Verdens mørkeste materiale: Kun en promille af lyset slipper ud

Amerikanske forskere har fremstillet verdens mørkeste overflade. Materialet, som består af særlige kulstofnanorør, absorberer over 99,9 procent af det synlige lysspektrum.

Det er tre gange bedre end den hidtidige rekordholder, en nikkel-fosfor legering. Og det er 30 gange bedre end det dybsorte kulstofmateriale, som befinder sig hos U.S. National Institute of Standards and Technology, og som udgør en slags mørke-standard, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Det nye materiale har et reflektivt indeks på 0,045 procent. Almindelig sort maling har til sammenligning en reflektivt indeks på 5-10 procent.

De to forskere, Pilickel Ajayan og Lijie Ci fra Rice University i Houston, Texas, søger i første omgang at sætte verdensrekord i The Guinness World Records, men på længere sigt er der kommercielle muligheder i materialet.

For eksempel er stoffet ideelt til solfangere, da det opsuger næsten al lysenergi, men det kan også bruges til infrarød måling eller til astronomiske observationer.

Tre egenskaber giver den samlede lysabsorberende virkning:

  1. Kulstofnanorør er i sig selv lysabsorberende

  2. Rørene står på den ene ende, som græsstrå. En del af lyset "fanges" i mellemrummene.

  3. Rørenes højde er forskellig, så overfladen bliver "ru"

Det nye stof er beregnet til det synlige spektrum, men den næste opgave bliver ifølge dr. Ajayan at afprøve det over for infrarødt og ultraviolet lys. Dernæst skal forsøges med radiobølger og radar.

»Hvis man kan blokere bølger på sådanne frekvenser, vil det have seriøse muligheder som stealth-materiale for forsvaret,« siger han.

Forskernes rapport offentliggøres i det kommende nummer af det videnskabelige tidsskrift Nano Letters.

Dokumentation

Ajayan og Ci’s præsentation af fremstillingsprocessen