra 10,6% i 2015 til 9,9% i 2021, og vil falde yderligere til 9,4% i 2027.
I de dele af verden, hvor 90% af solcellekapaciteten bliver installeret, kræver det ikke meget batteri at sikre strøm til natten, og verdens batteriproduktion vokser endnu hurtigere end verdens sol- og vindmølleudbygning.Det sikre kan man stille nogle spørgsmål til. Hvor sikkert er systemet når solen går ned om natten.
Og een ting er kapacitet, noget andet er hvad der produceres over længere tid.
Så har du ikke fattet hvad der står i hverken artiklen eller den report, der refereres til.
Det er verdens ELPRODUKTION fra vind og sol, der fordobles. og kommer til at udgøre 20% af verdens elproduktion i 2027.
Det er dog misfortolket af Bjørn Godske, når han skriver at "VE i 2027 stadig kun producere 20 procent af verdens elforbrug.".
Korrekt oversat vil VE vokse fra 28% af verdens elforbrug i dag (ultimo 2021) til 38% i 2027, nærmest udelukkende pga væksten i vind og sol, som vokser fra 10% i dag til 20% i 2027.
"Renewables become the largest source of global electricity generation by early 2025, surpassing coal. Their share of the power mix is forecast to increase by 10 percentage points over the forecast period, reaching 38% in 2027. Renewables are the only electricity generation source whose share is expected to grow, with declining shares for coal, natural gas, nuclear and oil generation. Electricity from wind and solar PV more than doubles in the next five years, providing almost 20% of global power generation in 2027. These variable technologies account for 80% of global renewable generation increase over the forecast period, which will require additional sources of power system flexibility. Meanwhile, the growth of dispatchable renewables including hydropower, bioenergy, geothermal and concentrated solar power remains limited despite their critical role in integrating wind and solar PV into global electricity systems."
De "additional sources of power system flexibility", som udbygningen af vind og sol kræver, udover hydro, bio, geotermi og koncentreret solkraft, kommer i stigende grad til at bestå af batterier, men som jeg har demonstreret flere gange, så kræver det betydeligt mindre fleksible ressourcer at integrere store mængder sol og vind end de fleste regner med.
Suk!🥱Hvor sikkert er systemet når solen går ned om natten
Fuldstændig lige så sikkert som om dagen!🤪
Grafen er ikke særligt tydelig.
Hvor meget steg ydelsen fra a-kraft mellem '15 til '21?
Og, hvor stor er den forventede stigning?
Sludder! Der er ingen mangel på gastankere, som betyder at 3. verdens lande ikke kan købe LNG.Pga Ukraine - Rusland krigen er naturgas leverancerne kraftigt beskåret og EU er derfor begyndt at opkøbe langt mere LNG end tidligere. Det betyder at især fattige 3die verdenslande ikke kan købe LNG, da tankskibskapaciteten er begrænset. Der er kun ca 700 LNG tankere på havet, og de var allerede godt og vel 100% i brug inden energikrisen.
Der er en øget efterspørgsel på LNG, som betyder at prisen på LNG er steget i hele verden, hvilket er noget ganske andet end det du skriver.
Den højere LNG-pris har betydet at der i lande som Kina, Indien og Brasilien bruger 9% mindre gas, fortrinsvis fordi de varer de bruger gas på at fremstille og eksportere, er blevet dyrere, og efterspørgslen derfor mindre.
Til sammenligning bruger EU 20% mindre gas end sidste år.
Gas er blevet dyrere overalt i verden, ikke fordi Tyskland lukker atomkraftværker, men fordi Putin har invaderet Ukraine lovligt, og har besvaret sanktionerne ved at lukke for 1.320 TWh gas til EU, og det ændrer ikke en tøddel på gasprisen om Tyskland holder liv i deres 3 reaktorer (31 TWh) eller ej, eller om de sætter nye i drift om 17 år.
Det der ændrer på gasprisen i verden, er selve emnet i den artikel, du kommenterer, nemlig at hele verdens elproduktion fra vind og sol fordobles på 5 år.
Det er en forøgelse på 2.900 TWh, svarende til at idriftsætte 367 tyske atomreaktorer, på kun 5 år!
Den største forøgelse atomkraftindustrien formåede på 5 år i deres velmagtsdage, var 823 TWh fra 1982 til 1972.
Vind og sol udbygges med andre ord 3½ gange så hurtigt i de næste 5 år som atomindustrien nogensinde har formået, og fra om 5 år og frem går det bare endnu hurtigere.
Væn dig til det!
" et “historisk vendepunkt” mod et renere og mere sikkert energisystem,"
Det sikre kan man stille nogle spørgsmål til. Hvor sikkert er systemet når solen går ned om natten. Og een ting er kapacitet, noget andet er hvad der produceres over længere tid.
Tyskland har 3 atom reaktorer kørende i dag, som de planlægger at slukke d 31-12 for 1 af dem og de sidste 2 til April næste år. Der er tale om 4000 MWe ren strøm som afvikles, uden tekniske årsager. Tyskland slukkede 3 reaktorer - 4000 MWe - d 31/12/2021 dvs for mindre end et år siden, men de nægter at genstarte dem, tiltrods for at der er klar til fortsat drift.
Belgien har slukket en 1000 MW reaktor d 23 September i år og planlægger at slukke yderligere 4 over de næste 3 år. Ialt lukker de 4000 MWe ned uden tekniske årsager. Belgien nægter også at genstarte Doel 3, selvom den er klar til 30 års fortsat drift.
UK slukker også reaktorer ned da de desværre har valgt AGR teknologien som faktisk slides op ret hurtigt.
Midt under Europas største energikrise siden WW2 slukker vi atomkraft og erstatter det med Kul og Naturgas.
Pga Ukraine - Rusland krigen er naturgas leverancerne kraftigt beskåret og EU er derfor begyndt at opkøbe langt mere LNG end tidligere. Det betyder at især fattige 3die verdenslande ikke kan købe LNG, da tankskibskapaciteten er begrænset. Der er kun ca 700 LNG tankere på havet, og de var allerede godt og vel 100% i brug inden energikrisen.