Verdens mindste mikrofon vinder Ingeniørens Produktpris 2002

Nyhedsmagasinet Ingeniørens Produktpris går i år til en ufattelig lille unit, nemlig Sonions intelligente silicium mikrofon, der kun fylder tre kubikmillimeter. Dens lidenhed er betinget af, at den er produceret ved hjælp af en ganske særlig, avanceret mikro-teknik, hvor man fabrikerer bittesmå mekaniske komponenter ved hjælp af samme proces, som man bruger i elektronikindustrien til integrerede kredsløb eller chips. Mikrofonen er i første omgang målrettet til mobiltelefonindustrien.

Fire andre nye produkter var med i et tæt opløb om årets pris, som gives til et produkt med en væsentlig teknisk nyhedværdi. Ét meget lovende produkt er »Friction Damper«, som er et helt nyt og meget enkelt princip til sikring af bygninger mod rystelser som følge af jordskælv. Ideen er genereret af én mand, og den enkle konstruktion gør løsningen billig og nem at montere også i eksisterende bygninger.

Galidor Kek Powerizer er Legos bud på en actionfigur, der er udstyret med en særlig nyudviklet kommunikationsteknik, baseret på lydsignaler, der er indlagt i TV-serien lydspor. Figuren modtager signalerne via en mikrofon og omsætter dem til reaktioner i figuren. På den måde kan figuren kommentere og reagere på begivenheder og personer i serien.

Inden for IT markerer Cryptomathic Signer en ny måde at gemme personlige, digitale underskifter på. Ideen bygger på, at central opbevaring er mere sikker og brugervenlig end decentral opbevaring; for eksempel på den enkelte brugers hjemme-pc, og firmaet har bygget et helt system op omkring denne centrale opbevaring.

Endelig er Kappelpropelleren - et mere effektivt skibsskruedesign - blandt de nominerede produkter, fordi det nu er praktisk bevist, at de bøjede skrueblade reducerer turbulensen omkring spidsen af bladene og dermed gør propelleren omkring 4 pct. mere effektiv. Det åbner for store økonomiske og miljømæssige fordele, da skibstransport er en storforbruger af energi.