Verdens mindste radio: En tusindedel af et menneskehår

Forskere ved Californien Universitet har udviklet verdens mindste fungerende radiosystem.

Det er verdens første radiosystem, der modtager radiobølger trådløst og konverterer dem til lydsignaler ved hjælp af en detektor i nanostørrelse fremstillet af kulstofrør.

Detektoren er 1.000 gange minde end diameteren på et menneskehår, og forskerne åbner døren for, at resten af systemet kan udformes i samme minimale størrelse.

Nano-radioen markerer derfor ifølge forskerne et vigtigt skridt i udviklingen af nanoelektronik og kan føre til produktionen at et trådløst kommunikationssystem i nanostørrelse.

For eksempel kunne det ende med detektorer, der er mindre end sandkor og kan registrere alt fra lyd og temperatur til vibarationer. Det kan udnyttes i biologisk og meteorologisk forskning, medicinsk, til militær overvågning eller til at sørge for, at internettet kan nås alle vegne.

Sendte klassisk musik

Peter Burke og Chris Rutherglen, der står bag forskningen, udviklede en kulstofnaonorørs demodulator, der er i stand til at oversætte AM-radiobølger til lyd.

Forskerne inkorporerede detektoren i et komplet radiosystem og brugte den til at transmittere klassisk musik trådløst fra en Ipod til en højtaler omkring en meter væk.

Andre har udviklet radiobølgedetektorer i nanostørrelse tidligere, men det er første gang, det er blevet inkorporeret og demonstreret i et fungerende radiosystem, hævder forskerne.

Forskningen er publiceret i American Chemical Societys Nano Letters.

Dokumentation

(http://web.1.c2.audiovideoweb.com/1c2web3536/NanotubeRadio5m.wmv)

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Er det ikke slående, at alle opfindelser, der gøres i USA, først vurderes ved deres militære muligheder ? Deres humanitære eller industrielle perspektiver kommer ALTID i anden række. Jeg tror ikke, at der findes noget andet land, der er SÅ fikseret.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten